BIO TOFU POLSOJA. CO MOŻNA Z NIEGO PRZYRZĄDZIĆ



Od pewnego czasu mam ogromną przyjemność współpracować z naszym narodowym producentem sojowych serków, czyli firmą Polsoja ;) I kiedy tylko dostałam propozycję przetestowania ich nowych produktów, przyjęłam ją z radością. Firma wprowadziła na rynek nowe smaki tofu, a także ulepszyła ich starsze wersje. I tak oto, pojawiło się u nas tofu z pomidorami i bazylią, oraz tofu z ziołami. Poprzednie rodzaje, czyli tofu naturalne, marynowane i wędzone, zyskały lepszą jakość i większą gramaturę. Wszystkie są w wersji BIO i ważą 250g. Poniżej opisałam moje wrażenia bardziej szczegółowo i podałam od razu propozycje dań, do których można ich użyć. Zapraszam do lektury


TOFU Z POMIDORAMI I BAZYLIĄ




Tofu to jest tradycyjnie twarde, "zbite", mocno czuć w nim suszone pomidory i bazylię. Idealne do jedzenia prosto z paczki na kanapkach lub w sałatkach. Nie ma posmaku soi i tak jak to ziołowe przypomina po prostu zwykły serek a nie tofu.





Przygotowałam z nim bogatą, kolorową sałatkę w stylu włoskim




TOFU Z ZIOŁAMI




Konsystencję też ma zbitą, jak tofu z pomidorami czy naturalne. Mocno czuć w nim tymianek, wyczuwalny jest także majeranek, nie ma w ogóle posmaku soi. Idealnie nadaje się do jedzenia bez żadnej obróbki, na kanapkach czy w sałatkach. 
Jest też fajną bazą do wytrawnych tart, czy innych wypieków. Na blogu jest przepis na wiosenny makaron z pesto, do którego je dodałam




grillowane szparagi z pieczarkami i polentą, gdzie użyć można tofu z ziołami lub wędzonego





oraz wytrawne tartaletki z grzybami, ziołami i tofu, gdzie użyłam ziołowego, ale zamiennie pasuje tam także wędzone lub marynowane w sosie Tamari





WĘDZONE TOFU, MARYNOWANE W SOSIE TAMARI




To tofu, jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Smakuje jak dobrze zamarynowane tofu naturalne, a nawet lepiej. Jest to tofu wędzone i dodatkowo wzbogacone sosem sojowym Tamari. 




Konsystencję ma bardziej miękką, przypomina trochę tzw. "silken tofu", jest bardziej jedwabiste, delikatne. Mocno wędzone i idealnie słone. Produkt ten bardzo nam skróci przygotowywanie potraw, gdzie zaleca się marynowanie tofu, nie trzeba już tego robić ;) Wspaniałe do kanapek, past, burgerów, dań azjatyckich, szaszłyków czy pizzy.

Poniżej, zdjęcie obiadu, który przygotowałam kilka dni temu. Szybki stir-fry, czyli smażone azjatyckie nudle, z warzywami i tofu, z sosem teriyaki. Tofu podsmażyłam aby nadać mu chrupkości, ale nie jest to konieczne.  







TOFU WĘDZONE



Tofu to, ma delikatny aromat wędzonki i także bardziej jedwabistą konsystencję. Nadaje się do podobnych dań jak to poprzednie. 



Przygotować można z niego bardzo smaczne, pikantne kotlety:






Super sałatkę ze szparagami i ziarnami sorgo 





A poniżej, kilka starszych przepisów, w których najczęściej je wykorzystuję : kotleciki z ciecierzycą i nori (a'la rybne)




Idealna na lato i na lunch: Sałatka nicejska, z ziemniakami, fasolką, oliwkami i balsamicznych dressingiem





a także idealne jako przekąska kulki ryżowe z sezamem



Wędzone tofu od lat wykorzystuję również do przygotowywania jednej z moich ulubionych past do chleba. Jest to pasta a'la rybna, a przepis znajdziecie tutaj.




TOFU NATURALNE:


To tofu jest tradycyjne w smaku, ma zbitą konsystencję i należy je odpowiednio przygotować przed podaniem. Można z niego robić ciasta, tzw. tofurniki. Na blogu znajdziecie przepis na obłędny czekoladowy sernik jak Nutella




Idealnie nadaje się także do podania na śniadanie, w  formie tzw. "tofucznicy". Polecam ją w wersji pomidorowej z pieczarkami







Tofu naturalne można także marynować w occie i przyrządzać z niego coś na kształt marynowanego śledzia.




Można nim także wzbogacać azjatyckie zupy.




Podsumowując, dodam jeszcze, że bardzo fajne jest to, że Polsoja wychodzi naprzeciw potrzebom klientów i ulepsza, a także stale poszerza swoją ofertę. I uwierzcie mi, że jeśli niektórzy z Was nadal twierdzą, że nie lubią tofu. Chwyćcie za to marynowane lub ziołowe i przekonajcie się jakie jest dobre ;)






5 komentarze:

  1. z przyjemnością skorzystam z Twoich przepisów, też mam do przetestowania to tofu i jak na razie jestem zachwycona, jest świetne po prostu :) tak jak Twoje genialne pomysły na dania! :)

    ReplyDelete
  2. Wersja z suszonymi pomidorami i bazylią brzmi kusząco, chętnie spróbuję :)

    ReplyDelete
  3. Tofu z tamarami brzmi świetnie, uwielbiam kuchnię azjatycką, tyle nowych dań przede mną :D

    ReplyDelete
  4. Mimo że wegetarianka nie jestem to bardzo lubie tofu :)

    ReplyDelete
  5. najbardziej to chyba mnie te szaszłyki ujęły! robię! :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION