GREEN SMOOTHIE WITH CARROT TOPS, PEAR AND ORANGE
Coraz więcej na straganach młodej zieleniny, która tylko czeka aby ją wrzucić do blendera i delektować się pysznym, odżywczym smoothie. Tak też uczyniłam z natką młodej marchewki, którą udało mi się niedawno kupić.
Coraz więcej na straganach młodej zieleniny, która tylko czeka aby ją wrzucić do blendera i delektować się pysznym, odżywczym smoothie. Tak też uczyniłam z natką młodej marchewki, którą udało mi się niedawno kupić.
Natka w smaku przypomina mi trochę zieloną pietruszkę, jest dosyć łagodna, słodkawa, z odrobiną goryczy. I tak jak w przypadku liści rzodkiewek, jest nawet bardziej pożywna niż sam korzeń. Zawiera białko, potas, wapno, magnez, witaminę A i K, i 6 razy więcej witaminy C niż marchew. Dlatego warto z niej w pełni korzystać.
Zmiksowałam ją z tym, co akurat było pod ręką, w efekcie smoothie wyszło słodkie i delikatne. Polecam
SKŁADNIKI (trochę ponad 1 litr):
- natka z dwóch, młodych marchewek
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 duża pomarańcza
- 1 dojrzała gruszka
- 2 cm imbiru
- 2 szklanki filtrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Natkę odrywamy od marchewek i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy.Obieramy pomarańczę, banana, imbir, myjemy gruszkę. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy wodę i miksujemy. Smoothie najlepiej wypić od razu, a jeśli coś nam zostanie to przechowujemy to w szklanej butelce/słoiku w lodówce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
Markets are starting to get filled with fresh, young greens, which are just waiting to be thrown into a blender and enjoyed in a delicious, nutritional smoothie. And this is what I did, with a baby carrots tops, which I bought recently.
Their taste reminds me a little bit of green parsley, is quite mild, sweetish, with a hint of bitterness. And as in the case of the radish leaves, they're even more nutritious than the root. They contain protein, potassium, calcium, magnesium, vitamin A, vitamin K, and 6 times more Vitamin C than carrots. Therefore it is worth to use them in the kitchen.
I mixed them with what I had at home, smoothie came out sweet and delicate.
Their taste reminds me a little bit of green parsley, is quite mild, sweetish, with a hint of bitterness. And as in the case of the radish leaves, they're even more nutritious than the root. They contain protein, potassium, calcium, magnesium, vitamin A, vitamin K, and 6 times more Vitamin C than carrots. Therefore it is worth to use them in the kitchen.
I mixed them with what I had at home, smoothie came out sweet and delicate.
INGREDIENTS (a little more than 1 liter):
- carrot tops, from 2 carrots
- 1 very ripe banana
- 1 large orange
- 1 ripe pear
- 2 cm ginger
- 2 cups filtered water
PREPARATION:
Cut off the carrot tops from the carrots and rinse them in cold water, drain and set aside. Peel the orange, banana, ginger, wash the pear. Put everything in a blender cup, add water and mix until smooth. It's best to drink it straight away, store it in a glass bottle / jar in the fridge for up to 2 days.
Cheers! ☺
solidna dawka witamin!
ReplyDeleteJuż "się napaliłam" na to smooothie :)
ReplyDelete