CHERRY LEMONADE WITH WILD ROSE PETALS
Bardzo wyjątkowa i smaczna kombinacja i moje nowe odkrycie, powstałe podczas kreowania nowych kompozycji na kompoty, dla portalu "Hello Zdrowie". Nigdy wcześniej nie łączyłam tych dwóch składników, a tak bardzo mi to zasmakowało, że na pewno powtórzę to znowu niedługo, przy okazji następnych przepisów.
Smak tego kompotu przywodzi na myśl lato, w którym słodki smak, uwielbianych chyba przez nas wszystkich i długo wyczekiwanych czereśni, łączy się z delikatnym aromatem dzikiej róży, która akurat teraz kwitnie i rozsiewa dookoła swój piękny zapach.
Polecam spróbować, bo naprawdę warto. W zastępstwie czereśni, sprawdzą się też wiśnie, a gdy dzika róża całkowicie zrzuci już swoje płatki, zamiast nich można użyć odrobiny różanej wody, choć najlepszą wersją jest ta z płatkami.
Szczegółowa receptura czeka na was tutaj. Zapraszam ☺
A very unique and tasty combination and my new discovery, created while preparing new compositions for homemade lemonades, for polish website "Hello Zdrowie". I've never combined those two ingredients before, but they delighted me so much, that I definately repeat this combo in new upcoming recipes.
The taste of this drink, reminds me of summer, where the sweet taste of loved by most of us and long-awaited cherries, is paired with the delicate aroma of wild rose petals, which is blooming right now, spreading around it's beautiful scent.
I really encourage you to try it, cause it tastes divine. If you can't find any rose petals or there is no more of them near the place you live, you can use a little bit of rose water, although the best version is one with the petals.
The recipe is waiting for you here (just remember to use the translator) ☺
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
ReplyDeletePyszne połączenie! :-)
ReplyDelete