CHIA PUDDING WITH YOUNG COCONUT MEAT AND MANGO
Udało mi się w końcu spróbować młodego kokosa, którego o dziwo znalazłam w swoim pobliskim sklepie, potrafi on czasami zaskakiwać takimi nowinkami. Woda, którą z niego wypiłam była niesamowicie pyszna, jak to ktoś ładnie określił na facebooku "ambrozja". Ma delikatny aromat kokosa, jest lekka i odświeżająca. Nie ma ona za dużo wspólnego z tradycyjnym smakiem mleka kokosowego czy wiórek, ale jest niezwykła.
Podobnie miąższ, który udało mi się wydłubać ze środka kokosowej skorupki. Galaretowaty, delikatnie kokosowy i kremowy. Nie było go tam zbyt dużo, może to taka odmiana, bo zawsze mi się wydawało, że w środku jest go więcej.
Po spróbowaniu go, wiedziałam, że fajnie byłoby coś z nim przygotować. Na myśl od razu przyszedł mi pudding chia, którym ostatnio się zajadam.
Uwielbiam te małe nasionka, ich "glutowatą" naturę i konsystencję ;) Wiedzieliście, że jedna ich łyżka pokrywa w 111% nasze dziennie zapotrzebowanie na kwasy Omega 3? Zawierają one także sporą dawkę Witaminy K, białko i wiele innych wartościowych pierwiastków. To prawdziwa bomba odżywcza.
Pudding wyszedł delikatny w smaku, ale też słodki i owocowy, dzięki mango i goji. Polecam
SKŁADNIKI (1 porcja):
- miąższ z 1 młodego kokosa (ok. 1/3 szklanki)
- 1/2 szklanki filtrowanej wody
- 2 łyżki nasion chia
- 1/2 małego mango
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżeczka ulubionego syropu słodzącego lub cukru
- odrobina startej skórki z limonki
JAK ROZŁUPAĆ MŁODEGO KOKOSA?
Odcinamy nożem czubek, miękkiej, białej otoczki orzecha. Następnie można wbić na górze coś ostrego, duży gwóźdź, śrubokręt lub wydrążyć dziurę korkociągiem. Następnie wkładamy do dziurki słomkę i rozkoszujemy się wodą. Potem, jeśli Wasz nóż jest wystarczająco ostry, możecie ściąć w poprzek czubek skorupy, lub pomóc sobie młotkiem i przeciąć go wzdłuż.
PRZYGOTOWANIE:
Wydłubany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy wodę i miksujemy. Wlewamy wszystko do miski, dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy trzepaczką. Zakrywamy i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Gdy pudding już zgęstniał, dodajemy syrop/cukier, oraz owoce.
Smacznego ☺
I finally got to try the young coconut, which to my surprise I found in my local shop, it can sometimes surprise me with such novelties. The water inside was incredibly delicious, as someone nicely described it on facebook "ambrosia". It has a delicate aroma of coconut is light and refreshing. It does not have too much in common with the traditional taste of coconut milk or dessicated coconut, but it is extraordinary.
Similar with the "meat" inside. Gelatinous, creamy and with a gentle aroma of the coconut. There was not a lot of it.
After tasting, I knew it would be nice to prepare something with it. Immediately I thought, about chia pudding, which I eat a lot recently.
I love these little seeds, their "glutinous" nature and consistency ;) Did you know that one tablespoon covers 111% of our daily need for omega 3 acids? They also contain a large dose of vitamin K, protein and many other valuable elements. It's a real nutritional bomb.
Pudding came out delicate in flavor, but also sweet and fruity, thanks to mango and goji.
Similar with the "meat" inside. Gelatinous, creamy and with a gentle aroma of the coconut. There was not a lot of it.
After tasting, I knew it would be nice to prepare something with it. Immediately I thought, about chia pudding, which I eat a lot recently.
I love these little seeds, their "glutinous" nature and consistency ;) Did you know that one tablespoon covers 111% of our daily need for omega 3 acids? They also contain a large dose of vitamin K, protein and many other valuable elements. It's a real nutritional bomb.
Pudding came out delicate in flavor, but also sweet and fruity, thanks to mango and goji.
INGREDIENTS (1 serving):
- "meat" from 1 young coconut (about 1/3 C)
- 1/2 cup filtered water
- 2 tbsp chia seeds
- 1/2 small mango
- 1 tbsp dried, goji berries
- 1 tsp favorite sweetener
- a little bit of grated lime zest (optional)
PREPARATION:
Place young coconut meat in a blender cup, add water and mix well (to see how to open the coconut, look on the picture above). Pour everything into a bowl, add chia seeds and stir vigorously with a whisk. Put in the fridge for a minimum of 2 hours or preferably overnight. When the pudding has thickened, add the syrup / sugar, fruit and serve.
Enjoy ☺
jak natknę się gdzieś na młodego kokosa, od razu kupię! już sam opis wody zachęca, a co dopiero jego miąższ w tak pysznym i zdrowym puddingu :)
ReplyDeleteuwielbiam takie lekkie, słodkie desery! :)
ReplyDeleteMmm that looks awesome! I love chia pudding :)
ReplyDeleteWypatruję koniecznie kokosa w sklepie! :D
ReplyDeleteWygląa bosko :)
ReplyDeleteU mnie też niełatwo z dostępnością więc zamaiwam przez internet na mlodykokos.pl. Pyszne sa jak prosto z palmy ;)
ReplyDeleteGreat post.Really looking forward to read more. Really Cool. Chia pudding
ReplyDelete