KORZENNY CHUTNEY Z AGRESTU

                     SPICY GOOSEBERRY CHUTNEY




Co zrobić z agrestu, oprócz dodania go do ciasta albo przetworzenia na słodką marmoladę?

Proponuję zamienić go na aromatyczny chutney, pełen korzennych przypraw.



Spicy gooseberry chutney



Te kwaskowate owoce, duszone z cebulą, czosnkiem i octem, połączyłam m.in. z cynamonem oraz goździkami i delikatnie dosłodziłam syropem daktylowym.



Spicy gooseberry chutney



Chutney wyszedł słodko-kwaśny z wyraźnie wyczuwalnymi dodatkami. Świetnie pasuje do kanapek, letniego obiadu i grillowanych dań, ale też na pewno chętnie po niego sięgniecie w późniejszym okresie jesienno-zimowym.

Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie" (o tutaj), gdzie czeka na Was szczegółowa receptura. ☺






What are your favorite ways to use goosberries, when in season? Adding to a cake or making a sweet marmalade?
All those things are delicious, but if you're looking for a new way of preserving those very special fruits, try this lovely spiced chutney.

I paired those tangy little fruits with onion, garlic, vinegar, cinnamon and cloves and gently sweetened with date syrup.

Chutney is sweet&sour with a distinct spiced aroma. It pairs well with sandwiches, grilled meals and as an acompaniment for dinner., not only in summer but also in autumn and winter.

The recipe was published on a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here ☺ Enjoy



Spicy gooseberry chutney



0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION