HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

SUNDRIED TOMATO HUMMUS



Jakiś czas temu, w moim lokalnym eko-sklepie, kupiłam suszone na słońcu pomidorki koktajlowe. Okazały się tak smaczne, że chętnie wyjadam je prosto ze słoika. 
Są bardzo słodkie i przypominają wręcz suszone owoce niż pomidory ;) 


Sundried tomato hummus


Postanowiłam przygotować z nimi nowy hummus. Wyszło pysznie. Hummus jest słodkawy, kremowy i delikatnie ziołowy. Idealny do kanapek lub jako dip. Polecam


Sundried tomato hummus


SKŁADNIKI (ok. 1 szklanka gotowego hummusu):

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (170g)
  • 20 suszonych pomidorków koktajlowych, bez oleju (lub 10 zwykłych z oleju)
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki różowej soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 szklanki wody z moczenia pomidorów lub zwykłej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • świeże listki oregano


PRZYGOTOWANIE:

Jeśli używamy pomidorów bez oleju, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez 15 minut. Jeśli nie, to krok ten pomijamy. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera (oprócz oregano) i miksujemy na gładko, jeśli trzeba dodajemy więcej wody. Przekładamy hummus do miski, dodajemy suszone oregano i mieszamy. Na końcu posypujemy świeżymi listkami oregano. Podajemy na kanapce, z krakersami, chlebkami pita lub surowymi warzywami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Sundried tomato hummus

Some time ago, I bought sun-dried cherry tomatoes in my local health-food store. They are so tasty that, I just love to eat them straight from the jar. They are very sweet and almost resemble dried fruit more, than tomatoes ;)

I decided to use them to make a new hummus. It came out delicious. Hummus is sweet, creamy and slightly herbal. Perfect for sandwiches or as a dip. 



INGREDIENTS ( for approx. 1 C of hummus):

  • 1 C cooked chickpeas (170g)
  • 20 sundried cherry tomatoes (without oil) or 10 regular sundried tomatoes in oil
  • juice from 1/2 lemon
  • 5 tbsp tahini
  • 1 clove of garlic
  • 2 tbsp extra virgin olive oil
  • 1 tbsp dried oregano
  • pinch of cayenne
  • 1/2 tsp pink himalayan salt
  • 1/3 tsp ground black pepper
  • 1/2 water from soaking tomatoes or plain water
  • fresh oregano leaves


PREPARATION:

If you're using sundried tomatoes without oil, soak them in a bowl with warm water, for about 15 minutes. Omit this step if using tomatoes with oil. Place all the ingredients (except oregano) in a blender and blend until smooth. Add more water f the hummus is too thick. 
Transfer it into a bowl, add oregano and stir well. Serve as a sandwich spread, with pita bread, crackers or raw vegetables. Store in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Sundried tomato hummus

14 komentarze:

  1. Pomidorowy hummus jest moim ulubionym razem z tym klasycznym i buraczanym :)
    Chętnie bym spróbowała tych pomidorów, nigdzie takich nie widziałam

    ReplyDelete
    Replies
    1. ja robiłam pierwszy raz i też wchodzi na stałe do mojego menu ;) a jeśli chodzi o te pomidorki to nie pamiętam już jakiej firmy były, ale sprawdzę w sklepie, jak będą. A w internecie widziałam, że łatwo dostępne są takie np. : http://www.bioplanet.pl/pomidory-suszone-bio-150-g---bio-planet,b-223,p2740,PL, z tym, że będą mniej słodkie, ale też dobre na pewno

      Delete
  2. Humus wygląda znakomicie.:) Ostatnio go nie robiłam, ale patrząc na Twoje zdjęcia nabrałam ochoty na kanapkę z humusem :) Muszę się rozejrzeć w moim sklepie, jakoś takie pomidorki nie wpadły mi w oko, a chętnie bym takie kupiła.

    ReplyDelete
  3. Często robię hummus w takiej wersji, uwielbiam suszone pomidory:)

    ReplyDelete
  4. O mniam, ten z suszonymi pomidorami to do tej pory mój faworyt :)

    ReplyDelete
  5. to, że uwielbiam hummus i suszone pomidory chyba wszyscy co mnie znają wiedzą, także koniecznie muszę wypróbować to połączenie! :)

    ReplyDelete
  6. Wszystko mam także będę robić :) a co to za chrupki chlebek leży koło hummusu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. to smacznego w takim razie :) a te chlebki to habżyki- surowe chlebki z siemienia lnianego, można je kupić w eko-sklepach

      Delete
    2. A już myślałam że to jakiś Twój wypiek bo chętnie bym zrobiła do tego hummusu :) może coś wymyslisz w tym guście i znajdzie się niedługo na blogu :)

      Delete
    3. ;) tak, mam w planach podobne chlebki i inne przegryzki w tym stylu, do Sylwestra raczej nie zdążę, ale po Nowym Roku na pewno się zaczną pojawiać takie przepisy

      Delete
    4. W takim razie czekam z niecierpliwością :)
      Pozdrawiam :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION