SIMPLE VEGAN BREAKFAST. SWEET ROASTED CHICKPEAS WITH FRUITS AND YOGHURT.
Pieczona ciecierzyca na słodko, którą Wam wczoraj prezentowałam przypomina trochę granolę. Jest chrupka i ma fajny prażony smak, dlatego oprócz zajadania jej w formie prostej przekąski, może nam również posłużyć jako baza pod proste śniadanie.
Takie, dopiero co wyjęte i jeszcze ciepłe ziarenka, otulone słodkim syropem i cynamonem wystarczy wsypać do miseczek, przybrać jogurtem, owocami i wedle uznania wzbogacić jeszcze różnego rodzaju nasionami i orzechami.
Zamiast cynamonu, użyć można kardamonu, przyprawy piernikowej, wanilii, karobu lub kakao. Osłodzić ulubionym syropem... daktylowym, klonowym, ryżowym, czy melasą z karobu. Jogurt, dla kontrastu zostawić naturalny, lub zamienić na smakowy, który nada dodatkowego aromatu. Owoce dorzucić takie, jakie aktualnie są w sezonie. Poza tym, całość można polać tahini czy np. masłem migdałowym, wtedy taka miseczka nasyci nas jeszcze bardziej. No i zajadać ją można zarówno w łóżku, w sobotni czy niedzielny poranek, jak i w pracy, zabierając ze sobą rano w słoiku (pakując upieczoną ciecierzycę osobno, bez syropu, aby zachowała chrupkość).
Kombinacji milion, do zrobienia w kilka sekund, a do tego pysznie i wartościowo. Czy to nie śniadanie idealne? ☺ Polecam
SKŁADNIKI (2-4 porcje):
- 1 porcja pieczonej ciecierzycy na słodko, z tego przepisu
- 1 mały kubeczek jogurtu sojowego naturalnego lub smakowego (125 ml)
- 2 garście różnych owoców, które akurat mamy pod ręką (u mnie mrożona kolorowa porzeczka, kiwi i mandarynki)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka suszonych jagód goji
- 1 łyżeczka nasion chia
PRZYGOTOWANIE:
Upieczoną słodką ciecierzycę wsypujemy do miseczek, dodajemy owoce, jogurt, resztę składników i zajadamy.
Smacznego ☺
Sweet roasted chickpeas, which I posted yesterday, resembles granola. It is crispy and has a nice toasted aroma. So besides eating it as a simple snack, use it as a base for a simple breakfast.
Just put those warm, toasted grains, covered in sweet syrup and cinnamon in a bowl, garnish with yogurt, fruits and add some nuts or seeds.
Instead of cinnamon you can use cardamom, pumpkin pie spice mix, vanilla, carob or cacao. Sweeten it with your favorite syrup... date syrup, maple syrup, rice syrup or carob molasses. Yoghurt can be plain, unsweetened for a nice, sour contrast or it can add an extra flavor when it will be flavored with fruits or vanilla. Fruits can change along with the time of the year. And to get an even more satisfying meal, you can drizzle it with tahini or almond butter. Furthermore, you can enjoy it in bed on a saturday or sunday morning or at work, when you pack it in a jar and take it for lunch (just pack the roasted chickpeas separately, so it stay crispy, cover it with syrup, right before serving).
Endless possibilities and flavor combinations, than can be made in seconds. Isn't it a perfect breakfast? ☺
INGREDIENTS (2-4 servings):
- 1 serving of sweet roasted chickpeas, from this recipe *
- 1 small pot of soy yoghurt (125 ml)
- 2 handfuls of different fruits (I used mixed currants, kiwi and mandarin)
- 1 tbsp pumpkin seeds
- 1 tbsp dried goji berries
- 1 tsp of chia seeds
* copy and paste the provision in google translate to get the english version
PREPARATION:
Divide sweet roasted chickpeas into bowls, add fruits, yogurt, and the rest of the ingredients and enjoy ☺
to wygląda bosko :-) muszę spróbować
ReplyDeletezawsze te chrupki robiłam na wytrawnie, ale ta słodka wersja jeszcze bardziej do mnie przemawia, a szczególnie w śniadaniowym wydaniu <3
ReplyDeletePrześliczne zdjęcia - kolorowe i wiosenne. A o takim śniadaniu wręcz marzę i bez dwóch zdań zafunduję sobie takie w leniwą sobotę :) To musi smakować wspaniale... <3
ReplyDeleteBajecznie kolorowo, słodkie chrupki z ciecierzycy kuszą mnie niesamowicie :-).
ReplyDeleteWłaśnie gotuję ciecierzycę, może wypróbuję w końcu te chrupeczki, taki szał ostatnio robią w internecie :)
ReplyDelete