AZJATYCKA PASTA / DIP Z BOBU

                ASIAN STYLE FAVA BEAN BREAD SPREAD OR DIP




Wszyscy chyba uwielbiamy zajadać się bobem tak po prostu, świeżo ugotowanym, lekko oprószonym solą. Ja przynajmniej bardzo lubię go w takiej wersji i dlatego też może tak bardzo lubię tę pastę, w której te ugotowane, zielone ziarna sparowałam z moją ukochaną, słoną pastą miso i kilkoma innymi ulubionymi azjatyckimi dodatkami, razem tworzącymi bardzo fajne, wyraziste smarowidło do chleba,


Asian style fava bean bread spread or dip



może to być też dipem, jeśli go odrobinę rozrzedzimy. Taki dip świetnie smakuje z maczanymi w nim chrupiącymi warzywami jak np. marchewka lub ogórek. Ale forma pasty/smarowidła jest równie smakowita, kanapki nią posmarowane są słonawe i delikatnie pikantne, dzięki dodatkowi pasty wasabi, której ilość możecie zwiększyć, jeśli lubicie bardziej ostre smaki. Dodatkowo jest to bardzo szybki do wykonania dodatek, bo po odczekaniu, aż nasz bób się ugotuje i lekko ostudzi, należy jedynie zmiksować go z resztą składników, nawet bez wcześniejszego obierania go. Bo jak podczas normalnej konsumpcji ziaren bobu w całości należę do osób, które wolą jeść obrany, to w tej paście, obecność skórek nie robi różnicy, bo całość jest i tak zmiksowana na gładko, a na smak, znacząco nie wpływa. Polecam ☺



Asian style fava bean bread spread or dip


SKŁADNIKI (na ok. 300 g gotowej pasty):

  • 2 szklanki ugotowanego i nieobranego bobu (ok. 300 g)
  • 1/2 łyżki jasnej pasty miso
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/4 łyżeczki pasty wasabi lub 1/2 łyżeczki wasabi w proszku (opcjonalnie)



PRZYGOTOWANIE:

Bób gotujemy w wodzie lub na parze, przez ok. 15 minut, odcedzamy i studzimy.
Następnie wrzucamy (nieobrany) do blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko. Jeśli ma to być bardziej płynny dip np. do maczania warzyw, dodajemy odrobinę wody lub bulionu warzywnego, jeśli ma to być pasta, to nic nie dodajemy.

Podajemy z chlebem lub warzywami. Taka pasta świetnie nadaje się również jako nadzienie do tortilli, sajgonek z warzywami lub sushi.
Przechowujemy w słoiku w lodówce do 3 dni.

Smacznego ☺


Asian style fava bean bread spread or dip



I think we all love to eat broad beans in a simple form, just freshly cooked, slightly sprinkled with salt. I personally really like it this way and thta's why probably I love this dip so much. I paired cooked fava beans grains with my favourite asian ingredients: miso paste, soy sauce and wasabi. together they formed a very good, bold, salty paste



Asian style fava bean bread spread or dip



which you can use as a dip also, if you add more liquid to it. As a dip it taste great with fresh crunchy vegetables, like carrots and cucumbers. But it tastes as good as a bread spread. Sandwiches filled with it are very distinct in flavor and mildly spicy thanks to the addition of wasabi paste, which amount you can increase if you like more spicy food. In addition, it is very quick to prepare, you just have to wait until the fava beans will cook and cool down a little bit and then you only need to blend them with the rest of the ingredients, and you don't have to peel it. The skin is edible but not everyone likes it and peel the grains after cooking, but here it's not necessary and doesn't make much difference in taste. ☺



Asian style fava bean bread spread or dip



INGREDIENTS (for approx. 300 g of the spread):

  • 2 C cooked and unpeeled broad beans/fava beans (approx. 300 g)
  • 1/2 tbsp light miso paste
  • 1 tbsp soy sauce
  • 1 tsp lime juice or lemon juice
  • 1/4 tsp wasabi paste or 1/2 tsp wasabi powder (optional)


PREPARATION:

Cook the fava beans in water or in a steamer for approx. 15 minutes, drain off and cool it down a little bit.
Then throw (unpeeled) into a blender, add the remaining ingredients and mix until smooth. If you want it to be a dip, for dipping vegetables for example, add a little bit of water or vegetable broth if you want it to be a paste, don't add any more liquid.
Serve it with bread or vegetables. This paste is also great as a filling for tortillas, spring rolls with vegetables or sushi.
Store in a jar in the fridge for up to 3 days.

Enjoy ☺


Asian style fava bean bread spread or dip


0 komentarze:

Post a Comment

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION