VEGAN ASIAN SALAD WITH ASPARAGUS, SORGHUM, TOFU AND MISO
Szparagi świetnie komponują się ze słonymi dodatkami, a jednymi z moich ulubionych słonych produktów są pasta miso i sos sojowy; tworzą one doskonałą bazę do różnorakich sosów i dressingów, które można też odpowiednio podrasować czymś ostrym, słodkim lub kwaśnym.
Ja, tym razem, połączyłam je z odrobiną soku z cytryny i olejem sezamowym, którego wyrazisty smak, nadaje dressingowi charakteru. Same szparagi, są tu jedynie chwilkę podsmażone z cebulką i kiełkami fasoli mung, a następnie połączone z odżywczymi ziarnami sorgo i tofu oraz świeżym ogórkiem.
Sałatka ta, jest super opcją do lunchbox'a i na kolację, ale też na obiad zasmakuje wielu. Do tego, wygodnie można ją też w słoikach zabrać ze sobą na piknik.
Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie, gdzie znajdziecie szczegółową recepturę.
Smacznego ☺
Asparagus tastes great with salty ingredients, and one of my favorite salty products are miso paste and soy sauce; they make an excellent base for various sauces and dressings that can also be appropriately spiced with something hot, sweet or sour.
This time I combined them with a dash of lemon juice and sesame oil whose strong aroma gives it character.
Asparagus is only briefly fried with onion and mung bean sprouts.
And all of this, is combined with nutritional sorghum grains and smoked tofu and fresh cucumber.
It's a cool, spring, seasonal dish. The salad is a great option for lunchbox or dinner. You can also easily pack it into jars and take for a picnic.
The recipe is waiting for you here (jus remember to use the translator)
Enjoy ☺
0 komentarze:
Post a Comment