VEGAN EASTER BUNDT CAKE WITH CAROB (REFINED SUGAR-FREE)
Wielkanoc już za dwa tygodnie ☺ dlatego śpieszę z kolejnym obowiązkowym świątecznym wypiekiem, zaraz po mazurku, czyli babką.
W tym roku, przygotowałam swoją w wersji karobowej. Bez cukru rafinowanego, a słodzoną całkowicie melasą z karobu. Do jej wykonania, wykorzystuję produkty firmy Bakra.
Zależało mi na tym, aby przepis był prosty i miał krótką listę składników. Ale żeby nie było aż tak zwyczajnie, bo to w końcu specjalna okazja, to ciasto jest dwu-kolorowe. Nie jest to może klasyczny marmurek czy zebra, ale dwie różne barwy dodają jej ciekawszego wyglądu. Akurat jak na złość w babce, którą przygotowałam do zdjęć za bardzo wymieszałam oba kolory i efekt kontrastu jest trochę słabszy niż wersjach, które powstały wcześniej, dlatego nie mieszajcie ich ze sobą za bardzo przed pieczeniem, a różnica kolorów, będzie jeszcze bardziej widoczna ;)
A jakie jest samo ciasto? Jest bardzo słodkie, pomimo tego, że nie ma w nim zwykłego cukru. Jego brak nie wpływa negatywnie na smak, wprost przeciwnie. Melasa z karobu, którą jest słodzone to produkt wartościowy i cenny, dlatego wypiek ten można zajadać z podwójną przyjemnością ☺
Babka jest wilgotna i bardzo aromatyczna. Smakuje i prezentuje się wspaniale. Polecam. Nie tylko na Święta.
SKŁADNIKI (forma o średnicy 21 cm ):
WARSTWA JAŚNIEJSZA:
- 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml)
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (125 ml)
- 1/4 szklanki oleju (60 ml) zwykłego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii
WARSTWA CIEMNIEJSZA:
- 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej (180 g)
- 1/2 szklanki karobu w proszku Bakra (60 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml) *
- 1/4 szklanki oleju (60 ml) zwykłego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
POLEWA:
- 1/3 szklanki melasy z karobu Bakra
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżka karobu w proszku Bakra
PRZYBRANIE:
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli używamy oleju kokosowego, zaczynamy wykonanie ciasta od rozpuszczenia go w małym rondelku, podgrzewamy kilka sekund i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Nastawiamy piekarnik na 180 ° C.
Przygotowujemy dwie miski na dwa kolory ciasta. Do każdej z nich przesiewamy suche składniki i mieszamy.
Następnie przygotowujemy następne dwie-mniejsze miski i łączymy w nich mokre składniki.
Dodajemy odpowiednie mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy (2 kolory osobno).
Wylewamy obie masy do natłuszczonej formy, zaczynając od jaśniejszej, do której wpuszczamy kilka kleksów ciemnej masy (nie mieszamy ich). Powtarzamy czynność, aż skończy nam się ciasto.
Wkładamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem, wlewamy składniki polewy do rondelka, lekko podgrzewamy i energicznie mieszamy trzepaczką, gdy stanie się gładka i lejąca, jeszcze ciepłą wylewamy na czubek ciasta. Zaraz po tym doklejamy do niej owoce morwy. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu do 5 dni.
Smacznego ☺
Only two weeks till Easter ☺ so it's about time for me to post a recipe for an easter "must-have" which is a bundt cake ;)
This year, I prepared a carob version of it, with no refined sugar, it's sweetened completely with carob molasses.
I wanted the recipe to be simple, with a short list of ingredients. But to make it a little bit more special for holidays, it's two-colored. It's not a classic marble cake or zebra cake, but two different colors give it more interesting appearance. The colors look better than on the pictures, cause the one I prepared for the post was stirred to much before baking so you don't see the contrast too well, the versions I made before showed the difference better, so remember to not stir the two colors before baking ;)
And how does it taste? It's very sweet, despite the fact that there is no regular sugar. And the lack of it doesn't affect the taste, quite the contrary. Carob molasses is a valuable and nutritious product, so you can enjoy this cake with a double pleasure ☺
The cake is also moist and very aromatic. It tastes and looks great. Which makes it a perfect treat, not only for upcoming holidays.
INGREDIENTS (21 cm bundt cake mold):
BRIGHT LAYER:
- 1.5 C light spelt flour (180 g)
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 3/4 C carob molasses (180 ml)
- 1/2 C unsweetened plant milk (125 ml)
- 1/4 C oil (60 ml) dissolved coconut oil or regular oil
- seeds from 1 vanilla pod or 1/4 tsp dried vanilla
DARK LAYER:
- 1.5 C light spelt flour (180 g)
- 1/2 C carob powder (60 g)
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 3/4 C carob molasses (180 ml)
- 3/4 C unsweetened plant milk (180 ml) *
- 1/4 C oil (60 ml) dissolved coconut oil or regular oil
CAROB ICING:
- 1/3 C carob molasses
- 1/3 C dissolved coconut oil
- 1 tbsp carob powder
TOPPING:
- dried white mulberries
PREPARATION:
If you use coconut oil, start your work with dissolving it in a small saucepan, heat it up for a few seconds and set aside to cool down a little bit.
Set the oven to 180 ° C.
Prepare two bowls for two colors of the dough. Sift dry ingredients in each bowl and stir.
Then prepare two more - smaller bowls and combine, measured wet ingredients in each one of them.
Add the appropriate wet ingredients into dry mix and stir them separately with a whisk.
Brush the cake mould with a little bit of oil and start pouring the dough, firts pour the bright layer and then on top of it add few drops of the dark one (do not stir them together), then pour the bright one and again few drops of the dark one. Repear the process until you will run out of the dough. Put the filled cake mold on a tray and tap it on the table few times to get rid of the bubbles inside. Put in the preheated oven and bake for 45 minutes.
After that time, check the dough with a wooden stick, if it comes out dry and clean, remove the cake from the oven and cool it down.
When it's cold, put the icing ingredients in a small saucepan and heat them a little bit. Stir with a whiks until you get a smooth, thick liquid and pour it on top of the cake. Decorate with dried fruits immediately. Store the cake in a cool, dark place for up to 5 days.
Enjoy ☺
wiedziałam, że przygotujesz coś niesamowitego na Wielkanoc! niby babka, a jednak wyjątkowa :) do tego, zawsze jestem zakochana w Twoich zdjęciach ;) i przy okazji, skąd takie śliczne naczynia, te talerzyki marmurkowe są cudowne!
ReplyDeleteDziękie wielkie Daria :) naczynka ze sklepu à Tab, ale kupione na pobożonarodzeniowej przecenie i chyba już ich nie mają...
DeletePrzepis jak zwykle wspaniały, o zdjęciach już nie wspominając! Ta babka to mistrzostwo świata - ciekawy pomysł, aby dać morwę na wierzch :) W dodatku dwukolorowa... cudo! :)
ReplyDeleteIle kcal ma cała babka?
ReplyDeletenie wiem, nie liczyłam ;)
DeleteI pomyśleć że ludzie myślą, iż weganie jedzą same warzywa! No cudo, cudo nad cudami ! :) Świetnie wygląda. Przepis zachowuje, myślę że skorzystam :)
ReplyDeleteTo smutne, że tak myślą, bo własnie weganie jedzą o wiele bardziej rozmaicie niż zwykli mięsożercy. ;)
DeleteZgadzam się z Wami całkowicie ;) a Ci co tak myślą, mają raczej słabe pojęcie o diecie roślinnej ;)
DeletePodpowiedz proszę czy babka wyjdzie jeśli mąkę orkiszową zamienię na bezglutenową mąkę owsianą z domieszką mąki jaglanej? Powinno być ok, czy raczej odpuścić?
ReplyDeleteW przypadku ciast biszkoptowych sama zamiana mąk nie da takiego samego efektu i ciasto może wyjść zbite i zakalcowate niestety :/ lepsza będzie gotowa mieszanka ze wspomagaczami lub podjęcie kilku prób z różnymi proporcjami, mąkami i dodatkami. Mam w planach stworzyć przepis na biszkopt bez glutenu i jak tylko mi wyjdzie satysfakcjonujący wypiek to na pewno się na blogu pojawi. Na razie jednak go nie mam i nie jestem w stanie dokładniej Ci doradzić...
DeleteDziękuję! Ostudziłaś mój zapał :) Pomyślę jeszcze jak to ugryźć.
Deleteorkisz zawiera gluten
ReplyDeleteWhat a gorgeous bundt! Looks very chocolaty and delicious :) Interesting use of carob!
ReplyDeleteCzy mogę dodać drozdzy w celu wyrosniecia?jeśli tak to ile ,pozdrawiam
ReplyDeletechodzi o zamianę proszku do pieczenia i sody na drożdże? jeśli tak to dokładnie nie wiem bo przepis ten jest na proszek i sodę, ale na blogu znajdziesz przepis na ciasto drożdżowe z melasą, z którego z powodzeniem możesz upiec babkę: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/01/weganskie-ciasto-drozdzowe-bez-cukru.html
Deleterobiłam z niego pieczone pączki: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/02/weganskie-pieczone-paczki-orkiszowe-z.html
musisz jedynie odpowiednio wydłużyć czas pieczenia, jeśli ma być to duża baba :)