'OWSIANKA' Z KASZY GRYCZANEJ NIEPALONEJ I MIGDAŁÓW, Z OWOCAMI (BEZ GOTOWANIA)

RAW BUCKWHEAT PORRIDGE WITH ALMONDS AND FRUITS





Kaszę gryczaną paloną zawsze lubiłam, jej prażony smak doskonale pasuje np. do leśnych grzybów.
Jednak, od jakiegoś czasu w sklepach zaczęła pojawiać się jej niepalona wersja, która bardzo mnie zainteresowała. Użyłam jej kilka razy do dań obiadowych, jest bardzo dobra, delikatna w smaku. Potem, po zgłębieniu tematu odkryłam ile jeszcze ciekawych zastosowań ma to "ziarno", które technicznie rzecz biorąc, nie jest ziarnem a owocem niewielkiej rośliny o białych kwiatach (zdjęcie: tu).

Raw buckwheat porridge with almonds and fruits


Zaczęło się od książki "Rawsome Vegan Baking", gdzie niepalona gryka pojawia się w przepisach, użyta jako baza do surowych ciast.
Na kilku witariańskich stronach wyczytałam, że wystarczy ją namoczyć przez 30 min. i jest gotowa do spożycia, można również po namoczeniu ją wykiełkować i po 24h możemy np. dodać ją do sałatki, posypać nią deser lub ponownie wysuszyć w dehydratorze i przechować na później.
Niedawno również, na kanale Youtube, jednej z moich ulubionych stron Green Kitchen Stories, pojawił się filmik z fantastycznym, prostym przepisem na surową owsiankę z niepalonej gryki. Przyrządziłam ją od razu na następny dzień, była pyszna i nasyciła mnie na dobrych kilka godzin.
Owsianka lub domowe batoniki owsiane to moje ulubione pozycje śniadaniowe. Po wielkim słoju zielonego smoothie, który wypijam codziennie rano; następnym posiłkiem, który najbardziej lubię jeść jest owsianka (lub batoniki), w różnych kombinacjach i z różnymi dodatkami. A teraz, niepalona gryka wchodzi na stałe do menu śniadaniowego. Będę ją stosować na przemian z płatkami zbożowymi. Nie dość, że taka "owsianka" smakuje wybornie, ma fajną "budyniową" konsystencję, jest bardzo odżywcza to na dodatek nie trzeba nic gotować i jeśli namoczymy ją przez noc to przygotowanie takiego śniadania rano zajmuje kilka minut.


Raw buckwheat porridge with almonds and fruits


Ponadto gryka jest doskonałym źródłem białka, które jest lepiej przyswajalne, niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych, jest bezglutenowa, dostarczy nam również energii (węglowodany) oraz wielu witamin i minerałów (B1,B2,P,wapń,fosfor,magnez,żelazo,nikiel,cynk,miedź,kobalt,bor,jod).

Czyż nie jest to jedna z najfaniejszych opcji śniadaniowych? Dla mnie tak, zwłaszcza teraz, kiedy jest gorąco i mamy ochotę na chłodniejsze potrawy.

Zapraszam do obejrzenia pięknego filmiku i spróbowania mojej wersji "owsianki" gryczanej, którą znajdziecie poniżej.








SKŁADNIKI (2 większe lub 4 mniejsze porcje):

  • 1 szklanka (ok. 180g) ekologicznej kaszy gryczanej niepalonej*
  • 1 szklanka (ok. 100g) migdałów
  • po pół łyżeczki sproszkowanego cynamonu,kardamonu i wanilii 
  • 1 banan
  • odrobina wody, do rozrzedzenia
  • sezonowe owoce, do przybrania (użyłam truskawek)


*kupicie ją w eko-sklepach, większych sklepach osiedlowych lub przez internet (np. tu); nie jest droga, półkilowa paczka kosztuje ok. 4zł., można również użyć tzw. kaszy krakowskiej, jest to po prostu łamana kasza gryczana, która sprawdzi się u osób, których blender nie będzie w stanie dokładnie zmiksować całych ziaren kaszy gryczanej.


Raw buckwheat porridge with almonds and fruits


PRZYGOTOWANIE:

Kaszę i migdały wsypujemy do dwóch osobnych słoików, zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Kasza może nawet podwoić swoją objętość, dlatego najlepiej wykorzystać do jej moczenia duży słoik. Po tym czasie odlewamy wodę ze słoików i dokładnie płuczemy kaszę i migdały pod bieżącą wodą, kaszę płuczemy dłużej, aby pozbyć się gęstej "zawiesiny", która wytworzyła się w słoiku (to normalne zjawisko). Następnie wsypujemy to wszystko do kielicha blendera, dodajemy banana, przyprawy, odrobinę wody i miksujemy na gładko. W Vitamix'ie posługujemy się tamperem aby dokładnie skierować masę na ostrza, miksujemy około minuty (jeśli chcemy aby była ciepła, wystaczy pomiksować chwilę dłużej, a Vitamix sam ją nam podgrzeje ;) Nasza "owsianka" jest już gotowa, możemy ją jeść od razu lub dodać pokrojone owoce i inne ulubione dodatki. Przechowujemy ją w lodówce do 3 dni (najlepiej w zamkniętym słoiku)

Smacznego! ☺


Raw buckwheat porridge with almonds and fruits


Raw buckwheat porridge with almonds and fruits


Toasted buckwheat groats are one of my favorite groats, especially with wild mushrooms.
However, some time ago, in many shops I started to notice a different kind of it, natural, not toasted buckwheat groats (second picture from the top). I've tried it and it was really nice, more delicate and natural flavor. Then, after serching the web for inspiration I found out that it's commonly used in raw cooking. It needs only 30 minutes of saoking and can be eaten straight away, used in salads, as a topping for desserts or sprouted for 24 hours and dehydrated for future use. Also in the "Rawsome Vegan Baking" book, there is a number of recipes which call for raw buckwheat groats, which make a great base for raw desserts.
Also, not so long ago, on "Green Kitchen Stories" Youtube channel, I watched a fantastic short movie about making raw buckwheat porridge. I preapred it the next day, and it was delicious and filled me up for several hours.
Oatmeal/porridge is my favorite breakfast option, along with homemade oat bars, and after drinking a big jar of green smoothie, which I try to do everyday, I usually eat porridge or oat bars, in different combinations and with different ingredients. And now, buckwheat "porridge" is joining the breakfast menu. I'm going to use it alternately with cereal . Not only does the " oatmeal " taste delicious, it has a nice " pudding " consistency, it's very nutritious and above all you don't have to do any cooking. Just soak it overnight, rinse, blend and enjoy ;) In addition to great taste, buckwheat is an excellent source of protein, which is better absorbed than that derived from cereals, has a similar value as legume protein, it's gluten-free, it also gives us energy ( carbohydrates ) and many vitamins and minerals ( B1 , B2 , P, calcium, phosphorus , magnesium , iron, nickel , zinc, copper , cobalt , boron, iodine) .

Isn't it one of the best breakfast options? It is for me! Especially now, when it's hot and we don't really fancy cooked, hot meals.

Watch this beautiful movie (above) and give it a try. Below you will find my version of this excellent dish.


INGREDIENTS ( 2 larger or 4 smaller portions ) :

  • 1 cup (about 180g ) of raw organic buckwheat
  • 1 cup ( about 100g ) almonds (raw or regular)
  • half a teaspoon of powdered cinnamon , cardamom and vanilla
  • 1 banana
  • a little bit of water to thin
  • seasonal fruit, for garnish (I used strawberry )


PREPARATION:

Put the groats and almonds in two separate jars, cover with water and soak for few hours (preferably overnight). Buckwheat may double the size so use a bigger jar for it. Next rinse them well, do it precisely with buckwheat, as it will develop a slimy area between grains (it's a natural reaction).
Then put them in a blender cup, add banana, spices and a little bit of water. Blend until smooth. In the Vitamix blender, use the tamper to help the ingredients to evenly reach the blade, blend for about 1 minute. Now you can enjoy the "porridge" as it is or add some favorite, seasonal fruits and other toppings if you like. Store in the fridge for up to 3 days (preferably in a sealed jar)

Enjoy! ☺

24 komentarze:

  1. A co to znaczy, że zwykłe migdały nie są surowe?

    ReplyDelete
  2. tzn, że nie podlegają kategorii żywności RAW/witariańskiej bo zostały poddane obróbce termicznej w wyższej temp. niż dopuszcza ta dieta, tak jest ze wszystkimi orzechami i pestkami dostępnymi powszechnie w zwyłych sklepach, trochę więcej na ten temat tu: http://girlmeetsnourishment.com/your-raw-almonds-arent-raw/.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. widzę, ze nie tylko mnie urzekło to śniadanie :) piękna miseczka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) super, na pewno spróbuję Twojej wersji. dzięki ;) pozdrawiam

      Delete
  5. uwielbiam surową gryczaną, zakochałam się w tym smaku! :) piękne zdjęcia i świetna konsystencja!

    ReplyDelete
  6. Pycha! Po przeczytaniu wpisu namoczyłam kaszę i migdały i niedawno zjadłam "owsiankę" na kolację. Wielkie dzięki za przepis!

    ReplyDelete
  7. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    ReplyDelete
  8. Bardzo fajny pomysł! Dotychczas kaszę gryczaną kojarzyłam raczej z obiadem - z jakimś gulaszem albo sosem pieczarkowym, albo w formie zapiekanki z twarogiem (bo jestem "tylko" wegetarianką), albo w pierogach... Jeśli na śniadanie - to ewentualnie płatki gryczane na mleku:-)
    Od jakichś trzech lat kupuję tylko kaszę niepaloną. Swego czasu rozmawiałam z rolnikiem - producentem gryki i on uświadomił mi, że palenie kaszy pozwala zamaskować np. początkowe fazy zapleśnienia. Brrr! Odtąd kupuję tylko niepaloną, surową kaszę gryczaną. I bardzo ją lubię, ale czasem brakuje pomysłów.
    Jak myślisz, czy do Twojego przepisu mogłabym wykorzystać kaszę krakowską? Jej rozdrobnienie mogłoby znacznie skrócić czas przygotowania potrawy.

    Dziękuję za inspirację i pozdrawiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję za info :) i myślę, że z powodzeniem możesz wykorzystać do tego kaszę krakowską, daj znać jak wyszło to dopiszę tą opcję do przepisu, pozdrawiam również ;)

      Delete
    2. Zrobiłam dziś dopiero, z kaszy krakowskiej właśnie, z połowy porcji, bo na dwa dni dla jednej osoby, tylko banana dodałam całego. Zjadłam z malinami i brzoskwinią, reszta w lodówce czeka na jutrzejsze śniadanko - wyszła pyszna, pożywna "kaszka na mleku". Nie spodziewałam się, że gryka na surowo, słodko i zimno może tak dobrze smakować! Będę ją od czasu do czasu przygotowywać, zwłaszcza że jest prosta w obsłudze.

      Dziękuję i pozdrawiam!

      Delete
  9. Witaj, Ostatnio zamiast owsianek, które mi się znudziły - robię koktajle z płatkami owsianymi (polecam).
    Zauważyłam, że do swojej owsianki użyłaś namoczonej kaszy gryczanej, postanowiłam więc zrobić podobnie i dodałam ją do swojego koktajlu :). Mój blender niestety nie poradził sobie tak, jak powinien i koktajl nie ma idealnie aksamitnej konsystencji, ale smakuje całkiem nieźle ;).
    Jeśli będziesz miała ochotę zerknąć, zapraszam http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/05/koktajl-z-kaszy-gryczanej-i-migdaow.html.
    Pozdrawiam, Agnieszka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) dzięki, fajny pomysł, na pewno spróbuję :) pozdrawiam

      Delete
  10. Ale fajna "gryczanka"- muszę koniecznie wypróbować! :)

    ReplyDelete
  11. Hmm. Oglądałam juz jakiś czas temu ten filmik na Green Kitchen Stories i zapomniałam o nim...dzięki za przypomnienie. Chętnie wypróbuje ten przepis na moich dzieciach:)
    Dopiero odkryłam Twoją stronkę. Spodobała mi się i skorzystam z kilku przepisów. Pozdrawiam. Edyta

    ReplyDelete
  12. sorrki ale to raczej nie za dobre połączenia produktów:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlaczego tak uważasz? spróbowałaś/eś i Ci nie smakowało czy wydaje Ci się, że to nie pasuje do siebie?

      Delete
  13. Przepraszam ale połączenie jest raczej nie za zdrowe, może przy spożywaniu sekwencyjnym ok dało by radę jeszcze uniknąć problemów spożywając raz na jakiś czas w ten sposób ale taki miks na dłuższą metę raczej nie posłuży no chyba że ktoś ma taki układ pokarmowy, który strawi wszystko. Ze składników, które pani podała pierwsze w tym miksie będą chciały się trawić owoce potem kasza potem migdały wrzucone razem mogą wywoływać problemy z żołądkiem nie od razu ale po czasie z pewnością nie moja to teoria choć i praktyka także jest lecz ludzi którzy odżywiają się raw i nie tylko. Tak się jakoś przyjęło że ludzie myślą że najbogatsze potrawy w ilość składników są najzdrowsze ale raczej jest niestety odwrotnie, natura lubi prostotę a my jesteśmy jej częścią.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION