GREEN SMOOTHIE WITH SPINACH, PEACHES, KIWI AND SPIRULINA
Zapraszam na 15-ty już, zielony koktajl/smoothie. Tym razem z wykorzystaniem młodego szpinaku, brzoskwiń, które zaczęły się już pojawiać, a także wzbogacony o dużą dawkę dodatkowych wartości odżywczych, które oferuje spirulina. Koktajl wyszedł słodki i kremowy, ponadto dodaje dużo energii.
Zapraszam do miksowania, a po więcej inspiracji odsyłam was do zapoznania się z całą serią "KOKTAJLOVE PIĄTKI".
Teraz, kiedy pojawia się coraz więcej sezonowych owoców i warzyw warto włączyć zielone smoothie do dziennego jadłospisu (jeśli jeszcze tego nie zrobiliście ;) jest to świetny sposób aby w szybki i smaczny sposób dostarczyć sobie witamin,minerałów, płynów i błonnika. Ja, od 2 tygodni wypijam prawie litr dziennie, i jest to dla mnie, najfajniejsza opcja na pierwszy posiłek w ciągu dnia.
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 mniejsze porcje):
- 2 duże garście szpinaku
- 2 banany
- 2 małe brzoskwinie
- 2 kiwi
- sok z dużego czerwonego grapefruita
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka spiruliny*
*jedna z czytelniczek bloga, zwróciła uwagę, że spirulina podobno traci część swoich właściwości w kontakcie z metalem i dlatego najlepiej jest dodawać ją bezpośrednio do szklanki, za pomocą plastikowej lub drewnianej łyżeczki; a więcej na temat jej właściwości przeczytacie tu
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak i brzoskwinie myjemy, usuwamy pestki; obieramy banany i kiwi, wyciskamy sok z grapefruita. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładko. Rozlewamy do szklanek i dodajemy spirulinę. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy resztę w słoiku lub butelce w lodówce, do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
This is the 15'th green smoothie on the blog. This time I blended young spinach, peaches (which have begin to appear on the market) and spirulina, which adds a dose of extra nutritional value. Smoothie came out sweet and creamy, plus it gives us a lot of energy.
For more inspirations, please check the whole "SMOOTHIE FRIDAYS" series.
Now, when there is more and more seasonal fruits and vegetables coming, you should add green smoothies to your everyday diet, it's a great way for quick and tasty way to provide vitamins, minerals, fluids and fiber. I drink almost a liter a day, and it's the best option for the first meal of the day for me.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
- 2 big handfuls of spinach
- 2 bananas
- 2 small peaches
- 2 kiwi
- freshly squeezed juice of 1 red grapefruit
- 2 C water
- 1 tsp spirulina*
*one of the readers of this blog, advised that spirulina is loosing some of it's nutritional value when it's with contact with metal, so it's best to put it directly into a cup, using wooden or plastic spoon; and more about this superfood here
PREPARATION:
Wash the spinach and peaches, remove the seeds; peel the bananas and kiwi fruit, squeeze the grapefruit juice. Put everything into a blender and mix until smooth. Pour into glasses and add spirulina. If you do not drink it all at once, store the rest in a glass jar or bottle in the fridge for up to 2 days.
Cheers! ☺
ciekawe połączenie - muszę spróbować :]
ReplyDelete;) polecam, będzie Ci smakował
DeleteApetyczne, też muszę wypróbować, dziś po raz pierwszy dodałam do warzywnego miksu banana. Jakoś miałam opory, ale niepotrzebnie, pasuje idealnie :-)
ReplyDelete;) super, banan fajnie dosładza i dodaje "kremowości", zawsze pasuje, choć nie zawsze jest niezbędny
Deletesmakuje super :))) tylko u mnie nie wyszedł taki gładki, pewnie to sprawa blendera :)
ReplyDeleteno pewnie tak, im większa moc blendera tym gładszy koktajl, ale to nie znaczy, że jak jest słabszy to nie zrobi dobrego koktajlu :) smak jest tak samo dobry, pozdrawiam
Deletethank you, I will check that
ReplyDeleteDzisiaj będę robiła. Fajny przepis. Dam znać jak mi wyszło.
ReplyDeletedzięki ;) no i smacznego!
Delete