SPRING PASTA SALAD, WITH GREEN BEANS/ASPARAGUS, SPROUTS AND TAHINI DRESSING (GLUTEN-FREE)
W oczekiwaniu na wiosnę, która zbliża się już coraz większymi krokami, proponuję Wam, świeżą sałatkę, pełną witamin i mikroelementów. Jest odświeżająca dzięki dodatkowi mięty i ogórka, kremowa dzięki dressingowi z tahini i bardzo odżywcza. Warto mieć taką sałatkę w lodówce, albo zabrać ze sobą w lunch-boxie do pracy czy na zajęcia. Polecam
Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 4 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego, "Fusilli" lub "Penne" *
- 200 g zielonej fasolki szparagowej lub pęczek szparagów
- 1/2 dużego ogórka szklarniowego (lub 2 świeże gruntowe)
- 1 szklanka kiełków fasoli mung *
- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku (najlepszy będzie cienki szczypiorek)
- 10 listków świeżej mięty
- 2 łyżki podprażonych ziaren sezamu
DRESSING:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki tahini
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (bez dodatku słodu jęczmiennego, dla wersji bezglutenowej)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżeczki ziarnistej musztardy (użyłam rosyjskiej)
- 2 łyżeczki zimno-tłoczonego oleju lnianego lub oliwy z oliwek extra virgin
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- świeżo zmielony pieprz, do smaku
- 1/3-1/2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną fasolkę szparagową (lub mrożoną), gotujemy do miękkości 15-20 minut (świeże szparagi gotujemy 7 minut). Na małej patelni podprażamy ziarna sezamu. Gdy fasolka jest już miękka, odcedzamy ją, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Ogórka kroimy w paski, podobnej wielkości co fasolka. Wrzucamy wszystko do dużej miski, dodajemy ugotowany makaron, kiełki fasoli mung, posiekany szczypiorek, poszarpane listki mięty i ziarna sezamu.
Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Polewamy nim sałatkę i delikatnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli trzeba. Serwujemy od razu. Przechowujemy ją w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺
While waiting for the spring, which is arriving slowly, try making this, fresh salad. It's full of vitamins and minerals. It is refreshing thanks to the addition of mint and cucumber, creamy thanks to tahini dressing and very nutritious. It's worth to have it in the fridge or pack it in the lunch box.
Slightly modified recipe from this site.
INGREDIENTS (4-6 portions):
- 4 C cooked rice pasta (fussili or penne)
- 200 g green beans or asparagus
- 1/2 english cucumber
- 1 C mung beans sprouts *
- 1/4 C chopped chives
- 10 fresh mint leaves
- 2 tbsp toasted sesame seeds
DRESSING:
- 3 tbsp fresh lemon juice
- 4 tbsp tahini
- 2 tbsp nutritional yeast flakes
- 2 tbsp rice vinegar
- 4 tsp grainy mustard
- 2 tsp cold-pressed flaxseed oil
- 1 garlic clove, pressed
- 1/2 tsp pink himalayan salt
- freshly ground black pepper, to taste
- 1/3-1/2 filtered water
PREPARATION:
Cook green beans until tender 15-20 minutes (cook asparagus for 7 minutes). In a small skillet, toast sesame seeds. When the beans/asparagus is soft, drain it off, rinse with cold water and set aside. Cut the cucumber into strips, similar size as the beans. Throw everything in a large bowl, add the cooked pasta, mung bean sprouts, chopped chives, torn mint leaves and sesame seeds.
Now prepare the dressing. Mix all the ingredients thoroughly in a bowl. Pour it over the salad and gently mix everything together. Season with salt and pepper, if needed. Serve immediately. Store it in the refrigerator for up to 3 days.
Enjoy ☺
Bardzo lubię sałatki z makaronem :)
ReplyDeleteCzy będzie miało sens wykorzystanie w przepisie kaszy/ryżu zamiast makaronu?
ReplyDeletetak, ale polecałabym coś nie za bardzo "klejącego", żeby się nie zrobiła bryła z sałatki ;) może kasza gryczana niepalona albo quinoa np.? a z ryżu to najlepiej jakaś kolorowa odmiana
DeleteO rany, idealna! Teraz marzy mi się taka sałatka :)
ReplyDeleteBrałabym ją w ciemno *.*
ReplyDeleteświetny pomysł! moje serducho od razu skradł ten pyszny dressing :) i jak idealnie nada się do lunchbox'a!!! :)
ReplyDeleteCzy ocet ryżowy można zastąpić octem winnym?
ReplyDeleteOwszem, ale dodaj trochę mniej na początku bo winny ma mocniejszy aromat, a na końcu dopasuj ilość wg własnego smaku
DeleteDziękuję za odpowiedź :)
Deleteczym mogę zastąpić płatki drożdżowe?
ReplyDeleteczym mogę zastąpić płatki drożdżowe?
ReplyDeleteniczym niestety, po prostu je pomiń jak nie masz :)
Delete