VEGAN CHESTNUT CRUMBLE WITH APPLES
Mamy już prawdziwą jesień. Lasy mienią się kolorami. Temperatury znacznie spadły, a wraz z nimi spadają z drzew jabłka oraz kasztany. Te drugie, w wersji jadalnej, warto zaprosić właśnie teraz do kuchni. Wspaniale urozmaicą nasz jesienny jadłospis.
Wybornie smakują świeżo upieczone, a mąka z nich zrobiona jest wprost idealna do jesiennych wypieków. Ma bardzo ciekawy aromat i jest słodkawa, dzięki czemu można zmniejszyć ilość substancji słodzących, używanych w deserach.
Połączyłam ją z przepysznymi, bardzo słodkimi, ekologicznymi jabłkami. I stworzyłam prosty deser, który można także potraktować jako rozgrzewające, leniwe, weekendowe śniadanie. Wszystkie, najwyższej jakości składniki, których użyłam, pochodzą od zaprzyjaźnionego sklepu Free Delikatesy Ekologiczne, gdzie polecam zajrzeć i zaopatrywać się wszystkim, którzy cenią sobie naturalne jedzenie bez chemii.
Crumble wyszło słodkie i aromatyczne. Miękkie ciepłe jabłka wspaniale kontrastują z chrupiącą kruszonką. To prawdziwe, jesienne comfort-food.
Dlatego, nałóż je do miseczki, złap za koc, kubek gorącej herbaty lub kawy, dobrą książkę i zacznij celebrować jesień ze smakiem ☺
Wybornie smakują świeżo upieczone, a mąka z nich zrobiona jest wprost idealna do jesiennych wypieków. Ma bardzo ciekawy aromat i jest słodkawa, dzięki czemu można zmniejszyć ilość substancji słodzących, używanych w deserach.
Połączyłam ją z przepysznymi, bardzo słodkimi, ekologicznymi jabłkami. I stworzyłam prosty deser, który można także potraktować jako rozgrzewające, leniwe, weekendowe śniadanie. Wszystkie, najwyższej jakości składniki, których użyłam, pochodzą od zaprzyjaźnionego sklepu Free Delikatesy Ekologiczne, gdzie polecam zajrzeć i zaopatrywać się wszystkim, którzy cenią sobie naturalne jedzenie bez chemii.
Crumble wyszło słodkie i aromatyczne. Miękkie ciepłe jabłka wspaniale kontrastują z chrupiącą kruszonką. To prawdziwe, jesienne comfort-food.
Dlatego, nałóż je do miseczki, złap za koc, kubek gorącej herbaty lub kawy, dobrą książkę i zacznij celebrować jesień ze smakiem ☺
SKŁADNIKI (4-6 porcji):
- 4 - 6 małych jabłek (600-800g)
- 1 szklanka mąki z kasztanów (120 g)
- 1 szklanka zwykłych płatków owsianych lub bezglutenowych (100 g)
- 1/3 szklanki syropu daktylowego (ok.85 ml) *
- 5 łyżek bezzapachowego oleju kokosowego (ok. 70 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
* syrop daktylowy ma ciemno-czerwoną barwę, która nadaje ciemny kolor kruszonce, jeśli zastąpicie go cukrem lub syropem klonowym, całość wyjdzie jaśniejsza, ale równie smaczna :)
Jabłka myjemy i kroimy w małą kostkę (obieranie jest opcjonalne). Wrzucamy do garnka, dodajemy 1/2 szklanki wody i dusimy na średnim ogniu, aż zmiękną i większość wody wyparuje, około 15 minut.
W międzyczasie, przesiewamy mąkę do miski, dodajemy płatki owsiane oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy go dokładnie z syropem. Dodajemy mokre składniki do suchych, dokładnie łączymy łyżką lub ręką i wstawiamy mieszankę na chwilę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
Gdy nasze jabłka są gotowe, przekładamy je do żaroodpornego naczynia lub indywidualnych kokilek i wyrównujemy. Na wierzch posypujemy równomiernie naszą kruszonkę.
Naczynie/kokilki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut, aż wierzch się ładnie zarumieni i będzie przyjemnie chrupiący.
Serwujemy od razu, tak jak jest lub z lodami waniliowymi czy naturalnym jogurtem.
Smacznego ☺
Fall is here. Trees are changing colors. Temperatures are dropping down, apples and chestnuts are falling from trees. So it's about time to invite them to the kitchen ;)
Roasted chestnuts taste wonderful and chestnut flour is perfect for autumn baking. It is sweetish and has an interesting flavor. I combined it with mouth-watering and very sweet, organic, polish apples from Free Delikatesy Ekologiczne. And I've made a simple dessert, which can also be served as a warming breakfast at the weekend.
Crumble came out sweet and aromatic. Soft warm apples contrast beautifuly with crunchy top. It's a total autumn comfort-food.
Therefore, put warm crumble in a bowl, grab a blanket, a cup of hot tea or coffee, a good book and celebrate this lovely time of the year.
INGREDIENTS (4-6 servings):
- 4 - 6 small apples (600-800g)
- 1 C chestnut flour (120 g)
- 1 C oats (100 g)
- 1/3 C date syrup (85 ml)
- 5 tbsp fragrance-free coconut oil (70 g)
- 1 tsp cinnamon
- 1/2 tsp ground cardamom (optional)
- 1 tbsp lemon juice
PREPARATION:
Wash the apples and chop them into small pieces (peeling is optional). Put them in a pot, add 1/2 C water and cook over medium heat until soft, and most of the water evaporates, about 15 minutes.
Meanwhile, mix dry ingredients in a bowl (chestnut flour, oats and cinnamon). Melt the coconut oil in a water bath or in a small pot and mix it thoroughly with the syrup. Add the wet ingredients to dry ingredients, mix well and put the bowl in the fridge until the apples are done. Preheat the oven to 170 ° C.
When the apples are soft, transfer them to an ovenproof dish or individual ramekins and level the surface. Sprinkle the crumble mix on top and put the dish/ramekins in the oven. Bake until nicely browned and crunchy on top, about 30 minutes.
Serve immediately, on it's own or with vanilla ice-cream or a natural yoghurt.
Enjoy ☺
mmm to się nazywa, pyszny jesienny deser!
ReplyDeletetakiego crumbla jeszcze nie jadłam, w sumie nawet jeszcze nigdy nie próbowałam mąki kasztanowej :)
ReplyDeleteZdjęcia są mistrzowskie, naprawdę jestem pełna podziwu. Bardzo ładny talerzyk :) A tę mąkę kasztanową nabyłam właśnie kilka dni temu i wciąż szukam zastosowania. Zainspiruję się przepisem i stworzę coś podobnego, aby umilić sobie jesienny poranek :)
ReplyDeleteIdealne połączenie smaków :)
ReplyDeletekocham jabłka, kocham takie kruszonki.. jak tu się nie zakochać w tym śniadaniu czy też deserze <3
ReplyDeleteŚwiętna ta kasza, aż chce się ja, kupić :)
ReplyDeleteWłaśnie się robi jedyne co zamieniłam to mąkę kasztanową na owsianą i dałam orzechy włoskie i rodzynki. :)
ReplyDelete