SWEET & CREAMY CHILLED RHUBARB SOUP
Recepturę tę znaleźć można w książce Zbigniewa Przybylaka "Tradycyjna kuchnia pomorsko-wielkopolska". Taka zupa była kiedyś bardzo popularna, może gotowały ją dla was Wasze babcie... Ja nigdy wcześniej jej nie próbowałam, ale kiedy natknęłam się na ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować.
Zupa jest tak banalnie prosta, a przy tym tak pyszna. Jest to chyba jedna z najlepszych zup/chłodników jakie jadłam. Słodko-kwaśna, kremowa, orzeźwiająca, z mocnym aromatem rabarbaru i lekką cynamonową nutą. Idealna na lekki obiad w upalne dni. Dodatkowej magii dodaje jej Vitamix, który sprawia, że miksowane w nim zupy nabierają niesamowitej lekko "piankowej" konsystencji, wypełnione są milionem drobnych bąbelków, które sprawiają, że zupa jest lekka, niesamowicie "puszysta" i idealnie kremowa.
Powyższy przepis lekko zmodyfikowałam.
SKŁADNIKI (4 małe porcje):
- 1 kg łodyg rabarbaru
- 4 kubki wody
- ok 125ml śmietanki roślinnej
- cukier/słodzidło (ilość i rodzaj wedle uznania: ksylitol,brązowy cukier,syrop klonowy,syrop z agawy), ja dodałam kilka łyżek syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy go do garnka, dodajemy 4 kubki wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 20 minut, aż rabarbar zmięknie i częściowo rozpadnie się w zupie. Czekamy aż ostygnie. Następnie przelewamy zupę do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko (w Vitamix'ie 15-20 sekund na najwyższych obrotach). Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez min. 2 godziny.
Smacznego! ☺
" Two pounds of rhubarb stalks finely sliced , peeled before. Cook until the stems are completely overcooked, sieve, or strongly mush with whisk. Add a cup of sugar, lemon zest, a little cinnamon . Mix tablespoon of flour in half a cup of cream and pour into the soup. Boil. If the soup is not seasoned with cream, then just use the flour with the water. "
This recipe can be found in the polish book by Zbigniew Przybylak " Traditional cuisine of Pomerania and Wielkopolska ". This soup was once very popular. I've never tried it before , but when I came across this recipe , I knew I had to try it out . The soup is so trivially simple , yet so delicious. This is probably one of the best cold soups I ate. Sweet-and- sour, creamy, refreshing, with a strong aroma of rhubarb and a light hint of cinnamon. Perfect for a light lunch on hot days. Additional magic comes with Vitamix, which gives the soups like "foamy" consistency, when blended with it, they are filled with million air bubbles that make the soup light and perfectly creamy.
Slighlty modified recipe
INGREDIENTS (4 small portions):
- 1 kg/35 oz/ 2,2 lb fresh rhubarb stalks
- 4 C water
- 125 ml vegan cream
- sugar/sweetener of your choice (xylitol,brown sugar,maple syrup,agave syrup) add as much as you need, I added few tbsp of agave syrup
- 1/2 tsp cinnamon
PRAPARATION:
Wash the rhubarb stalks, cut of the wooden parts and chop it into small pieces. Put it in the pot, add 4 cups of water and bring to a boil, cook for about 20 minutes, until the rhubarb is soft and broke apart. Cool it down. Transfer the soup into a blender cup, add the cream, sweetener, cinnamon and blend until smooth (in the Vitamix: blend 15-20 sec on the highest speed). Chill in the fridge, a minimum of 2 hours.
Enjoy! ☺
Owocowa w kropki...Zabieram się za produkcję:)
ReplyDelete:) smacznego
DeleteOjej, brzmi super! Nie wiedziałam, że istniał taki pan jak Zbigniew Przybylak- zbieżność nazwisk, a może...? :D
ReplyDelete;) kto wie...
Deletehmm.. nie przepadam za słodkimi lunchami czy obiadami, ale na taką zupę może i bym się nawet skusiła...?
ReplyDeletewarto się skusić ;)
Deleteświetna wersja chłodnika! na słodko z rabarbarem bez wątpienia podbije moje podniebienie :)
ReplyDelete:) polecam
DeleteTe grochy na zupie są przepiękne! :)
ReplyDeletewłaśnie zrobiłam, ma bardzo ciekawy smak. dodałam do tego płatków żytnich i orzechów ;)
ReplyDeletesuper, i fajny pomysł z takimi dodatkami ;)
Delete