VEGAN NICOISE SALAD
Wyjątkowy, słodki, balsamiczny dressing nadaje jej niezwykłego charakteru.
Sałatka jest smaczną i sycącą opcją na lunch, obiad lub kolację. Będzie również świetną opcją na imprezę czy piknik. Pełna młodych, sezonowych warzyw jest wręcz stworzona na lato. Oczywiście można ją przyrządzać przez cały rok, ale to teraz właśnie smakuje najlepiej.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 10 małych młodych ziemniaków
- 200g zielonej fasolki szparagowej (lub więcej żółtej)
- 200g żółtej fasolki szparagowej
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 15 zielonych oliwek
- 15 czarnych oliwek
- 3 łyżki kaparów
- 1 kostka wędzonego tofu
- świeża pietruszka (1/2 pęczka)
- świeża bazylia (garść listków)
- mix sałat (opcjonalnie, do podania)
DRESSING:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżki syropu słodzącego
- szczypta soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki szorujemy (jeśli trzeba), resztę warzyw dokładnie myjemy.
Fasolkę szparagową pozbawiamy końcówek i razem z ziemniakami gotujemy na parze (ziemniaki ok. 30-40 minut, fasolkę ok. 20 minut). Jeśli go nie mamy, gotujemy je osobno w 2 małych garnkach. Potem chłodzimy.
W międzyczasie do dużej miski wsypujemy resztę składników. Pomidorki przekrojone na pół, posiekaną cebulę, tofu pokrojone w kostkę, posiekaną pietruszkę, a resztę w całości (oliwki, kapary, liście bazylii)
Gdy ziemniaki i fasolka są już ugotowane i ostudzone, kroimy je i dodajemy do reszty.
Gdy ziemniaki i fasolka są już ugotowane i ostudzone, kroimy je i dodajemy do reszty.
Następnie w małym słoiczku łączymy składniki na dressing, zakręcamy i potrząsamy energicznie.
Sałatkę w misce polewamy dressingiem, bezpośrednio przed podaniem, jeśli trzeba dodajemy również więcej soli i pieprzu. Na talerzach możemy również ułożyć garść zmiksowanych sałat a na nich przygotowaną sałatkę.
Smacznego ☺
My vegan version of one of the most popular salads. French Nicoise Salad, which is based on cooked potatoes and french green beans, traditionally served with tuna and egg, which I replaced with smoked tofu, but even without it the salad tastes great. It is very tasty and fulfilling option for lunch, dinner or supper. It's also ideal for a picnic or an outdoor party. And perfect for this time of the year.
INGREDIENTS (4 portions):
- 10 small new potatoes
- 200g french green beans (or more yellow )
- 200g french yellow green beans
- 15 cherry tomatoes
- 1/2 red onion
- 15 green olives
- 15 black olives
- 3 tbsp capers
- 1 pack of smoked tofu or regular tofu
- 1/2 bunch of fresh parsley
- 1 handful fresh basil leaves
- mixed lettuce leaves (optional)
DRESSING:
- 2 tbsp balsamic vinegar
- 1 pressed garlic clove
- 3 tsp french mustard
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- 1/2 tbsp agave syrup
- pinch of salt and pepper
PREPARATION:
Wash and scrub the potatoes, and wash the rest of the vegetables.
Cut of the tops from french beans and cook them in a steamer, along with potatoes (cook the beans for a bout 20 minutes, and potatoes for 30-40 minutes). If you do not have a steamer, cook them separately in two small pots. Then cool them down.
Cut of the tops from french beans and cook them in a steamer, along with potatoes (cook the beans for a bout 20 minutes, and potatoes for 30-40 minutes). If you do not have a steamer, cook them separately in two small pots. Then cool them down.
In the meantime, in a large bowl, put all other ingredients. Tomatoes cut in half, tofu cut into cubes, chopped onion and chopped parsley, olives, capers and basil leaves.
When the potatoes and beans are cooked and cooled down, cut them in half and add to the rest. Then, in a small jar, combine the ingredients for the dressing, seal it and shake it well.
Pour the dressing all over the salad just before serving. Add more salt and pepper if necessary.
Arrange the mixed leafy greens on a plate (if using) and put the salad on top.
Enjoy ☺
Piękne zdjęcia robisz:) a i przepisy bardzo smakowite.
ReplyDeletedziękuję bardzo
Delete