ZIOŁOWE 'PLACKI' Z POLENTY, Z POMIDOROWYM HUMMUSEM LUB PESTO

HERBAL POLENTA "CAKES" WITH TOMATO HUMMUS OR PESTO



To jest takie proste i banalne wręcz danie, a tak smaczne i fajne w przygotowaniu i sposobie podania. 



Kasza kukurydziana czyli polenta, to bardzo dobry i wszechstronny produkt. Można ją przygotowywać na słodko, jako deser czy śniadanie; lub wytrawnie, w formie gęstego, gorącego dodatku do obiadu albo zimnej przekąski. Polenta, jest ciekawą odmianą i alternatywą dla owsianki, ziemniaków czy kanapek.


Warto też dodać, że kasza kukurydziana jest sycąca, odżywcza, i lekkostrawna. Zawiera wiele witamin (A,B,E,B1,PP) i minerałów (magnez, potas, fosfor) oraz betakaroten, który poprawia wygląd skóry. Do tego nie zawiera glutenu.



Dzisiaj u mnie, występuje ona w roli alternatywy dla kanapek. Ugotowana na gęsto z dodatkiem ziół, mocno schłodzona i pokrojona w wygodne w podaniu kształty, połączona z aromatycznym hummusem lub pesto i okraszona podprażonymi pestkami lub orzechami i ziołami. 

Fajna i wygodna opcja na szybką przekąskę, kolację, do lunchbox'a czy też nawet wytrawne śniadanie. Polecam


Herbal polenta cakes with tomato hummus or pesto


SKŁADNIKI (forma 18x18 cm, 8 porcji):

  • 3/4 szklanki ekologicznej kaszy kukurydzianej (polenty) (100g)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich



PROPONOWANE DODATKI (do wyboru):




PRZYGOTOWANIE:

Bulion wlewamy do rondelka, gdy się zagotuje, dodajemy sól i zioła. Następnie powoli wsypujemy kaszę, energicznie mieszając wodę trzepaczką. Zakrywamy i gotujemy ok. 10 minut, na najmniejszym możliwym ustawieniu kuchenki. Od czasu, do czasu mieszając dokładnie trzepaczką. Gdy kasza jest gotowa, przelewamy ją do formy, wygładzamy szpatułką i pozostawiamy do schłodzenia. Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny, a najlepiej przez noc.
Następnie, przytrzymując masę ręką, przekręcamy formę do góry nogami i przenosimy placek na talerz lub deskę do krojenia. Kroimy w wybrane kształty (trójkąty, kwadratu lub kółka).
Dodajemy wybrane dodatki i serwujemy. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Herbal polenta cakes with tomato hummus or pesto


This dish is so simple and trivial, yet so good and easy to prepare and effective.

Polenta/cornmeal, is a very good and versatile product. It can be prepared in a sweet form, as a dessert or breakfast; or as a savory dish, as a thick, hot addition to dinner or as a cold snack. Polenta is an interesting and alternative option to porridge, potatoes or sandwiches.

Today, I'm serving it in this third way. Cooked with herbs, chilled and cut into convenient shapes, combined with an aromatic pesto or hummus, sprinkled with toaste seeds or nuts and herbs.
The ideal option for dinner, lunchbox or even a savory breakfast.


INGREDIENTS (7"x7" dish, 8 portions):

  • 3/4 C organic polenta (cornmeal)
  • 3 C vegetable broth or water
  • 1/3 tsp pink himalayan salt
  • 1 tbsp herbs de provence mix


ADDITIONAL COMPONENTS:

  • 1/2 portion of sundried tomato hummus, from this recipe
  • 1/2 portion of sundried tomato pesto, from this recipe
  • 2 tbsp toasted pine nuts
  • 2 tbsp toasted sunflower seeds or pumpkin seeds
  • fresh green parsley
  • fresh basil
  • fresh oregano
  • salt and black pepper


PREPARATION:

Add the broth into a saucepan, when it boils, add salt and herbs. Then slowly add polenta, stirring water vigorously with a whisk. 
Cover and simmer for approx. 10 minutes on the lowest possible setting of the oven. Mixing thoroughly with a whisk, from time to time. When the polenta is cooked, pour it into a dish, smooth the surface with a spatula and leave it to cool down. Then put in the fridge for at least 3 hours or preferably overnight.
Then, holding the dish with one hand and the polenta with the other hand, turn the dish upside down, put the cake on a plate or cutting board. Cut the desired shapes (triangle, square or circle).
Add selected additives and serve. Store the rest in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Herbal polenta cakes with tomato hummus or pesto

3 komentarze:

  1. nie dość że zdrowy, to jeszcze super wygląda - ten przepis jak na przystawke w jakiejś restauracji!
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Wygląda bardzo smacznie! :)

    ReplyDelete
  3. Bardzo ciekawy przepis :) Aż korci by go spróbować :) Zapraszam na mojego bloga po ciekawe inspiracje!
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION