VEGAN LENTIL AND MUSHROOM BURGERS, FROM SCOTT JUREK'S RECIPE.
Bardzo fajne burgery, które stworzył znany chyba wszystkim sportowiec, weganin, maratończyk Scott Jurek.
Są bardzo wyraziste w smaku i o idealnie zwartej konsystencji. Odznaczają się wysoką zawartością białka, kwasów omega 3 i omega 6, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, fosforu i błonnika. Są bardzo sycące i stanowią solidną dawkę energii. Z dobranymi przeze mnie dodatkami, smakują po prostu genialnie.
A podczas ich konsumpcji, aż chciało by się powiedzieć... "Jedz i biegaj" ;)
Są doskonałe na majowy piknik i grilla, lunch do pracy lub wycieczkę, pieszą lub rowerową.
Na podstawie tego przepisu
SKŁADNIKI (6-8 burgerów):
- 1 szklanka ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy (ok. 170g)
- 3/4 szklanki posiekanej świeżej zieleniny (szpinaku, jarmużu lub zielonej pietruszki)
- 1 cebula
- 1,5 szklanki posiekanych pieczarek (ok. 2 dużych pieczarki) (100g)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka drobnych płatków owsianych lub bułki tartej
- 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonej zielonej pietruszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy Dijon lub Rosyjskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub bezzapachowego oleju kokosowego
PROPONOWANE DODATKI:
- mix sałat
- ogórek kiszony
- świeża bazylia
- pomidor
- świeże krążki czerwonej cebuli
- musztarda
- ketchup
- ostry sos "Sriracha" (opcjonalnie)
- kiełki
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki i zieleninę myjemy i siekamy (jeśli używamy jarmużu, używamy jedynie oderwanych liści od łodyg). Cebulę również siekamy, a czosnek wyciskamy. Grzejemy olej na patelni. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy 5 minut. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i zieleninę i smażymy następne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Do średniej miski wsypujemy płatki owsiane (lub bułkę tartą), zmielone siemię lniane, płatki drożdżowe, posiekane orzechy włoskie, sól, pieprz oraz mieloną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
Następnie, ugotowaną soczewicę wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy ocet balsamiczny, musztardę i miksujemy. Po chwili dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki oraz ostudzone podsmażone warzywa. Miksujemy na prawie gładko.
Przekładamy masę do miski, wstawiamy do lodówki i chłodzimy 30 minut.
Po tym czasie, formujemy średnie burgery i smażymy je na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Bułkę podpiekamy w tosterze, smarujemy od wewnątrz musztardą, a do ketchupu dodajemy odrobinę sosu sriracha. Układamy wszystkie dodatki i polewamy sosem.
Burgery doskonale nadają się także do zamrożenia, po usmażeniu i ostudzeniu wystarczy zawinąć każdy osobno w folię spożywczą i przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy.
Burgery doskonale nadają się także do zamrożenia, po usmażeniu i ostudzeniu wystarczy zawinąć każdy osobno w folię spożywczą i przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy.
Smacznego ☺
Very nice burgers, created by a famous athlete, vegan, marathon runner Scott Jurek. They are very distinctive in taste and have a perfectly dense consistency. They are full of protein, omega 3 and omega 6 acids, B vitamins, copper, iron, phosphorus and fiber. They are very filling and make a solid dose of energy. With all the extras chosen by me, they taste just brilliant.
And while consuming them, you would like to say... : "Eat and run" ;)
They are perfect for a picnic and barbecue, a lunch to work or a meal for a trip, by foot or by a bike.
Based on this recipe
INGREDIENTS (6-8 burgers):
- 1 C cooked brown or green lentils (approx. 170g)
- 3/4 C chopped fresh greens (spinach, kale or parsley)
- 1 onion
- 1.5 C chopped mushrooms (approx. 2 large mushrooms) (100g)
- 1/2 C walnuts
- 1 garlic clove
- 1 C of oat flakes or bread crumbs
- 1/4 C ground flaxseed
- 1 tbsp nutritional yeast flakes
- 1/2 tsp pink himalayan salt
- 1/3 tsp ground black pepper
- 1/3 tsp ground paprika
- 1/2 tsp dried parsley
- 1 tbsp balsamic vinegar
- 1 tbsp Dijon mustard
- 2 tbsp olive oil or fragrance-free coconut oil
ADDITIONS:
- mixed salad greens
- pickled cucumber
- fresh basil
- tomato
- red onion rings
- mustard
- ketchup
- "Sriracha" sauce (optional)
PREPARATION:
Wash the mushrooms and greens and chop them (if using kale, use only the leaves, discard the stems). Chop the onions, and press the garlic. Heat oil in a pan. Add the onions and garlic to the pan and fry for 5 minutes. Then add chopped mushrooms and greens and fry for another 5 minutes. Remove from the heat and leave to cool down.
Put oat flakes (or breadcrumbs) in a bowl, add ground flaxseed, yeast flakes, chopped walnuts, salt, pepper and paprika. Mix all thoroughly and set aside.
Next toss the cooked lentils to a food processor, add the balsamic vinegar, mustard and mix. After a moment, add the dry ingredients and fried vegetables. Blend until almost smooth.
Transfer the mix into a bowl, and put it in the fridge for 30 minutes.
After that time, form burgers and fry them on the hot pan until golden brown. You can also grill them.
Serve with favorite additions.
They are suitable for freezing, after frying, cool them down and wrap each one individually in a cling film and store in the freezer for up to 2 months.
Enjoy ☺
Czy te burgery nadają się do pieczenia w piekarniku? Nie znosze stać nad patelnią! :D
ReplyDeletesą odpowiednie na grilla, więc jak najbardziej piekarnik się do tego też nadaje :) tylko w nie za wysokiej temperaturze i nie za długo bo sama masa jest dosyć sucha i jak się je przeciągnie to będą twarde i suche. smacznego :)
DeletePięknie wyglądają! I pewnie tak samo smakują. :)
ReplyDeleteojaaaa... mogę wpaść na burgera? :)
ReplyDeleteświetny przepis na pełne smaku burgery!
ReplyDeleteŚwietna propozycja ! Taki skład, że muszą smakować rewelacyjnie :)
ReplyDeleteTak tak tak! Burgery również mogą być zdrowe :) dla chcącego nic trudnego :)
ReplyDeleteMogę wpaść? Tylko ja poproszę z taką dużą ilościa chilli? :)
ReplyDeleteBurgery specjalne dla biegacza. :D
ReplyDeletePłatki drożdżowe są tutaj dla smaku czy konsystencji? Czego mogę użyć zamiast nich?
ReplyDelete