BAKED STUFFED MUSHROOMS WITH SUN-DRIED TOMATOES, BASIL AND PINE NUTS
Wczoraj na blogu, opublikowałam recenzję książki "Smakowita Ella", a dziś zapraszam na nowy przepis, który z niej przygotowałam.
Pieczone faszerowane pieczarki to super opcja na prostą przekąskę na co dzień, ale też efektowna propozycja, którą możemy dodać do naszego świątecznego menu, podczas zbliżającej się wielkimi krokami Wielkanocy.
Można je podać na przystawkę, dodatek do obiadu lub lekką kolację, w towarzystwie prostej surówki.
Danie to, pomimo niedługiej listy składników jest pełne smaku i naprawdę pyszne. Kremowy, aromatyczny farsz pomidorowo-bazyliowy, w środku ciepłego pieczarkowego kapelusza, smakuje rewelacyjnie. Polecam.
Nieznacznie zmodyfikowany przepis z książki "Smakowita Ella" autorstwa Elli Woodward
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 12 średnich pieczarek brunatnych lub zwykłych
- 1 szklanka posiekanych suszonych pomidorów w zalewie (ok. 180g)
- duża garść świeżej bazylii
- 1/2 szklanki orzeszków piniowych
- 2 łyżki tahini
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- sól i pieprz, do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki myjemy, obsuszamy i usuwamy nóżki z kapeluszy.
Siekamy suszone pomidory, przygotowujemy resztę składników.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
W misce mieszamy posiekane suszone pomidory z orzeszkami piniowymi, porwanymi listkami bazylii, tahini, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kapelusze pieczarek układamy na blasze wyłożonej papierem i do każdego z nich nakładamy farsz.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
Serwujemy od razu.
Smacznego ☺
Yesterday I published a book review of the polish edition of "Deliciously Ella", and today I would like to present another dish I adapted from this wonderful cookbook.
Simple baked stuffed mushrooms are a great option for a simple snack every day, but they are also a tasy and pretty appetizer or a side dish, that we can add to our menu at the upcoming Easter.
This dish, despite the short list of ingredients is full of flavor and really delicious. Creamy, aromatic filling, made with sun-dried tomatoes, fresh basil, pine nuts and tahini, served in a warm mushroom cup tastes and looks great.
Slightly modified recipe from "Deliciously Ella" by Ella Woodward
INGREDIENTS (12 stuffed mushrooms):
- 12 medium mushrooms (regular or chestnut mushrooms)
- 1 C chopped sun-dried tomatoes in brine (approx. 180g)
- large handful of fresh basil
- 1/2 C pine nuts
- 2 tbsp tahini
- juice of 1/2 lime or lemon
- salt and pepper, to taste
PREPARATION:
Wash and dry the mushrooms, remove the stalks and place the tops on a baking tray, lined with baking paper.
Chop sun-dried tomatoes, prepare the remaining ingredients.
Preheat the oven to 200 ° C.
Mix the tomatoes with pine nuts, torn basil leaves, tahini, salt, pepper and lemon juice in a bowl.
Fill the mushroom tops with the mix and place the tray in a preheated oven.
Bake for 15-20 minutes.
Serve immediately.
Enjoy ☺
0 komentarze:
Post a Comment