TOFU SCRAMBLE, INDIAN WAY
Okazyjnie nabyte tofu, natchnęło mnie do przygotowania nowej wersji tofucznicy. Takiej bardziej zimowej. A co bardziej rozgrzewa w mroźne dni, niż dania kuchni indyjskiej? Zwłaszcza te, z dodatkiem "gorącej mieszanki" czyli garam masala.
To połączenie jest wręcz idealne, na leniwe, zimowe śniadanie. Po którym, brzuch ogrzewa nas od środka, a nogi same rwą się na długi spacer.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 kostka BIO tofu (250g)
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej podłużnej papryki, odmiany Palermo (lub zwykłej)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego (Tamari dla wersji bezglutenowej)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (bez dodatku słodu, dla wersji bez glutenu)
- 1 łyżka garam masala
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Tofu wyjmujemy z paczki, odlewamy wodę, zawijamy w kilka arkuszy ręcznika papierowego i przyciskamy, aby wycisnąć z niego nadmiar wody. Grzejemy olej na patelni, siekamy cebulę i paprykę. Gdy olej jest już gorący, wrzucamy na patelnię cebulę i smażymy ją ok. 5 minut, po tym czasie dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy 2 minuty i dodajemy paprykę, smażymy kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Gdy papryka jest już miękka, kruszymy tofu nad patelnią, dodajemy przyprawy oraz sos sojowy, mieszamy dokładnie i podsmażamy jeszcze kilka minut. Jeśli trzeba dodajemy sól i pieprz. Przekładamy na talerze i serwujemy.
Smacznego ☺
I bought some tofu on a sale and that inspired me to prepare a new version of tofu scramble. More suitable for the winter. And what is more warming on cold days than Indian cuisine? And especially those with the addition of the "hot mixture of spices" - garam masala.
This combination is an ideal for a lazy, winter breakfast. Which will warm up our stomach and give us the energy for a long winter walk.
This combination is an ideal for a lazy, winter breakfast. Which will warm up our stomach and give us the energy for a long winter walk.
Based on this recipe
INGREDIENTS (2 portions):
- 250g organic tofu
- 1 red onion
- 1 clove of garlic
- 1/2 red Palermo pepper (or regular bell pepper)
- 2 tbsp vegetable oil
- 1 tbsp soy sauce (Tamari for gluten-free option)
- 2 tbsp nutritional yeast flakes (gluten-free for g-f option)
- 1 tbsp garam masala
- 3/4 tsp turmeric
- salt and pepper, to taste
PREPARATION:
Remove the tofu from the package, wrap in several sheets of paper towel and press to squeeze out any excess water. Heat oil in a pan, chop the onion and peppers. Once the oil is hot, add the onion to the pan and fry for approx. 5 minutes, next add pressed garlic and fry for another 2 minutes. After that add chopped pepper and fry for few more minutes.
Meanwhile, prepare the remaining ingredients. When the pepper is soft, crumble the tofuabove the pan, add the spices, and soy sauce, mix well and fry for a few minutes. Add salt and pepper if necessary Transfer to the plates and serve.
Enjoy ☺
Enjoy ☺
świetny pomysł - bardzo lubię przyprawy z kuchni indyjskiej i często je używam, także tym chętniej pokuszę się na to pyszne tofu - na pewno smakuje wyjątkowo :)
ReplyDeleteRaz w życiu jadłam tofucznicę i pamiętam że była przepyszna :) Czas się ponownie zaopatrzyć w tofu.
ReplyDeletewyglada obłędnie :) i te przyprawy extra :) garam masala moja ulubiona ;) pysznie
ReplyDeleteNigdy tak nie doprawiałam tofucznicy, super pomysł :)
ReplyDeleteWygląda super , smakuje jeszcze lepiej :)
ReplyDelete