YOUNG CABBAGE INDIAN WAY
Jeden z moich ulubionych przepisów na danie z kapusty. Przyrządzam je bardzo często i przez cały rok, poza sezonem wykorzystując zwykłą białą kapustę, zamiast tej młodej. Obie wersje są smaczne, różnica polega tylko na czasie przygotowania, bo zwykła kapusta musi się dłużej dusić, aby odpowiednio zmiękła, a tę młodą wystarczy podsmażać 10-15 minut.
Na przepis natknęłam się parę lat temu w "Wysokich obcasach", recepturę stworzyła Marta Gessler, a ja wprowadziłam do niego tylko kilka drobnych modyfikacji.
Pomimo niedługiej listy składników, kapusta wychodzi niezwykle aromatyczna. Jest słodkawo-pikantno-słona. Czuć w niej fajnie moją ukochaną mieszankę "garam masala" i ostre nuty chili i imbiru, a dodatkowego smaku nadaje jej także olej kokosowy, w którym najbardziej polecam ją smażyć. ☺
Na podstawie przepisu Marty Gessler zamieszczonym w magazynie "Wysokie Obcasy" z 25. 01.2014, z drobnymi modyfikacjami.
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 500 g młodej kapusty (1/2 średniej główki) lub 1 kg zwykłej, białej (1/4 średniej główki)
- 1 cebula (biała lub czerwona)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 1 świeża papryczki chili lub pepperoni
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- do podania: ryż basmati (biały lub brązowy), gotowane lub pieczone ziemniaki, odrobina świeżej kolendry lub posiekanej zielonej pietruszki, garść podprażonych nerkowców (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy twardy głąb i siekamy nożem na cienkie paski. Przygotowujemy resztę składników: cebulę siekamy w kostkę, wyciskamy czosnek, ścieramy imbir i siekamy papryczkę; mieszamy przyprawy.
W dużym garnku lub głębokiej patelni grzejemy olej, dodajemy cebulę i smażymy 5 minut, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek oraz imbir i pokrojoną papryczkę, smażymy 3 minuty, dosypujemy przyprawy, mieszamy i dodajemy posiekaną kapustę. Łączymy wszystko dokładnie i podsmażamy 10-15 minut, aż kapusta zmięknie, ale też pozostanie lekko al dente, mieszamy ją co kilka minut (jeśli to zwykła, biała kapusta, zakrywamy garnek/patelnię i dusimy ją 30-50 minut, aż dobrze zmięknie, od czasu do czasu mieszając).
Jeśli planujemy dodatek nerkowców, podprażamy je chwilę na patelni; siekamy zieloną pietruszkę lub delikatnie oddzielamy w rękach listki kolendry.
Na talerz wykładamy kapustę, całość posypujemy nerkowcami i zieleniną. Serwujemy od razu z ryżem lub gotowanymi czy pieczonymi młodymi ziemniakami. Resztę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺
One of my favorite recipes for cooking cabbage. I make it often, whole year long. In sumer with young cabbage and in colder months with regular white cabbage.
Both versions are tasty, the only difference is the time of cooking, the ordinary cabbage needs to be cooked longer, when the youg one, only needs 10-15 minutes.
I came across this recipe a couple of years ago in "Wysokie Obcasy" magazine, the recipe was created by Marta Gessler, and I meda few minor modifications to it.
Despite the short list of ingredients, this dish is very aromatic. It's a sweet&salty&spicy combination, where you can taste my favorite "garam masala" blend and spicy notes of chili and ginger, and what gives it cool, extra flavor is coconut oil, which I recommend you for frying the cabbage. ☺
Based on Marta Gessler recipe, published in "Wysokie obcasy" magazine (25. 01.2014), with minor modifications.
INGREDIENTS (4-6 servings):
- 500 g young cabbage (1/2 medium head) or 1 kg ordinary white cabbage (1/4 medium head)
- 1 onion (white or red)
- 2 cloves of garlic
- 1 cm ginger
- 1 fresh chili or pepperoni pepper
- 1 tsp garam masala
- 1/4 tsp turmeric
- 1/2 tsp pink himalayan salt
- pinch of ground black pepper
- 2 tbsp coconut oil
- for serving: basmati or brown rice, boiled or roasted potatoes, fresh cilantro or parsley, 1 handful of toasted cashews (optional)
PREPARATION:
Remove the outer leaves fro the cabbage, cut in half and remove the hard middle part. Slice it into thin strips. Prepare the rest of the ingredients: chop the onion, press the garlic and ginger, chop the chilli. Mix the spices in a small bowl.
In a large saucepan or deep frying pan heat the oil, add the onion and fry for 5 minutes, then add the garlic with ginger and chopped chilli, and fry for 3 minutes, add the spices, stir and add the sliced cabbage. Sti r well and fry for 10-15 minutes, stirring occasionally until cabbage is tender (if you use regular white cabbage, cover the pot/pan and cook it 30-50 minutes until soft, stirring occasionally)
If you plan to add cashews, toast them briefly in a pan; chopp green parsley or gently separate the coriander leaves. Plate the cabbage, sprinkle with cashews, greens and serve. Store the rest in the fridge for up to 3 days.
Enjoy ☺
Świetna :) Koniecznie do wypróbowania :)
ReplyDeleteUwielbiam zajadać się młodą kapustą w każdej odsłonie, ale zawsze wracam do podstawowej wersji z marchewką, koperkiem i ziemniakami. Twoja propozycja wygląda przepysznie. :)
ReplyDeleteteż uwielbiam kapustę, która bywa niesłusznie niedoceniana... i także lubię ją prostą, duszoną z koperkiem, ale ta wersja jest bardzo smaczną odmianą i nadaje kapuście zupełnie nowego charakteru :)
DeleteAbsolutnie boski przepis! Odkrywcze połączenie smaków, nigdy bym się nie spodziewała! Pięknie dziękuję za przepis, będę często do niego wracać :)
ReplyDeleteLoved readding this thank you
ReplyDelete