YOUNG BEETROOT PUREE WITH HORSERADISH
Jeśli tak jak ja, namiętnie miksujecie teraz zielone smoothie z liśćmi buraka, to zapewne zostaje Wam po nich spora ilość młodych buraczków. Oczywiście od czasu do czasu lądują one także w moim zielonym śniadaniu, dodaję je także do buraczanego risotto z kaszy lub warzywno-owocowego smoothie ale często też przerabiam je na taką ekspresową, świeżą ćwikłę.
Ekspresowa jest dlatego, że wystarczy tylko zetrzeć buraki, a jeśli zrobi to za nas robot kuchenny z funkcją tarki, to całość wykonania zajmuje jakieś 2 minuty.
A żeby móc czerpać z buraków to co najlepsze, najlepiej spożywać je na surowo, dlatego brak gotowania, dodatkowo skraca nam także czas pracy i wzbogaca jej wartości odżywcze.
Gdy buraki są już drobno starte wystarczy wtedy jedynie wymieszać je z gotowym chrzanem lub jeśli używamy świeżego korzenia to zmiksować go razem z burakami. I ot cała filozofia ;)
Taką ćwikłę można oczywiście przygotowywać cały rok, ale ta przygotowywana teraz, z wykorzystaniem młodych, świeżych buraków smakuje najlepiej.
I urozmaici ona nie tylko nasz obiad, świetnie nada się do wzięcia ze sobą na piknik lub grilla, doskonale smakować będzie także na kanapce i w burgerach.
SKŁADNIKI (2 porcje, 1 średni słoik):
- 2 bardzo duże, młode, surowe buraki (280 g)
- 1-2 cm kawałek świeżego korzenia chrzanu lub 1 łyżka wegańskiego chrzanu ze słoika *
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta różowej soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Obieranie buraków jest opcjonalne, ale młodych raczej nie trzeba obierać. Szorujemy je i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy drobno w robocie kuchennym razem ze świeżym chrzanem, lub pozostawiamy w całości i ścieramy ręcznie na tarce. Przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy i serwujemy. Jeśli używamy świeżego chrzanu, obieramy go i miksujemy lub ścieramy razem z burakami. Ilość chrzanu dopasowujemy wedle upodobania. Ćwikłę przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Smacznego ☺
If, like me, you passionately mix green smoothies with beet greens now, you probably end up with a large number of young beets in your fridge. From time to time I add them to my green breakfast as well, buckwheat risotto or vegetable smoothie, but I also like to make this lovely, spicy side dish, that you can eat with dinner, take for a picnic, or put in a burger. Horseradish gives the beetroot nice spicyness and vinegar transform everything in a nice "pickle" like side dish.
It's very quick to prepare, especially when you own a food processor, which will grate the beets for you, then it will take literally 2 minutes to make it.
And keeping in mind that it's best to eat beetroots raw, than no cooking, is further reducing the time to prepare this lovely side dish.
When the beets are finely grated, you only need to mix them with a horseradish puree or if you use the fresh horseradish root, just grate it with the beets.
You can make it all year long of course, but now, using fresh, young beets you will gest the best one.
Serve it as a side dish at the dinner, take it with you for a picnic or just enjoy on a sandwich in a burger or as a snack.
It's very quick to prepare, especially when you own a food processor, which will grate the beets for you, then it will take literally 2 minutes to make it.
And keeping in mind that it's best to eat beetroots raw, than no cooking, is further reducing the time to prepare this lovely side dish.
When the beets are finely grated, you only need to mix them with a horseradish puree or if you use the fresh horseradish root, just grate it with the beets.
You can make it all year long of course, but now, using fresh, young beets you will gest the best one.
Serve it as a side dish at the dinner, take it with you for a picnic or just enjoy on a sandwich in a burger or as a snack.
INGREDIENTS (2 portins, 1 medium jar):
- 2 very large, young, raw beets (280 g)
- 1-2 cm piece fresh horseradish root (peeled) or 1 tbsp vegan horseradish puree from a jar
- 1 tbsp apple cider vinegar
- pinch of pink himalayan salt
PREPARATION:
Peeling young beets is optional. Cut them into smaller pieces and grate finely in a food processor, or leave them whole and grate them by hand, grate the fresh horseradish root as well, if using. Transfer into a bowl, add the remaining ingredients, stir and serve. Store it in the fridge for up to 3 days.
Enjoy ☺
idealna do letnich obiadów :)
ReplyDelete