PROSTE WEGAŃSKIE ŚNIADANIE. SŁODKIE CHRUPKI Z CIECIERZYCY Z OWOCAMI I JOGURTEM

SIMPLE VEGAN BREAKFAST. SWEET ROASTED CHICKPEAS WITH FRUITS AND YOGHURT.



Pieczona ciecierzyca na słodko, którą Wam wczoraj prezentowałam przypomina trochę granolę. Jest chrupka i ma fajny prażony smak, dlatego oprócz zajadania jej w formie prostej przekąski, może nam również posłużyć jako baza pod proste śniadanie.


Simple vegan breakfast. Sweet roasted chickpeas with fruits and yoghurt


Takie, dopiero co wyjęte i jeszcze ciepłe ziarenka, otulone słodkim syropem i cynamonem wystarczy wsypać do miseczek, przybrać jogurtem, owocami i wedle uznania wzbogacić jeszcze różnego rodzaju nasionami i orzechami.


Simple vegan breakfast. Sweet roasted chickpeas with fruits and yoghurt


Zamiast cynamonu, użyć można kardamonu, przyprawy piernikowej, wanilii, karobu lub kakao. Osłodzić ulubionym syropem... daktylowym, klonowym, ryżowym, czy melasą z karobu. Jogurt, dla kontrastu zostawić naturalny, lub zamienić na smakowy, który nada dodatkowego aromatu. Owoce dorzucić takie, jakie aktualnie są w sezonie. Poza tym, całość można polać tahini czy np. masłem migdałowym, wtedy taka miseczka nasyci nas jeszcze bardziej. No i zajadać ją można zarówno w łóżku, w sobotni czy niedzielny poranek, jak i w pracy, zabierając ze sobą rano w słoiku (pakując upieczoną ciecierzycę osobno, bez syropu, aby zachowała chrupkość).


Simple vegan breakfast. Sweet roasted chickpeas with fruits and yoghurt


Kombinacji milion, do zrobienia w kilka sekund, a do tego pysznie i wartościowo. Czy to nie śniadanie idealne? ☺ Polecam 


Simple vegan breakfast. Sweet roasted chickpeas with fruits and yoghurt



SKŁADNIKI (2-4 porcje):

  • 1 porcja pieczonej ciecierzycy na słodko, z tego przepisu
  • 1 mały kubeczek jogurtu sojowego naturalnego lub smakowego (125 ml)
  • 2 garście różnych owoców, które akurat mamy pod ręką (u mnie mrożona kolorowa porzeczka, kiwi i mandarynki)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka suszonych jagód goji
  • 1 łyżeczka nasion chia


PRZYGOTOWANIE:

Upieczoną słodką ciecierzycę wsypujemy do miseczek, dodajemy owoce, jogurt, resztę składników i zajadamy.

Smacznego ☺



Simple vegan breakfast. Sweet roasted chickpeas with fruits and yoghurt


Sweet roasted chickpeas, which I posted yesterday, resembles granola. It is crispy and has a nice toasted aroma. So besides eating it as a simple snack, use it as a base for a simple breakfast.

Just put those warm, toasted grains, covered in sweet syrup and cinnamon in a bowl, garnish with yogurt, fruits and add some nuts or seeds.

Instead of cinnamon you can use cardamom, pumpkin pie spice mix, vanilla, carob or cacao. Sweeten it with your favorite syrup... date syrup, maple syrup, rice syrup or carob molasses. Yoghurt can be plain, unsweetened for a nice, sour contrast or it can add an extra flavor when it will be flavored with fruits or vanilla. Fruits can change along with the time of the year. And to get an even more satisfying meal, you can drizzle it with tahini or almond butter. Furthermore, you can enjoy it in bed on a saturday or sunday morning or at work, when you pack it in a jar and take it for lunch (just pack the roasted chickpeas separately, so it stay crispy, cover it with syrup, right before serving). 

Endless possibilities and flavor combinations, than can be made in seconds. Isn't it a perfect breakfast? ☺ 


Simple vegan breakfast. Sweet roasted chickpeas with fruits and yoghurt



INGREDIENTS (2-4 servings):

  • 1 serving of  sweet roasted chickpeas, from this recipe *
  • 1 small pot of soy yoghurt (125 ml)
  • 2 handfuls of different fruits (I used mixed currants, kiwi and mandarin)
  • 1 tbsp pumpkin seeds
  • 1 tbsp dried goji berries
  • 1 tsp of chia seeds


* copy and paste the provision in google translate to get the english version


PREPARATION:


Divide sweet roasted chickpeas into bowls, add fruits, yogurt, and the rest of the ingredients and enjoy ☺



Simple vegan breakfast. Sweet roasted chickpeas with fruits and yoghurt

5 komentarze:

  1. to wygląda bosko :-) muszę spróbować

    ReplyDelete
  2. zawsze te chrupki robiłam na wytrawnie, ale ta słodka wersja jeszcze bardziej do mnie przemawia, a szczególnie w śniadaniowym wydaniu <3

    ReplyDelete
  3. Prześliczne zdjęcia - kolorowe i wiosenne. A o takim śniadaniu wręcz marzę i bez dwóch zdań zafunduję sobie takie w leniwą sobotę :) To musi smakować wspaniale... <3

    ReplyDelete
  4. Bajecznie kolorowo, słodkie chrupki z ciecierzycy kuszą mnie niesamowicie :-).

    ReplyDelete
  5. Właśnie gotuję ciecierzycę, może wypróbuję w końcu te chrupeczki, taki szał ostatnio robią w internecie :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION