ZIELONE SMOOTHIE Z NATKĄ MARCHEWKI, GRUSZKĄ I POMARAŃCZĄ

                  GREEN SMOOTHIE WITH CARROT TOPS, PEAR AND ORANGE





Coraz więcej na straganach młodej zieleniny, która tylko czeka aby ją wrzucić do blendera i delektować się pysznym, odżywczym smoothie. Tak też uczyniłam z natką młodej marchewki, którą udało mi się niedawno kupić.

Natka w smaku przypomina mi trochę zieloną pietruszkę, jest dosyć łagodna, słodkawa, z odrobiną goryczy. I tak jak w przypadku liści rzodkiewek, jest nawet bardziej pożywna niż sam korzeń. Zawiera białko, potas, wapno, magnez, witaminę A i K, i 6 razy więcej witaminy C niż marchew. Dlatego warto z niej w pełni korzystać.
Zmiksowałam ją z tym, co akurat było pod ręką, w efekcie smoothie wyszło słodkie i delikatne. Polecam


Green smoothie with carrot tops


SKŁADNIKI (trochę ponad 1 litr):

  • natka z dwóch, młodych marchewek
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 dojrzała gruszka
  • 2 cm imbiru
  • 2 szklanki filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Natkę odrywamy od marchewek i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy.Obieramy pomarańczę, banana, imbir, myjemy gruszkę. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy wodę i miksujemy. Smoothie najlepiej wypić od razu, a  jeśli coś nam zostanie to przechowujemy to w szklanej butelce/słoiku w lodówce do 2 dni.


Na zdrowie! ☺


Green smoothie with carrot tops


Markets are starting to get filled with fresh, young greens, which are just waiting to be thrown into a blender and enjoyed in a delicious, nutritional smoothie. And this is what I did, with a baby carrots tops, which I bought recently.
Their taste reminds me a little bit of green parsley, is quite mild, sweetish, with a hint of bitterness. And as in the case of the radish leaves, they're even more nutritious than the root. They contain protein, potassium, calcium, magnesium, vitamin A, vitamin K, and 6 times more Vitamin C than carrots. Therefore it is worth to use them in the kitchen.
I mixed them with what I had at home, smoothie came out sweet and delicate. 


INGREDIENTS (a little more than 1 liter):

  • carrot tops, from 2 carrots
  • 1 very ripe banana
  • 1 large orange
  • 1 ripe pear
  • 2 cm ginger
  • 2 cups filtered water


PREPARATION:

Cut off the carrot tops from the carrots and rinse them in cold water, drain and set aside. Peel the orange, banana, ginger, wash the pear. Put everything in a blender cup, add water and mix until smooth. It's best to drink it straight away, store it in a glass bottle / jar in the fridge for up to 2 days.


Cheers! ☺


Green smoothie with carrot tops

2 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION