PROSTY WEGAŃSKI PASZTET / PIECZEŃ Z GROCHU I KASZY JAGLANEJ

          SIMPLE VEGAN ROAST/PATE WITH YELLOW SPLIT PEAS AND MILLET



Jak często sięgacie w sklepie po paczkę grochu i przygotowujecie z niego coś innego niż starą poczciwą grochówkę? Ja zdecydowanie za rzadko i jakiś czas temu postanowiłam to zmienić i wykorzystywać go więcej i w innych formach i potrawach. Bardzo go lubię, jest smaczny, a do tego 3 lub 4 razy tańszy od innych strączków, mimo to, jest trochę niestety niedoceniany.

Okryty nieco złą sławą, ze względu na pewne skutki uboczne, które odczuwa się po spożyciu większej jego ilości, jednak istnieją sposoby aby to znacznie zniwelować: długie gotowanie lub połączenie go np. z majerankiem lub kminkiem, a żółty groch łuskany to bardzo wartościowy i odżywczy produkt, po który warto sięgać systematycznie.


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


"Zawiera dużą ilość aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie syntetyzuje i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Oprócz tego w grochu znajdują się witaminy z grupy B, kwas foliowy i pantotenowy oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, czy wapń. Zawiera też witaminę A, mającą dobry wpływ na wzrok, witaminę C i K, a także witaminę młodości- E. (...)

Groch zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego, który nie ulegając trawieniu w przewodzie pokarmowym, usprawnia pracę jelit, pomaga zapobiegać takim schorzeniom jak uchyłkowatość jelit czy zespół jelita drażliwego, obniża poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego we krwi. Niewątpliwą zaletą dużej ilości błonnika jest to, że wydłuża uczucie sytości, a także dodaje energii i pomaga uniknąć podjadania między posiłkami, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. (...)

Niski indeks glikemiczny to kolejna zaleta, którą powinni dostrzegać zwłaszcza chorzy na cukrzycę typu 2, ponieważ gotowany groch powoli i stopniowo uwalnia glukozę.

Kolejnym atutem jest wsparcie w walce z chorobami nowotworowymi oraz redukcja ryzyka ich wystąpienia. Groch odgrywa dużą rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego, pomaga w leczeniu raka piersi, trzustki, prostaty, płuc, czy białaczki.

Należy do roślin zasadotwórczych, jest więc doskonałym pokarmem odkwaszającym organizm.

Oprócz dużych zasług związanych z żywieniem, groch ma dosyć szerokie zastosowanie w kosmetyce. Może być stosowany jako składnik masek zwalczających niedoskonałości, podrażnienia cery. Działa również przeciwzapalnie oraz nawilżająco." (fragmenty artykułu p. Anety Drażby, zamieszczonego tutaj)


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


Pierwszym przykładem nowego dania z grochu, które zacznie małą grochową serię na blogu jest prosta wegańska pieczeń, tudzież pasztet. Przepisów w zanadrzu mam kilka i jestem pewna, że niektórych z Was zaskoczą ;)

Ten dzisiejszy, skomponowałam kierując się prostotą, jeśli chodzi o łatwość wykonania i dobór składników. Inspiracją była zupa i przyprawy są podobne, ale smak całości chciałam nieco podkręcić i posłużyła mi do tego spora ilość mielonego kminku.
Pieczeń jest delikatna, lekko słodkawa, czuć w niej zioła i dodatki, a charakteru nadaje jej właśnie kminek, który jest wyraźnie wyczuwalny i świetnie przełamuje słodycz grochu. To bardzo smaczny wytrawny wypiek, który przygotowuję ostatnio bardzo często. Jest szybki do przygotowania, a składniki mam zawsze w domu.


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


Danie to, jest nie tylko świetną opcją na obiad na co dzień, ale też jestem pewna, że zasmakuje całej rodzinie, gdy zaserwujemy je na Wielkanocnym stole. Można też czasem dla odmiany, z masy upiec większą ilość burgerów, zjeść z ziemniakami lub w bułce, a resztę zamrozić. I jak już wspominałam wcześniej, niski jest też koszt jej przygotowania, i nie przekracza nawet 5 złotych. ☺ Polecam


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


SKŁADNIKI (forma do pieczenia o wymiarach 20x25 cm ):

  • 250 g suchego grochu
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (100 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka majeranku 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku (najlepiej świeżo zmielonego lub utartego w moździerzu)
  • szczypta cayenne lub chili
  • kilka listków świeżego rozmarynu (opcjonalnie)
  • odrobina oleju do smażenia cebuli z czosnkiem


PRZYGOTOWANIE:


Groch wsypujemy do garnka i przepłukujemy kilka razy aż woda nie będzie biała. Odcedzamy, dolewamy 1 litr wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut, przez pierwsze 20 minut bez pokrywki, zbierając pianę, która się gromadzi, a następnie 10 minut gotujemy z lekko uchyloną pokrywką na mniejszym ogniu. Po tym czasie garnek zakrywamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut aby groch wchłonął resztki wody.

W międzyczasie gotujemy kaszę. Sparzamy ją wrzątkiem, odcedzamy, dolewamy 1 szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia w garnku zakrytym pokrywką. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień na bardzo mały i nastawiamy minutnik na 12 minut pozostawiając kaszę na czas gotowania, w zakrytym garnku. Po ugotowaniu odstawiamy na 10 minut.

Podprażamy pestki słonecznika oraz dyni, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie mielimy chwilę w blenderze na małe grudki. Można je także drobno posiekać nożem.

Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i podsmażamy razem chwilę na patelni. Przygotowujemy wszystkie przyprawy.

Przestudzony groch i kaszę wrzucamy do dużej miski i miksujemy ręcznym blenderem, masa nie musi być 100 % gładka, ale jeśli wolisz super gładką pieczeń bez grudek, to zmiksuj ją całkowicie.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Następnie dorzucamy lekko zmielone/posiekane pestki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.

Wykładamy masę do formy i pieczemy przez 1 godzinę.

Kroimy po kilkugodzinnym a najlepiej całonocnym przestygnięciu i "przestaniu".

Resztę przechowujemy szczelnie zakryte folią w lodówce do 5 dni.


p.s. gdy chcemy upiec burgery, wystarczy je uformować i piec 40 minut w 200° C, przewracając je w połowie czasu pieczenia.


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


Polecam serwować ją z gotowym chrzanem ze słoika, sosem tatarskim lub jabłkowym chutney'em.

Smacznego ☺


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


How often, during grocery shopping do you reach for a bag of yellow split peas and use it, to cook something different than soup? I didn't use it a lot, but some time ago decided to change it. I really like the taste of it, besides it's 3 or 4 times more cheap than other legumes. Still, it's very underrated in the kitchen.

Ok, so maybe it's a little bit infamous for certain side effects, which we can feel after consuming large quantities of it, but there are ways to minimise that: long cooking or combining it with marjoram and caraway. Yellow split peas is a very valuable and nutritious type of legume, so it's really worth to give it a try and use more of it.


Simple vegan roast with yellow split peas and millet

"Split peas offer more dietary fiber than many major food groups and are a rich source of energizing complex carbohydrates. Split peas make a great addition to any dietary program. It's also an excellent food source of B vitamins and several minerals essential for human health.

Yellow split peas are rich in two of the energy-yielding nutrients: protein and carbohydrates,  they are particularly rich in the amino acid tryptophan, meeting over 1/4 of your daily requirement in a 1/2-cup serving. Tryptophan is needed to manufacture the neurotransmitter or brain chemical serotonin, which regulates mood, appetite, hunger and sleep.

Yellow split peas are particularly rich in vitamin B-1 or thiamin, providing approximately 0.18 milligrams per 1/2-cup serving or 12 percent of the DV and 64 micrograms folate, or 16 percent of the DV. In addition to aiding in energy metabolism or converting the foods you eat into energy for your cells, thiamin is needed for proper nervous system function. Folate serves many functions, such as contributing to heart health, enhancing immune system function, preventing birth defects and forming red blood cells.

Like beans, split peas are a mineral-dense food, according to the USDA National Nutrient Database. Split peas offer phosphorus and potassium, meeting about 10 percent of the DV for each per 1/2-cup serving. Phosphorus, along with calcium, is a major mineral involved in developing strong, healthy bones. It is also a component of all cells and DNA. Potassium helps regulate heartbeat and blood pressure and promotes healthy arterial circulation. Split peas are high in the trace minerals molybdenum and manganese, which are involved in metabolic reactions in the body.

A 1/2-cup serving of cooked split peas offers 7 grams of insoluble fiber or "roughage" and 3 grams of soluble or viscous fiber. Both types are important for optimal health. Insoluble fiber promotes healthy digestion, softens stool and encourages regular bowel movements, while soluble fiber offers other benefits. According to Colorado State University Extension, soluble fiber aids in weight management by enhancing the feeling of "fullness," helps decrease blood cholesterol levels and stabilizes blood sugar levels." (source: here)


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


The first example of the new dishe ade of peas, which will begin a small series on the blog is simple vegan roast/pate. There is more recipes coming and I'm sure I will surprise a lotof you in what I'm about to present ;)

But let's focus on today's dish. I composed it with a strong impact on simplicity and short list of ingredients. I wanted this recipe and meal to be easy to make and very effortless. So it would be great for an everyday dinner but also thanks to a great taste, nice option for a family dinner or a special occasions, like upcoming Easter for example. The inspiration came from this soup and spices are similar, but I this time I elevated the taste with caraway, which makes it very distinct and super aromatic.


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


This roast is delicate, slightly sweet, with a strong flavor of herbs and caraway. It's very tasty and well seasoned dish, which I make at home a lot lately. It's fast to prepare, and I always have the ingredients at home.


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


It's also very cheap, the price of the yellow split peas is lower than the price of any other legumes, which makes it a perfect product for cooking on a budget. And instead of a large roast, you can  for the mixture into burgers andbake them, then eat with potatoes or in a bun, and freeze the leftovers. ☺


Simple vegan roast with yellow split peas and millet


INGREDIENTS (20x25 cm baking dish):

  • 250 g uncooked yellow split peas
  • 1/2 C uncooked millet (100 g)
  • 1 large onion
  • 2 cloves of garlic
  • 2 tbsp pumpkin seeds
  • 2 tbsp sunflower seeds
  • 1 tbsp dried marjoram
  • 2 tbsp soy sauce (Tamari for g-f)
  • 1/2 tsp pepper
  • 2 tsp fresh thyme or 1 tsp dried thyme
  • 1 tsp ground caraway seeds (freshly ground or grinded in a mortar would be the best)
  • pinch of cayenne or chili
  • a little bit of fresh rosemary leaves (optional)
  • a little bit of oil for frying onions with garlic


PREPARATION:

Put the peas in a pot and rinse with water few times. Drain, add 1 liter of fresh water and bring to a boil. Cook for 30 minutes for the first 20 minutes without the lid, collecting a white foam which builds up on top, and then cook it for 10 minutes with a slithly open lid.  After that, cover the pot with the lid and set aside for approx. 15-20 minutes for peas to absorb the remnants of the water.

In the meantime, cook the millet. Rinse it with boiling water, drain, add 1 cup of water (250 ml) and bring to a boil. Cook for 12 minutes on a small heat, with the lid on. After cooking, set aside for 10 minutes.

Toast the sunflower seeds and pumpkin seeds, wait few minutes for them to cool down, then grind in a food processor in to small lumps. You can also chope them with a knife.
Dice the onion, press the garlic and fry together briefly in the pan. Prepare all the spices.

Transfer the cooled, cookes peas and millet in a large bowl and mix it with a hand blender. The consistency is up to you. You can make it 100% smooth or leave some lumps.

Preheat the oven to 180 ° C.

Add the fried onion and garlic along with all the other ingredients to a bowl with blended peas with millet and stir it well.

Transfer the mixture into a baking dish, level up with a spatula and bake for 1 hour.

After baking leave it to cool down and harden completely for few hours, preferably overnight.
It tastes great with a jarred horseradish, tartar sauce or apple chutney.

Store it in a sealed container in the fridge, for up to 5 days.

p.s. when you want to bake burgers, form them and bake 40 minutes at 200 ° C, turning them over in the middle of the cooking time.

Enjoy ☺


Simple vegan roast with yellow split peas and millet

4 komentarze:

  1. zbyt rzadko go jadam, zdecydowanie! przy następnych zakupach musi trafić do koszyka, stęskniłam się za tym smakiem i tak bardzo robię się głodna jak patrzę na Twoją pyszną pieczeń <3 jest świetna!

    ReplyDelete
  2. Hej, a ile trzeba dodać soli, bo niestety bez soli nie lubię? Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. zamiast soli jest w przepisie sos sojowy i ja już jej nie dodaję więcej, ale jeśli z sosem sojowym jest dla Ciebie za mało słone to oczywiście dodaj wtedy sól :)

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION