ZIELONY KOKTAJL Z BOTWINĄ, POMARAŃCZĄ, ZIELONYMI WINOGRONAMI I JABŁKIEM

GREEN SMOOTHIE WITH BEETROOT GREENS (CHARD), ORANGE, GREEN GRAPES AND APPLE






Botwina odkwasza organizm, pobudza apetyt, koi nerwy. Charakteryzuje się również wysoką zawartością żelaza i wapnia. Dlatego warto jak najczęściej włączać ją do naszego jadłospisu, zwłaszcza teraz gdy jest jej w bród.





W dzisiejszym koktajlu/smoothie botwinę połączyłam z bardzo słodkimi owocami, i właściwie ciężko jest ją wyczuć w smaku. Smoothie wyszło słodkie i sycące.







SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):

  • 1/2 pęczka botwiny
  • duża garść białych winogron
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 2 banany
  • 2 szklanki filtrowanej wody


PRZYGOTOWANIE:

Botwinę, winogrona i jabłko myjemy. Banany i pomarańczę obieramy ze skóry, jabłko kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Koktajl przyrządzony w Vitamix'ie wychodzi super gładki i nie ma w nim śladu po skórce i pestkach z winogron czy jabłka. Jeśli korzystacie z blendera o niższej mocy, pokrójcie składniki na mniejsze kawałki lub wyciśnijcie sok z pomarańczy i dodajcie go zamiast całego owocu.

Na zdrowie! ☺





Beetroot greens are good for the stomach, they stimulate the appetite and soothes the nerves. They have a high content of iron and calcium. Therefore, we should more often incorporate it into our diet, especially now when it's in season. In today's smoothie I combined them with very sweet fruits, and actually it is hard to sense her taste. The smoothie is sweet and delicious.







INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):

  • 1/2 bunch of beetroot greens
  • 1 large handful of white grapes
  • 1 orange
  • 1 apple
  • 2 bananas
  • 2 C filtered water


PREPARATION:

Wash the greens, grapes and an apple. Peel the banana and orange, cut the apple. Put everything in a blender and mix until smooth.

Cheers! ☺


12 komentarze:

  1. nie wygląda apetycznie, ale to pewnie tylko pozory :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, no niestety jak się miksuje czerwonawe produkty z zielonymi to smoothie wychodzi brązowawe, ale smakuje super ;)

      Delete
  2. Na to bym nie wpadła, żeby botwinkę wykorzystać w koktajlu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) pewnie, że się nadaje, ma bardziej głęboki smak niż np. szpinak, ale ogólnie ma łągodny aromat. polecam

      Delete
  3. Zainspirowałaś mnie :-) robiłam chłodnik, zostawiłam trochę liści botwiny...i zmiksowałam z gruszką. Pycha! :)

    ReplyDelete
  4. I rzeczywiście pobudza apetyt... oh damn.. :P

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION