"Piña colada" energy balls with sprouted quinoa protein, pineapple and coconut.
Małe słodkie kuleczki, które są świetną przekąską dodającą energii, ale można je też spałaszować na deser lub zabrać ze sobą, jako śniadanie na wynos.
Tego typu posiłki są szczególnie cenne w okresie wakacyjnym, gdy np. podczas urlopu, wycieczek pieszych czy rowerowych, potrzebujemy prostych do zrobienia i praktycznych w transporcie "dopalaczy", którymi możemy się szybko i wygodnie wzmocnić i nabrać sił na dalsze eskapady.
Moja dzisiejsza propozycja jest dodatkowo wzbogacona wysokiej jakości białkiem roślinnym ze skiełkowanej komosy ryżowej, firmy PURYA!. Sam proszek jest bez smaku i stanowi po prostu cenny dodatek do różnego rodzaju dań. Dzięki niemu, kuleczki są jeszcze bardziej sycące i wartościowe, pod względem odżywczym, ale składnik ten można pominąć, jeśli go nie macie, lub nie używacie tego typu produktów.
Same kuleczki są słodkie, z delikatnymi kwaskowymi nutami suszonego ananasa. Inspiracją smakową był popularny drink "Piña colada", gdzie kokos łączy się z ananasem tworząc niesamowicie pyszny duet, który uwielbiam.
Skład jest bardzo krótki i prosty, dlatego naprawdę można je bardzo łatwo i szybko przygotować, a jeśli chodzi o suszonego suszonego ananasa, to kupić go można w eko-sklepach lub przez internet. Polecam ☺
SKŁADNIKI (ok. 20 kulek, wielkości orzecha włoskiego):
- 100 g krążków suszonego ananasa bio
- 100 g wiórek kokosowych bio
- 3 łyżki białka ze skiełkowanej komosy ryżowej lub ryżowego
- 2 łyżki syropu ryżowego lub klonowego
- 5 łyżek mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE:
Suszonego ananasa siekamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy resztę składników i miksujemy, aż powstanie lepka, grudkowata masa (ok. 2 minut). Rolujemy z niej kuleczki wielkości rzecha włoskiego, opcjonalnie można je jeszcze obtoczyć we wiórkach kokosowych.
Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia lub zamrażarce do 1-2 miesięcy.
Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia lub zamrażarce do 1-2 miesięcy.
Smacznego ☺
Lovely energy balls, which make a great snack, dessert or a breakfast on the go.
These types of meals are especially handy during summer, when all of us do a lot of hiking, sightseeing, cycling etc., and we need a simple and practical meal, that we can eat and "recharge" our strength.
My today's recipe is also enriched with high-quality vegan protein made of sprouted quinoa, from PURYA!. The powder itself is tasteless and is simply a valuable addition to a variety of dishes. Thanks to that, this snack is much more nutritious, but you can omit this ingredient if you don't have it or don't use it.
It's a sweet snack, with delicate sour hints of dried pineapple. My inspiration while making them, was a popular drink "Piña colada", where coconut combined with pineapple creates incredibly delicious duo. The list of ingredients is very short and simple, so it's really easy to make them ☺
INGREDIENTS (20 walnut-size
balls):
- 100 g organic dried pineapple rings
- 100 g organic dessicated coconut
- 3 tbsp SPROUTED QUINOA PROTEIN or RICE PROTEIN
- 2 tbsp rice syrup or maple syrup
- 5 tbsp coconut milk
PEPARATION:
Chop the dried pineapple to make it
easier to blend. Then put all ingredients in a food processor and mix
until a sticky dough is formed (about 2 minutes). Next, roll walnut-size
balls, optionally coat them in coconut and serve. Store them in an airtight container in the fridge for a week or
in the freezer for 1-2 months.
Enjoy ☺
takie smakołyki zawsze w cenie :-)
ReplyDeleteDzisiaj zrobiłam. . . pyyyszne😁
ReplyDelete