Botwina odkwasza organizm, pobudza apetyt, koi nerwy. Charakteryzuje się również wysoką zawartością żelaza i wapnia. Dlatego warto jak najczęściej włączać ją do naszego jadłospisu, zwłaszcza teraz gdy jest jej w bród.
W dzisiejszym koktajlu/smoothie botwinę połączyłam z bardzo słodkimi owocami, i właściwie ciężko jest ją wyczuć w smaku. Smoothie wyszło słodkie i sycące.
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
- 1/2 pęczka botwiny
- duża garść białych winogron
- 1 pomarańcza
- 1 jabłko
- 2 banany
- 2 szklanki filtrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Botwinę, winogrona i jabłko myjemy. Banany i pomarańczę obieramy ze skóry, jabłko kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Koktajl przyrządzony w Vitamix'ie wychodzi super gładki i nie ma w nim śladu po skórce i pestkach z winogron czy jabłka. Jeśli korzystacie z blendera o niższej mocy, pokrójcie składniki na mniejsze kawałki lub wyciśnijcie sok z pomarańczy i dodajcie go zamiast całego owocu.
Na zdrowie! ☺
Beetroot greens are good for the stomach, they stimulate the appetite and soothes the nerves. They have a high content of iron and calcium. Therefore, we should more often incorporate it into our diet, especially now when it's in season. In today's smoothie I combined them with very sweet fruits, and actually it is hard to sense her taste. The smoothie is sweet and delicious.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
- 1/2 bunch of beetroot greens
- 1 large handful of white grapes
- 1 orange
- 1 apple
- 2 bananas
- 2 C filtered water
PREPARATION:
Wash the greens, grapes and an apple. Peel the banana and orange, cut the apple. Put everything in a blender and mix until smooth.
Cheers! ☺
nie wygląda apetycznie, ale to pewnie tylko pozory :D
ReplyDeletehehe, no niestety jak się miksuje czerwonawe produkty z zielonymi to smoothie wychodzi brązowawe, ale smakuje super ;)
Deletepełnia witamin :))
ReplyDeletezdrowy pomysł:)
ReplyDeleteNa to bym nie wpadła, żeby botwinkę wykorzystać w koktajlu. :)
ReplyDelete:) pewnie, że się nadaje, ma bardziej głęboki smak niż np. szpinak, ale ogólnie ma łągodny aromat. polecam
DeleteZainspirowałaś mnie :-) robiłam chłodnik, zostawiłam trochę liści botwiny...i zmiksowałam z gruszką. Pycha! :)
ReplyDeletesuper, cieszę się ;) pozdrawiam
DeleteI rzeczywiście pobudza apetyt... oh damn.. :P
ReplyDeletehehe, zachowaj go do rana ;)
Delete