VEGAN RICE PUDDING WITH ALMONDS AND SAFFRON
Jak widać, przechodzę fazę na kuchnię indyjską ;) Nawet śniadania przygotowuję już w tym stylu. Była tofucznica po indyjsku, a dziś pyszny, kremowy pudding ryżowy, który przygotowałam po przyrządzeniu mleka z ryżu Basmati. Mleko to nadało całości wyjątkowej gęstości i dodatkowo wzmocniło niezwykły aromat tego specyficznego ryżu.
Pudding jest gęsty, słodki i sycący. Idealny na śniadanie, ale sprawdzi się także w roli deseru. Szafran pięknie barwi potrawę na żółto, rodzynki dodają słodyczy a migdały i nerkowce nadają mu chrupkości.
Na podstawie tego przepisu.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 szklanki mleka z ryżu Basmati (500ml) *
- 1/4 szklanki ryżu Basmati (50g)
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka nerkowców
- 1 łyżka rodzynek
- 6 strąków kardamonu, zmiażdżonych w moździerzu lub 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta szafranu
- odrobina wody różanej (opcjonalnie)
* doskonale będzie tu także pasowało mleko kokosowe lub domowe mleko migdałowe
PRZYGOTOWANIE:
Przepłukujemy ryż, aż woda będzie czysta. Wrzucamy do słoika/miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 30 minut. Po tym czasie odlewamy i odsączamy na sitku. Migdały wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do namoczenia.
Podprażamy nerkowce na patelni (najlepiej użyć tego samego naczynia, w którym najpierw podprażymy nerkowce a następnie zagotujemy mleko).
Grzejemy mleko w garnku z nieprzywieralnym dnem, lub na głębokiej patelni typu non-stick. Gdy się zagotuje dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy 20 minut. Od czasu do czasu mieszając, rozbijając grudki i zgarniając zgęstniałe mleko z brzegów garnka czy patelni.
W międzyczasie odcedzamy migdały, obieramy i siekamy w paski. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy resztę składników (posiekane migdały, posiekane nerkowce, szafran, kardamon, rodzynki, syrop/cukier), i mieszamy (zostawiamy odrobinę do dekoracji).
Po ugotowaniu, wyjmujemy strąki kardamonu (jeśli ich użyliśmy), rozdzielamy pudding na porcje, dosładzamy jeśli trzeba i dekorujemy. Pudding można także serwować na zimno, po ugotowaniu najlepiej wtedy porozdzielać porcje w pucharki, można też do niego dodać świeże owoce, np. mango lub banana. Serwujemy na śniadanie lub jako deser. Przechowujemy w lodówce do 2 dni.
Smacznego ☺
As you can see, from the blog posts, I'm going through the "Indian cuisine" phase ;) I even make indian style breakfasts.
Some time ago, there was an in Indian tofu scramble, and today delicious, I present and indian rice pudding, which I prepared, after making Basmati rice milk. This milk, created a unique density and strengthened the exceptional flavor of this specific rice.
Pudding is thick, sweet and satiating. Perfect for breakfast, but also works well as a dessert. This dish is beautifully colored by saffron , sweetened with raisins and have crunchy texture, thanks to cashews and almonds.
Based on this recipe.
INGREDIENTS (2 portions):
- 2 C basmati rice milk (500ml) *
- 1/4 C Basmati rice (50g)
- 3 tbsp maple syrup
- 1 tbsp almonds
- 1 tbsp cashews
- 1 tbsp raisins
- 6 cardamom pods (crushed in a mortar) or 1/4 tsp of ground cardamom
- a pinch of saffron
- a litle bit of rose water (optional)
* other kinds of milk, perfect for this, are coconut milk or homemade almond milk
PREPARATION:
Rinse the rice until the water runs clear. Put it in a jar / bowl, add fresh water and soak for 30 minutes. After that time, draind and rinse again, set aside. Put almonds in a bowl, add a little bit of hot water and leave to soak for about 10 minutes (this will help to peel them).
Toast the cashews in a skillet (do it in the same pan, you will cook the pudding).
Next, heat the milk in a saucepan with a non-stick bottom. When it boils, add the rice, stir and cook for 20 minutes. Stirring from time to time, and breaking up lumps of rice and scraping the edges of the pan.
In the meantime, drain off the almonds, peel them and chop into strips. Five minutes before the end of cooking, add the remaining ingredients (chopped almonds, chopped cashews, saffron, cardamom, raisins, syrup / sugar), and mix (leave a some for decoration).
After cooking, remove the cardamom pods (if using), divide the pudding into portions,add more sweetener if desired, and garnish. Pudding can also be served cold, after cooking divide the portions into dessert dish, you can also add some fresh fruit, like mango or banana. Serve for breakfast or as a dessert. Store in the fridge, for up to 2 days.
Enjoy ☺
Taki pudding musi być dobry ;)
ReplyDeletePodoba mi się to połączenie :)
Pudding ryżowy na mleku ryżowym! Uwielbiam :) A Twoje zdjęcia wyglądają tak smakowicie, że aż chcę sięgnąć po łyżeczkę :)
ReplyDeleteWygląda pysznie ;))
ReplyDeletewow! uwielbiam ryż na mleku, ale ten musiał dopiero wyjątkowo smakować! na pewno nie pominę tego przepisu - świetne! :)
ReplyDeleteSkładniki puddingu są idealne jak dla mnie :) Muszę taki zrobić .
ReplyDeleteThanks for sharing this information with us it's really useful for me.
ReplyDeleteGood one
ReplyDelete