Tym bardziej, że do jego wykonania potrzebnych jest tylko kilka prostych składników, które powinniście mieć w domu.
Samo wykonanie też jest mało kłopotliwe i szybkie, praca zajmie nam 20-30 minut a potem już tylko trzeba odczekać niecałe 3 godziny kiedy będzie się mrozić, i na naszym stole w gorące popołudnie ląduje pyszne, słodkie, owocowe, orzeźwiające ciasto. Polecam
Nieznacznie zmodyfikowany przepis stąd.
SKŁADNIKI (mała okrągła forma o średnicy 17cm):
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 5 suszonych daktyli, bez pestek
- 2 bardzo dojrzałe banany (pokrojone w kawałki i zamrożone dzień wcześniej)
- 1/3 świeżego ananasa (pokrojona w kawałki i zamrożona dzień wcześniej), lub więcej banana
- 2 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy)
- 3 łyżki oleju kokosowego (nierafinowanego, z pierwszego tłoczenia)
- kwiatki forsycji lub świeże owoce, do przybrania
PRZYGOTOWANIE:
Wykładamy ją do formy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do zamrażarki na 1/2 - 1 godziny.
Po tym czasie przystępujemy do zrobienia lodowej części ciasta. Pokrojone i zamrożone wcześniej banany i ananasa wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego i 1 łyżkę syropu.
Miksujemy wszystko na gładko. (Jeśli nasz blender ma słabszą moc, odczekajmy chwilę, aż owoce lekko zmiękną)
Wyjmujemy nasz spód z zamrażarki i wykładamy na niego bananowo-ananasową masę, wyrównujemy szpatułką, stukamy kilka razy formą w stół aby pozbyć się bąbelków powietrza, zakrywamy ją folią spożywczą i wkładamy z powrotem do zamrażarki, na ok. 2-3 godziny, lub dłużej jeśli trzeba.
Ciasto przechowujemy w zamrażarce. Przed podaniem dekorujemy kwiatkami forsycji lub świeżymi owocami. (Żeby łatwiej się kroiło najlepiej odczekać 5-10 minut po wyjęciu z zamrażarki)
Smacznego ☺
Vegan & raw ice-cream cake. Easy to make, you just need few simple ingredients, that you probably have in your kitchen cupboard. And it doesn't require a lot of time, just 20-30 minutes of your work, and then just about 3 hours of chilling time. And after that, you can simply enjoy this sweet, fruity, refreshing dessert. In a hot afternoon, or even for breakfast ;)
INGREDIENTS (small round spring-form pan, 17cm/ 7 "):
- 1C sunflower seeds
- 5 pitted dates
- 2 very ripe frozen bananas, chopped
- 1/3 fresh & frozen pineapple, chopped
- 2 tbsp maple syrup or agave nectar
- 3 tbsp extra virgin coconut oil
- cinnamon, for sprinkling (optional)
- forsythia flowers or fresh fruits, for decorating
PREPARATION:
Using a coffee grinder, grind sunflower seeds into a flour. Transfer it to the food processor, add dates, 1 tbsp coconut oil and 1 tbsp syrup/nectar. Combine until a crumble forms. Press the mixture into the bottom of a plastic wrap lined spring form pan. Place in the freezer for about 1/2-1 hour.
After that time, put frozen banana & pineapple chunks in a blender/food processor, add 2 tbsp coconut oil and 1tbsp syrup/nectar. Combine until light and fluffy. Pour into the now cooled sunflower seed crust. Let set in the freezer for about 2-3 hours, or until the filling is completely frozen.
Store the pie in the freezer. Right before serving, decorate with forsythia flowers or fresh fruits. Serve immediatelly.
Enjoy ☺
po prostu istne wegańskie szaleństwo!
ReplyDeletetak! :) a do tego jakie proste...
Deleterewelacja, wygląda obłędnie:) chętnie by zjadła kawałek:) masz śliczne talerzyki:)
ReplyDeletedzięki, dzięki i dzięki ;)
DeleteMrożone banany to jest potęga :)
ReplyDeleteracja :)
DeleteChcę je!
ReplyDeletepiękne to ciacho! z samego patrzenia na nie mam ogromną ochotę od razu zrobić :)
ReplyDeletewystarczy chwila, żeby zrobić ;)
DeleteWygląda po prostu bosko. Idealnie letnie!
ReplyDeletedziękuję, na gorące letnie dni jest właśnie idealne
DeleteThis cake is absolutely gorgeous! It was part of my inspiration for a Forsythia cake I posted on my blog today! Thank you for sharing this!
ReplyDeleteCiacho wygląda zjawiskowo i mega smacznie :) Szkoda, że lato się już kończy i trafiłam na ten przepis dopiero teraz, ale na przyszłe lata się przyda i na pewno wykorzystam :)
ReplyDelete