VEGAN PROTEIN-ENERGY BARS MADE WITH RAISINS, PUMPKIN SEEDS AND HAZELNUTS (scroll down for english translation)
Ja wykorzystałam w nich białko z pestek dyni od PURYA!, ale zamiast niego, można użyć zmielonych pestek dyni, choć polecam też to pierwsze. Ma ono ciekawy, zielony kolor, który co prawda zanika w tych batonach, ale w innych, jaśniejszych kolorystycznie deserach, czy np. owsiance, stanowi fajny, kolorystyczny dodatek (przykład tutaj), ale przede wszystkim jest to produkt bogaty w składniki odżywcze i ma fajny aromat, lekko prażonych pestek dyni.
Proszek ten jest witariański i ekologiczny, zawiera dużo białka, żelaza, miedzi, cynku i magnezu. Minerały idealne dla solidnej dawki energii i doładowania z rana lub w ciągu dnia.
A same batony robi się dosłownie w kilka minut. Są bardzo słodkie i mają fajną chrupkość od orzechów laskowych. Do tego mają ciekawy aromat dzięki korzennym przyprawom. Dobrze znoszą mrożenie, a po wyjęciu z zamrażarki szybko miękną, dlatego warto mieć zawsze zapas pod ręką. Można wtedy po nie sięgnąć przed wyjściem do pracy czy szkoły, lub w ciągu dnia i popołudniu. Polecam
SKŁADNIKI (4 duże batony, forma 11x11 cm):
- 1,5 szklanki rodzynek (225 g)
- 5 łyżek białka z pestek dyni PURYA! lub zmielonych pestek dyni (1/4 szklanki - 35g)
- 1/3 szklanki orzechów laskowych (50 g)
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szczypta mielonego kardamonu
PRZYGOTOWANIE:
Mielimy orzechy laskowe na ziarnisty proszek, dodajemy resztę suchych składników, dokładnie mieszamy, dorzucamy rodzynki i miksujemy, aż powstanie zwarta, lepka masa (ok. 1 minuty). Wykładamy małą, kwadratową formę folią spożywczą i wciskamy w nią masę równomiernie, wyrównując wierzch ręką lub szpatułką. Chłodzimy chwilę w lodówce i zajadamy. Resztę przechowujemy owinięte folią w lodówce do 2 tygodni lub zamrażarce do 2 miesięcy.
Uwaga: zamiast 4 dużych batonów, można zrobić małe kuleczki energetyczne.
Smacznego ☺
Very simple energy snack that requires only few ingredients.
I made them with pumpkin protein from PURYA!, but if you don't have it, you can use ground pumpkin seeds instead, although it's realy worth trying this protein. It has an interesting green color that dissapears in those bars, but in other, light colored dishes it gives a nice colorful accent (you can see it here) but primarily it's a product rich in nutrients and highly aromatic.
This powder is raw and organic, it contains a lot of iron, copper, zinc and magnesium. Minerals ideal for good dose of energy in the morning or during the day.
It takes only few minutes to make them. They are very sweet and have a nice crunch from hazelnuts. Their aroma is also very interesting, thanks to spices. They tolerate freezing very well, and after taking them out fro the freezer, they soften quickly, so it's worth to have a supply on hand. Then you can just grab some before going to work or school, or during the day and in the afternoon.
INGREDIENTS (4 large bars, 11x11 cm mold):
- 1,5 C raisins (225 g)
- 5 tbsp PUMPKIN PROTEIN or ground pumpkin seeds (1/4 C - 35g)
- 1/3 C hazelnuts (50 g)
- 1/4 tsp grated nutmeg
- 1/4 tsp ground cinnamon
- 1/4 tsp ground ginger
- 1 pinch of ground cardamom
PREPARATION:
Grind hazelnuts in a food processor into a coarsely flour.
Add the rest of the dry ingredients, stir well, add raisins and blend until a sticky dough is formed, about 1 minute.
Line a small, square container with a cling film and distribute the mixture at the bottom, pressing down well and leveling the top with a spoon.
Refrigerate for 1 hour. Store the bars wrapped in cling film in the fridge for up to 2 weeks or in the freezer for up to 2 months.
Note: instead of 4 large bars, you can make small energy balls
0 komentarze:
Post a Comment