SIMPLE SESAME TRUFFLES WITH CAROB
Tylko 3 składniki, 15 minut pracy i góra pysznych, naturalnych trufli gotowa. Już chyba prościej się nie da ;) Smakują jak czekoladowa chałwa. Idealne na szybki deser lub energetyczną przekąskę.
W dodatku to nie tylko dobry smak, ale także bogate źródło białka, wapnia, kwasów omega 3 i wielu witamin, m.in. A i E, a także żelaza, cynku i magnezu.
W dodatku to nie tylko dobry smak, ale także bogate źródło białka, wapnia, kwasów omega 3 i wielu witamin, m.in. A i E, a także żelaza, cynku i magnezu.
SKŁADNIKI (na ok. 20 sztuk):
- 1/2 szklanki tahini (150g)
- 5 łyżeczek karobu w proszku
- 3 łyżki syropu klonowego
- ziarna sezamu lub karob w proszku, do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
W misce łączymy tahini, karob i syrop klonowy i mieszamy dokładnie. Następnie z masy lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha laskowego) i obtaczamy je w ziarnach sezamu lub karobie w proszku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 tygodni, lub w zamrażarce do 2 miesięcy.
Only 3 ingredients, 15 minutes of work and a bowl of delicious, natural truffles is ready. You can not go any simpler than that ;) They taste like chocolate halva. Perfect for a quick dessert or energy snack.
In addition to a good taste, they provide a large dose of protein, calcium, omega 3 fatty acids and many vitamins, for exaple: A and E, as well as iron, zinc and magnesium.
INGREDIENTS (for approx. 20 truffles):
- 1/2 C tahini (150g)
- 5 tsp carob powder
- 3 tbsp maple syrup
- sesame seeds or carob powder, for coating
PREPARATION:
Combine tahini, carob powder and maple syrup in a bowl and mix well. Form little balls (the size of a hazelnut) and coat them in sesame seeds or carob powder. Store in a sealed container in the fridge, for up to 2 weeks or in the freezer for up to 2 months.
Enjoy ☺
Zwykle są tu piękne zdjęcia, ale dziś po prostu dzieło sztuki! Bardzo lubię takie zakąski. Zawsze staram się mieć w domu suszone owoce, kakao, orzechy i tym podobne, żeby móc przygotowywać szybkie desery. Najczęściej do "słodkich kulek" wybieram kombinację: mielone pestki słonecznika + wiórki kokosowe + masło orzechowe + szczypta soli + syrop z agawy, ale chętnie spróbuję Twojej alternatywy.
ReplyDeletedziękuję :) p.s. Twoja kompozycja też brzmi dobrze
Deletejestem ciekawa połączenia smaków - tahini z karobem! trufelki oczywiście świetne, uwielbiam takie zdrowe słodkości :)
ReplyDeletetahini i karob to bardzo dobrana para ;)
DeleteMuszę zrobić! Uwielbiam takie zdrowe i pysze trufelki :)
ReplyDeleteJakie proste! A można zastąpić karob zwykłym kakao w proszku?
ReplyDeletemożna ;) choć polecam też spróbować tych z karobem
Deletewystarczy dobry pomysł, kilka składników i proszę jakie pyszności można stworzyć :)
ReplyDeleteAż chce się wgryźć ;)
ReplyDeleteSuper pomysł! Karob i tahini to cudownie dobrana para. Miałam taki czas, że non stop mieszałam sobie te składniki, aby uzyskać najlepszą na świecie pastę do chleba.
ReplyDelete