VEGAN STIR-FRY WITH BROCCOLI "RICE" AND VEGETABALES
Kalafior miksowany na małe sypkie
grudki przypominające ryż lub kuskus to świetna metoda serwowania
tego warzywa, zyskująca coraz większą popularność. W ten
sposób, można go podać na surowo z dodatkowymi warzywami i
dressingiem lub chwilę podsmażyć, a wtedy jego smak łagodnieje.
Równie dobrze wypada w takiej postaci brokuł.
Oba te warzywa nie
wymagają, a wręcz nie mogą być poddawane długiej obróbce
termicznej bo taka powoduje, że robią się ciapowate i mdłe. Surowe różyczki brokuła lub kalafiora wystarczy wrzucić na kilka minut do parowaru. Tak podane smakują najlepiej, pozostają al dente, zachowują swój kolor i pełnię smaku.
Dlatego też, tak świetnie nadają się do szybkich azjatyckich dań typu stir-fry, zwłaszcza brokuł, który niezwykle je wzbogaca smakiem i kolorem,
gdy zmiksujemy go na sypki "ryż" i podamy w towarzystwie kolorowego bukietu sezonowych warzyw, otrzymujemy niezwykle barwny i odżywczy obiad.
Polecam i zapraszam na portal Hello Zdrowie, gdzie znajdziecie dokładne wskazówki wykonania tego pysznego dania.
Smacznego ☺
Cauliflower "rice" or "couscous" is a great way of serving this vegetable, gaining more and more popularity. It tastes great raw, with some crunchy vegetables and a dressing, you can also fry it for a short oment to make it more mild in taste and soft. But instead of the cauliflower, you can also serve broccoli.
Both of these vegetables do not require, and indeed, can not be cooked to long, cause then they are getting soggy and bland.
Raw broccoli or cauliflower florets need only few minutes in a steamer. This way, they remain, all their aroma, stay al dente, retain their color and the full flavor.
Therefore, they are perfect in asian, stir-fry dishes. Especially broccoli, which enriches their flavor and colour. And when you combine it with a lot of other, seasonal vegetables, you get a very colorful and nutritious dinner.
Specific recipe for this dish was published on polish portal "Hello Zdrowie" and you will find it here.
Enjoy ☺
W sieci można znaleźć sporo osób, które podejmują się wyzwania zjedzenia surowego brokuła. Ja jednak zdecydowanie nie odważyłabym się. Zawsze uważałam, że surowy brokuł jest nie strawny, a tu jednak okazuje się inaczej. :) Potrawa wygląda przepysznie, a dzieki temu ze brokuł jest rozdrobniony nie potrzeba go dodatkowo gotować, wiec to jest świetny pomysł. Pozdrawiamy :)
ReplyDeletedziękuję i polecam ;) ja co prawda uwielbiam też na surowo, zarówno kalafiora i brokuła, ale ten sposób podania łagodzi surowy posmak, którego niektórzy nie lubią, zachowując jednocześnie pełnię smaku, dlatego myślę, że zasmakuje także osobom, dla których brokuł nie należy do ulubionych warzyw :)
DeleteŚwietne zdjęcia!
ReplyDeleteBardzo smacznie wygląda :-)
ReplyDelete