WEGAŃSKIE CIASTO LODOWE Z BANANAMI I ANANASEM ~ VEGAN ICE-CREAM CAKE WITH BANANA & PINEAPPLE


Wegańskie i surowe ciasto lodowe. Chyba nikogo nie trzeba namawiać do spróbowania... :)  

Banana-pineapple ice-cream cake (raw & vegan)

Tym bardziej, że do jego wykonania potrzebnych jest tylko kilka prostych składników, które powinniście mieć w domu.
Samo wykonanie też jest mało kłopotliwe i szybkie, praca zajmie nam 20-30 minut a potem już tylko trzeba odczekać niecałe 3 godziny kiedy będzie się mrozić, i na naszym stole w gorące popołudnie ląduje pyszne, słodkie, owocowe, orzeźwiające ciasto. Polecam

Banana-pineapple ice-cream cake (raw & vegan)

Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.



SKŁADNIKI (mała okrągła forma o średnicy 17cm):


  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 5 suszonych daktyli, bez pestek
  • 2 bardzo dojrzałe banany (pokrojone w kawałki i zamrożone dzień wcześniej)
  • 1/3 świeżego ananasa (pokrojona w kawałki i zamrożona dzień wcześniej), lub więcej banana
  • 2 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy)
  • łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego, z pierwszego tłoczenia)
  • kwiatki forsycji lub świeże owoce, do przybrania



PRZYGOTOWANIE:



Nasiona słonecznika mielimy w młynku do kawy na mąkę, następnie wsypujemy ją do blendera razem z daktylami, łyżką syropu i łyżką oleju, miksujemy aż powstanie klejąca masa.


Wykładamy ją do formy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do zamrażarki na 1/2 - 1 godziny.

Po tym czasie przystępujemy do zrobienia lodowej części ciasta. Pokrojone i zamrożone wcześniej banany i ananasa wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego i 1 łyżkę syropu.
Miksujemy wszystko na gładko. (Jeśli nasz blender ma słabszą moc, odczekajmy chwilę, aż owoce lekko zmiękną)

Wyjmujemy nasz spód z zamrażarki i wykładamy na niego bananowo-ananasową masę, wyrównujemy szpatułką, stukamy kilka razy formą w stół aby pozbyć się bąbelków powietrza, zakrywamy ją folią spożywczą i wkładamy z powrotem do zamrażarki, na ok. 2-3 godziny, lub dłużej jeśli trzeba.

Ciasto przechowujemy w zamrażarce. Przed podaniem dekorujemy kwiatkami forsycji lub świeżymi owocami. (Żeby łatwiej się kroiło najlepiej odczekać 5-10 minut po wyjęciu z zamrażarki)

Smacznego ☺


Banana-pineapple ice-cream cake (raw & vegan)


Banana-pineapple ice-cream cake (raw & vegan)


Banana-pineapple ice-cream cake (raw & vegan)

Vegan & raw ice-cream cake. Easy to make, you just need few simple ingredients, that you probably have in your kitchen cupboard. And it doesn't require a lot of time, just 20-30 minutes of your work, and then just about 3 hours of chilling time. And after that, you can simply enjoy this sweet, fruity, refreshing dessert. In a hot afternoon, or even for breakfast ;)


Slightly modified recipe from this site.


INGREDIENTS (small round spring-form pan, 17cm/ 7 "):

  • 1C sunflower seeds
  • 5 pitted dates
  • 2 very ripe frozen bananas, chopped
  • 1/3 fresh & frozen pineapple, chopped
  • 2 tbsp maple syrup or agave nectar
  • 3 tbsp extra virgin coconut oil
  • cinnamon, for sprinkling (optional)
  • forsythia flowers or fresh fruits, for decorating


PREPARATION:

Using a coffee grinder, grind sunflower seeds into a flour. Transfer it to the food processor, add dates, 1 tbsp coconut oil and 1 tbsp syrup/nectar. Combine until a crumble forms. Press the mixture into the bottom of a plastic wrap lined spring form pan. Place in the freezer for about 1/2-1 hour.

After that time, put frozen banana & pineapple chunks in a blender/food processor, add 2 tbsp coconut oil and 1tbsp syrup/nectar. Combine until light and fluffy. Pour into the now cooled sunflower seed crust. Let set in the freezer for about 2-3 hours, or until the filling is completely frozen.



Store the pie in the freezer. Right before serving, decorate with forsythia flowers or fresh fruits. Serve immediatelly.

Enjoy ☺


Banana-pineapple ice-cream cake (raw & vegan)


Banana-pineapple ice-cream cake (raw & vegan)


Banana-pineapple ice-cream cake (raw & vegan)

13 komentarze:

  1. po prostu istne wegańskie szaleństwo!

    ReplyDelete
  2. rewelacja, wygląda obłędnie:) chętnie by zjadła kawałek:) masz śliczne talerzyki:)

    ReplyDelete
  3. piękne to ciacho! z samego patrzenia na nie mam ogromną ochotę od razu zrobić :)

    ReplyDelete
  4. Wygląda po prostu bosko. Idealnie letnie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję, na gorące letnie dni jest właśnie idealne

      Delete
  5. This cake is absolutely gorgeous! It was part of my inspiration for a Forsythia cake I posted on my blog today! Thank you for sharing this!

    ReplyDelete
  6. Ciacho wygląda zjawiskowo i mega smacznie :) Szkoda, że lato się już kończy i trafiłam na ten przepis dopiero teraz, ale na przyszłe lata się przyda i na pewno wykorzystam :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION