ROASTED CAULIFLOWER WITH CARROT GREENS PESTO
Pieczony w całości kalafior to rewelacyjna opcja na smaczny obiad nie tylko na co dzień, idealnie sprawdzi się też na dużym, niedzielnym, rodzinnym obiedzie. Tak postawiony na stole stanie się gwiazdą nr 1 i gwarantuję, że będzie szybko rozchwytywany ;)
Pieczenia kalafiora łagodzi jego smak, wydobywa jego słodycz i esencję aromatu. Ja, dodatkowo wzbogaciłam go jeszcze, o pesto z natki marchewki.
Dzięki niemu, zyskuje jeszcze ciekawszy smak, a my, mamy też kolejną okazję aby wykorzystać i przetworzyć tą cenną zieleninę.
Kalafiora przed pieczeniem wystarczy polać sosem sojowym, a następnie obficie wysmarować zielonym, aromatycznym smarowidłem.
Potem całość ląduje w piekarniku, gdzie piecze się pod folią, którą pod koniec zdejmujemy, dzięki czemu uzyskać można efekt chrupiącej skórki.
Przy okazji pieczenia kalafiora, do pieca można dorzucić też np. ziemniaki, i prawie cały obiad zrobi nam się sam. Potem, jeśli mamy ochotę, dołożyć można też jakieś kotleciki i rozkoszować się wspaniałą warzywną ucztą ☺
Polecam i zapraszam Was na portal Hello Zdrowie, gdzie czeka na Was szczegółowy przepis.
Whole roasted cauliflower head is a fantastic option for a tasty dinner every day, but it also makes an ideal option for a large Sunday, family dinner. It will be a main star on the table and I guarantee that it will dissapear quickly ;)
Baking cauliflower makes it more mild in flavor, it brings out its sweetness and essence. I additionally enriched it with pesto, made with carrot greens.
Thanks to that, you get more interesting flavor, and another opportunity to use and process those precious greens.
It's very easy to make, you just have to pour a little bit of the soy sauce on top of the cauliflower before cooking, and then, generously coat it with the pesto.
Then just pop it in the oven, where it will bake under a kitchen foil, which you have to take off at the end to get a nice crispy crust on top.
And while baking it, you can also bake some potatoes, so the the oven will do all the work ;)
Additionally you can also add some patties and then just enjoy a wonderful veggie feast ☺
Get the recipe here and enjoy!
cennej zieleniny nie można marnować ;-) Idealny przepis - akurat mam i pięknego kalafiora i spory pęk naci z ogródkowej marchewki :D
ReplyDelete:) super i dziękuję
Deleteahhh, ten kalafior! nie mogę się napatrzeć <3 zrobię jak najszybciej, bo mam słabość do pieczonych warzyw, a szczególnie tak pysznie podanych :)
ReplyDelete