RISOTTO (KASZOTTO) Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ I BOTWINY, Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM

        BUCKWHEAT RISOTTO WITH CHARD, ORANGE AND CARDAMOM




Bardzo fajne i smaczne danie. Idealne na tę porę roku, lekkie, orzeźwiające (dzięki pomarańczy) z ciekawym aromatem, jaki daje kardamon i z wykorzystaniem sezonowej, młodej botwiny.




Niepalona kasza gryczana to ostatnio mój ulubiony składnik, po wspaniałej "owsiance" z jej wykorzystaniem (przepis tu), przyszedł czas na danie obiadowe. Risotto z kaszy (czyli kaszotto) wyszło wyśmienite. Polecam.




Danie zainspirowane tym przepisem.


SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 200g kaszy gryczanej niepalonej
  • buraki z pęczka botwiny (4-6 sztuk)
  • łodygi z pęczka botwiny (pokrojone w 2 cm kawałki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 pomarańcze (jedna na sok, a druga do pokrojenia)
  • bulion warzywny (600-800ml)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • sól,pieprz (do smaku)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)


PRZYGOTOWANIE:

Buraki dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce, odstawaiamy.
Jedną z pomarańczy obieramy (tak aby odkroić białą błonę, łatwiej jest wtedy oddzielić poszczególne segmenty) kroimy na kawałki, odstawiamy.
Łodygi botwiny płuczemy i kroimy na 2cm kawałki, odstawiamy (liście odcinamy i zostawiamy do innych celów, np. do przyrządzenia tego zielonego smoothie).
Czosnek i cebulę obieramy i siekamy.
Wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy go do małego garnka, dolewamy do niego ocet balsamiczny, bulion, a także dodajemy starte buraki; wstawiamy garnek na mały gaz, aby wywar pozostawał cały czas ciepły.
W drugim garnku zagrzewamy oliwę i wrzucamy do niej szalotke i czosnek, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pocięte łodygi z botwinki i kardamon, dusimy kilka minut, dosypujemy kaszę, dokładnie mieszamy i podsmażamy minutę.
Nastawiamy minutnik na 15 minut i do garnka z kaszą wlewamy chochlę bulionu z burakami. Mieszamy i kiedy kasza wchłonie płyn, dolewamy następną łyżkę. Postępujemy tak do końca czasu gotowania. Po 15 minutach, kasza powinna już być gotowa, jeśli nie, gotujemy ją dłużej, aż będzie miękka. Możliwe, że nie zużyjemy całego bulionu, jeśli tak się stanie, zachowujemy go na później, w lodówce.
Kiedy nasze kaszotto jest już gotowe, do garnka dosypujemy sól i pieprz; mieszamy. Wykładamy porcje na talerze, na wierzchu układamy kawałki pomarańczy, dodatkowo możemy je udekorować kiełkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego! ☺




Very cool and tasty dish. Perfect for this time of the year, light, refreshing (thanks to orange) with an interesting aroma that gives cardamom, and also very seasonal, by using young chard. Unroasted buckwheat is one of my favorite ingredients, recently. After wonderful "buckwheat porridge" (recipe here), I prepared a dinner, using this fantastic ingredient. Risotto came out exquisite.




Inspired by this recipe.


INGREDIENTS (2 portions):

  • 200g raw buckwheat groats
  • 4-6 young beetroots
  • beet stalks (from 1 bunch of chards)
  • 1 clove of garlic
  • 1 shallot
  • 2 oranges (one for juice, and the other one to cut into pieces)
  • vegetable broth (600-800ml)
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • 1/2 tsp ground cardamom
  • salt,pepper (to taste)
  • 2 tbsp extra virgin olive oil


PREPARATION:

Wash and scrub the beets, then grate them (no need to peel), set aside.
Peel one of the oranges (when removing the skin,cut off the white membrane, so it's easier to separate the segments), cut into pieces, set aside .
Wash the beetroot stalks, cut them into 2cm pieces, and set aside (cut off the leaves and leave them for other purposes, for example this green smoothie)
Peel and chop the garlic and shallot.
Squeeze the orange juice, and add it to a medium pot, also add balsamic vinegar, the broth and grated beets, put it on a very low heat, to keep it hot.
In the second pot, heat the olive oil and toss in the shallots with garlic, fry for 2 minutes, then add the stalks with cardamom and fry for 3 minutes. Add the buckwheat, mix well and add the first scoop of the broth. Set the timer for 15 minutes. When the buckwheat will absorb the liquid add some more.
Repeat that process until the end of the cooking time. After 15 minutes, your buckwheat should be soft, if not, cook it a little bit longer.
When it's soft enough, add some salt and pepper, mix well and transfer on a plate. Put the oranges on top, along with some other favorite additions (sprouts,greens,seeds) if using. Serve immediately.

Enjoy! ☺




6 komentarze:

  1. kaszotto, padłam :D

    ps. szkoda, że trzeba poddawać się weryfikacji obrazkowej...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;), no niestety za dużo spamu przychodzi jak nie ma weryfikacji :/

      Delete
  2. Niezwykle urodziwe i apetyczne kaszotto, będę kiedyś musiała spróbować wersji z kaszą gryczaną :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję ;) polecam no i dzięki za inspirację, pozdrawiam

      Delete
  3. Fantastyczne! I połączenie smaków, i wygląd całości :).

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION