SUNDRIED TOMATO HUMMUS
Jakiś czas temu, w moim lokalnym eko-sklepie, kupiłam suszone na słońcu pomidorki koktajlowe. Okazały się tak smaczne, że chętnie wyjadam je prosto ze słoika.
Są bardzo słodkie i przypominają wręcz suszone owoce niż pomidory ;)
Postanowiłam przygotować z nimi nowy hummus. Wyszło pysznie. Hummus jest słodkawy, kremowy i delikatnie ziołowy. Idealny do kanapek lub jako dip. Polecam
SKŁADNIKI (ok. 1 szklanka gotowego hummusu):
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (170g)
- 20 suszonych pomidorków koktajlowych, bez oleju (lub 10 zwykłych z oleju)
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek tahini
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki różowej soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 szklanki wody z moczenia pomidorów lub zwykłej
- szczypta pieprzu cayenne
- świeże listki oregano
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli używamy pomidorów bez oleju, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez 15 minut. Jeśli nie, to krok ten pomijamy. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera (oprócz oregano) i miksujemy na gładko, jeśli trzeba dodajemy więcej wody. Przekładamy hummus do miski, dodajemy suszone oregano i mieszamy. Na końcu posypujemy świeżymi listkami oregano. Podajemy na kanapce, z krakersami, chlebkami pita lub surowymi warzywami. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺
Some time ago, I bought sun-dried cherry tomatoes in my local health-food store. They are so tasty that, I just love to eat them straight from the jar. They are very sweet and almost resemble dried fruit more, than tomatoes ;)
I decided to use them to make a new hummus. It came out delicious. Hummus is sweet, creamy and slightly herbal. Perfect for sandwiches or as a dip.
I decided to use them to make a new hummus. It came out delicious. Hummus is sweet, creamy and slightly herbal. Perfect for sandwiches or as a dip.
INGREDIENTS ( for approx. 1 C of hummus):
- 1 C cooked chickpeas (170g)
- 20 sundried cherry tomatoes (without oil) or 10 regular sundried tomatoes in oil
- juice from 1/2 lemon
- 5 tbsp tahini
- 1 clove of garlic
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- 1 tbsp dried oregano
- pinch of cayenne
- 1/2 tsp pink himalayan salt
- 1/3 tsp ground black pepper
- 1/2 water from soaking tomatoes or plain water
- fresh oregano leaves
PREPARATION:
If you're using sundried tomatoes without oil, soak them in a bowl with warm water, for about 15 minutes. Omit this step if using tomatoes with oil. Place all the ingredients (except oregano) in a blender and blend until smooth. Add more water f the hummus is too thick.
Transfer it into a bowl, add oregano and stir well. Serve as a sandwich spread, with pita bread, crackers or raw vegetables. Store in the fridge for up to 3 days.
Enjoy ☺
Pomidorowy hummus jest moim ulubionym razem z tym klasycznym i buraczanym :)
ReplyDeleteChętnie bym spróbowała tych pomidorów, nigdzie takich nie widziałam
ja robiłam pierwszy raz i też wchodzi na stałe do mojego menu ;) a jeśli chodzi o te pomidorki to nie pamiętam już jakiej firmy były, ale sprawdzę w sklepie, jak będą. A w internecie widziałam, że łatwo dostępne są takie np. : http://www.bioplanet.pl/pomidory-suszone-bio-150-g---bio-planet,b-223,p2740,PL, z tym, że będą mniej słodkie, ale też dobre na pewno
DeleteHumus wygląda znakomicie.:) Ostatnio go nie robiłam, ale patrząc na Twoje zdjęcia nabrałam ochoty na kanapkę z humusem :) Muszę się rozejrzeć w moim sklepie, jakoś takie pomidorki nie wpadły mi w oko, a chętnie bym takie kupiła.
ReplyDeleteCzęsto robię hummus w takiej wersji, uwielbiam suszone pomidory:)
ReplyDeleteO mniam, ten z suszonymi pomidorami to do tej pory mój faworyt :)
ReplyDeleteto, że uwielbiam hummus i suszone pomidory chyba wszyscy co mnie znają wiedzą, także koniecznie muszę wypróbować to połączenie! :)
ReplyDeleteświetne wydanie hummusu!
ReplyDeleteWszystko mam także będę robić :) a co to za chrupki chlebek leży koło hummusu? :)
ReplyDeleteto smacznego w takim razie :) a te chlebki to habżyki- surowe chlebki z siemienia lnianego, można je kupić w eko-sklepach
DeleteA już myślałam że to jakiś Twój wypiek bo chętnie bym zrobiła do tego hummusu :) może coś wymyslisz w tym guście i znajdzie się niedługo na blogu :)
Delete;) tak, mam w planach podobne chlebki i inne przegryzki w tym stylu, do Sylwestra raczej nie zdążę, ale po Nowym Roku na pewno się zaczną pojawiać takie przepisy
DeleteW takim razie czekam z niecierpliwością :)
DeletePozdrawiam :)