SŁODKIE KULECZKI ENERGETYCZNE 'PINA COLADA' Z BIAŁKIEM Z KOMOSY RYŻOWEJ, SUSZONYM ANANASEM I KOKOSEM

"Piña colada" energy balls with sprouted quinoa protein, pineapple and coconut.





Małe słodkie kuleczki, które są świetną przekąską dodającą energii, ale można je też spałaszować na deser lub zabrać ze sobą, jako śniadanie na wynos.

Tego typu posiłki są szczególnie cenne w okresie wakacyjnym, gdy np. podczas urlopu, wycieczek pieszych czy rowerowych, potrzebujemy prostych do zrobienia i praktycznych w transporcie "dopalaczy", którymi możemy się szybko i wygodnie wzmocnić i nabrać sił na dalsze eskapady.


"Piña colada" energy balls with sprouted quinoa, dried pineapple and coconut


Moja dzisiejsza propozycja jest dodatkowo wzbogacona wysokiej jakości białkiem roślinnym ze skiełkowanej komosy ryżowej, firmy PURYA!Sam proszek jest bez smaku i stanowi po prostu cenny dodatek do różnego rodzaju dań. Dzięki niemu, kuleczki są jeszcze bardziej sycące i wartościowe, pod względem odżywczym, ale składnik ten można pominąć, jeśli go nie macie, lub nie używacie tego typu produktów.




Same kuleczki są słodkie, z delikatnymi kwaskowymi nutami suszonego ananasa. Inspiracją smakową był popularny drink "Piña colada", gdzie kokos łączy się z ananasem tworząc niesamowicie pyszny duet, który uwielbiam.


"Piña colada" energy balls with sprouted quinoa, dried pineapple and coconut


Skład jest bardzo krótki i prosty, dlatego naprawdę można je bardzo łatwo i szybko przygotować, a jeśli chodzi o suszonego suszonego ananasa, to kupić go można w eko-sklepach lub przez internet. Polecam ☺


"Piña colada" energy balls with sprouted quinoa, dried pineapple and coconut



SKŁADNIKI (ok. 20 kulek, wielkości orzecha włoskiego):

  • 100 g krążków suszonego ananasa bio
  • 100 g wiórek kokosowych bio
  • 3 łyżki białka ze skiełkowanej komosy ryżowej lub ryżowego
  • 2 łyżki syropu ryżowego lub klonowego
  • 5 łyżek mleka kokosowego


PRZYGOTOWANIE:

Suszonego ananasa siekamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy, aż powstanie lepka, grudkowata masa (ok. 2 minut). Rolujemy z niej kuleczki wielkości rzecha włoskiego, opcjonalnie można je jeszcze obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia lub zamrażarce do 1-2 miesięcy.

Smacznego ☺



"Piña colada" energy balls with sprouted quinoa, dried pineapple and coconut


Lovely energy balls, which make a great snack, dessert or a breakfast on the go.

These types of meals are especially handy during summer, when all of us do a lot of hiking, sightseeing, cycling etc., and we need a simple and practical meal, that we can eat and "recharge" our strength.

My today's recipe is also enriched with high-quality vegan protein made of sprouted quinoa, from PURYA!. The powder itself is tasteless and is simply a valuable addition to a variety of dishes. Thanks to that, this snack is much more nutritious, but you can omit this ingredient if you don't have it or don't use it.

It's a sweet snack, with delicate sour hints of dried pineapple. My inspiration while making them, was a popular drink "Piña colada", where coconut combined with pineapple creates incredibly delicious duo. The list of ingredients is very short and simple, so it's really easy to make them ☺


"Piña colada" energy balls with sprouted quinoa, dried pineapple and coconut



INGREDIENTS (20 walnut-size balls):



PEPARATION:

Chop the dried pineapple to make it easier to blend. Then put all ingredients in a food processor and mix until a sticky dough is formed (about 2 minutes). Next, roll walnut-size balls, optionally coat them in coconut and serve. Store them in an airtight container in the fridge for a week or in the freezer for 1-2 months.


Enjoy ☺




"Piña colada" energy balls with sprouted quinoa, dried pineapple and coconut

2 komentarze:

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION