VEGAN SWEET POTATO-DATE BROWNIES (GLUTEN-FREE)
Kiedy tylko obejrzałam filmik z tym przepisem, od razu zabrałam się za jego przygotowanie. Proste, szybkie i naturalne. Czyli tak jak lubię najbardziej ;) Przepis stworzyła Ella Woodward, która jest autorką strony Deliciously Ella, a także niedawno wydanej książki, o tym samym tytule, którą planuję zakupić. Od dawna jestem jej fanką. Ella ma swój kanał na Youtubie, na którym zamieszcza, krótkie filmiki ze swoimi przepisami. Polecam je wszystkim, choć lepiej nie być głodnym gdy się je ogląda ;)
Wróćmy do przepisu. Wg mnie jest genialny, genialny w swojej prostocie, doborze składników i pomysłowości. Słodki ziemniak, ugotowany na parze; zmiksowany ze świeżymi, słodkimi daktylami, tworzy kremową bazę, do tego proste dodatki i zero dodatkowego tłuszczu. No i ten smak... Wilgotne, słodkie ciasto, któremu ciężko się oprzeć. A najlepsze jest to, że to nie tylko pyszny deser, ale także zdrowa, energetyczna przekąska, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub piknik. Przyjazna także osobom na diecie bezglutenowej.
Jeśli chodzi o składniki, to najtańsze bataty znajdziecie w Biedronce. Świeże daktyle można spotkać w Auchan lub Almie (nie we wszystkich), w lodówkach koło działu warzywnego, a także w sklepach internetowych lub dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością. Ceny są porównywalne do tych suszonych. Świeże daktyle są jednak od nich bardziej słodkie i miękkie, mają też więcej miąższu. Dlatego jak tylko mam je pod ręką to zastępuję nimi suszone. W przepisie Ella korzystała z daktyli odmiany "Medjool", są one najlepsze i największe, ale też najdroższe, ja z powodzeniem zastąpiłam je tymi mniejszymi, zwiększyłam jedynie ich ilość. Na pewno można tutaj też użyć suszonych daktyli, wystarczy je jedynie namoczyć na 15 minut, dobrze odsączyć i zwiększyć ich ilość lub dodać więcej syropu słodzącego.
To jak? Kto się zabiera za pieczenie? ;)
Przepis stąd
SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 9 porcji):
- 1 duży batat (600g) lub 2 małe
- 2/3 szklanki zmielonych migdałów (80g)
- 1/2 szklanki mąki gryczanej lub mąki z brązowego ryżu (100g)
- 20 małych świeżych daktyli lub 14 daktyli medjool
- 4-6 łyżek surowego kakao lub zwykłego
- 6 łyżek syropu klonowego lub innego ulubionego (lub 3 łyżki jeśli dodajemy daktyle medjool)
- szczypta soli
DODATKI (opcjonalne):
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- ziarna kakaowca
- starta skórka z ekologicznej pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy batata i kroimy go w niedużą kostkę. Gotujemy na parze przez 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy mąki(jeśli nie mamy gotowych). Migdały i kaszę gryczaną nie paloną mielimy w młynku i przesiewamy do miski. Następnie przekładamy ugotowanego batata do pojemnika blendera, dodajemy wypestkowane daktyle, syrop i miksujemy na gładko. W misce mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy do nich zmiksowane bataty, całość mieszamy i wykładamy na formę wyłożoną papierem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego ☺
p.s. poniżej wspomniany przeze mnie filmik:
Let's go back to the recipe. I think it's brilliant, brilliant in it's simplicity, selection of ingredients and ingenuity. Steamed sweet potato, mixed with fresh, sweet dates, form a creamy base, few other, simple ingredients and no additional fat. And the taste ... It's moist, it's sweet, it's hard to resist. And the best part is that it's not only a dessert, but also a healthy energy snack, which makes it ideal for lunch or a picnic.
So, who's gonna give it a try? ;)
Recipe from here
INGREDIENTS (18x18cm baking dish, 9 servings):
- 1 large sweet potato (600g) or 2 small
- 2/3 C ground almonds (80g)
- 1/2 C buckwheat flour or brown rice flour (100g)
- 20 small fresh dates, or 14 Medjool dates
- 4-6 tbsp of raw cacao powder or regular cocoa powder
- 6 tbsp maple syrup (or 3 tbsp if you add Medjool dates)
- pinch of salt
EXTRAS (optional):
- 1/2 block of dark chocolate
- crushed cocoa beans
- grated orange zest
PREPARATION:
Peel the sweet potato and cut it into small cubes. Boil it in the steamer for 20 minutes. In the meantime, prepare the flour (if necessary). Gring the almonds and buckwheat in a coffee grinder and sift into the bowl. After that put the cooked sweet potatoes into a blender container, add pitted dates, maple syrup and mix until smooth. Mix dry ingredients in a bowl, then add the potato mix. Stir well and transfer to a baking dish, lined with a baking paper. Bake for 20 minutes at 180 ° C.
Enjoy ☺
wow! na samą myśl i ten widok mam słodko w ustach <3 tylko, że właśnie taką słodycz uwielbiam! a przepis od razu zapisuje, może sprawdzi się podczas maturalnego maratonu i doda pozytywnej energii :)
ReplyDeletekiedyś robiłam brownie z batatów, nieco w innym wydaniu, ale Twoje zapowiada się obłędnie smacznie! i muszę przyznać, że batat świetnie nadaje się do tego typu ciast :)
ReplyDeletemoje kubki smakowe szaleją :) przepyszna propozycja!
ReplyDeleteo raaaany! że ja też na bataty mam alergię :(
ReplyDeleteale brownie są powalające.
robię! wygląda tak genialnie, że nie ma innej opcji :3
ReplyDeletezapraszam: http://bonne-vivre.blogspot.com/
Woow, robiłam tylko z cukinii i z kaszy jaglanej, jednak brownie z batatów wygląda nieziemsko :)
ReplyDeleteNigdy nie robiłam brownie z batatów :)
ReplyDeleteWitam serdecznie czy można użyć mąki owsianej? :) pozdrawiam
ReplyDeleteWitam, nie robiłam ich z owsianą, ale powinno wyjść ok :)
DeleteDziękuje za odpowiedź :) a mąka ryżowa to zmielone ziarna brazowego ryzu? Bo jak tak to nie bede kombinować z owsiana :) a polecasz to ciasto? Dobre jest? :)
Deletetak, ja mielę brązowy ryż i przesiewam, a ciasto jest boskie! słodkie, wilgotne i uzależniające :)
DeleteDziękuje bardzo :) skoro taki autorytet kulinarny poleca to ciasto to koniecznie muszę zrobić :) dam znać jak wyszło :)
ReplyDeleteKurczę - a mi wyszło raczej mało słodkie i dość suche (takie piaskowate), zastanawiam się dlaczego? Użyłam mąki gotowej gryczanej, migdały zmieliłam, a zamiast syropu klonowego dałam trochę syropu z agawy i trochę skrystalizowanego miodu. Daktyle - najpopularniejsze u nas świeże sprzedawane w pudełkach, odmiana podobno o nazwie Mozafati. Czy może chodzi o to, że słodzidło powinno być płynne i nadać wilgoci?...
ReplyDeletemożliwe, że to twardy miód je za bardzo wysuszył, niestety zawsze, wszelkie zmiany w składnikach i proporcjach zmieniają daną potrawę... mi to brownie nie wychodzi suche, a słodycz można zawsze dopasować do swojego smaku, dla mnie ono jest akurat, następnym razem daj jedynie płynny słód i daj go trochę więcej, powinno wyjść wtedy jak trzeba :)
DeleteDziękuję za podpowiedź! :)
DeleteMuszę to zrobić. Czuję, że przebije brownie z buraka. :D
ReplyDelete