ROASTED CHICKPEAS TWO WAYS, SWEET OR SPICY VERSION
Chrupki z ciecierzycy to rewelacyjna opcja na szybką i prostą przekąskę, którą można zajadać do woli. Strączki te są doskonałym źródłem białka i cennych minerałów, a ich neutralny smak umożliwia aby zamieniać je na słodkie lub wytrawne "chrupacze" ;)
Żeby to zrobić, wystarczy ziarna osuszyć i podprażyć w piekarniku.
A potem można szaleć z dodatkami. Jeśli masz smaka na coś ostrego, użyj chili lub cayenne.
A jeśli po głowie chodzi Ci coś słodkiego, to polej je słodkim syropem i posyp cynamonem.
Obie wersje są znakomite, i dla tych, którzy nigdy ich nie jedli, będą na pewno ciekawym i smacznym zaskoczeniem. Szczegółowe instrukcje, jak je wykonać, znajdziecie na portalu Hello Zdrowie.
A jutro zapraszam też tu na bloga, gdzie pokażę Wam jakie fajne i banalnie proste śniadanie można sobie przygotować, wykorzystując słodką wersję tych chrupaczy ☺
Roasted chickpeas two ways. Sweet or spicy version. Great option for a quick and nourishing snack. Get the recipe here, and check out the blog tomorrow for a simple breakfast option with the sweet version of this wonderful snack.
Nie wpadłabym na to, a mogą być pyszne! Można sobie ułatwić życie dając ciecierzycę puszkową, czy musi być świeżo ugotowana?
ReplyDeleteOne są świetne :) i bardziej chrupiące wychodzą z takiej świeżo ugotowanej, ale z puszkowej też wyjdą, tylko trzeba ją bardziej obsuszyć i troszkę wydłużyć czas pieczenia
DeleteChcę te na ostro teraz! wino mam, dobry film mam tylko czegoś do chrupania brak :(
ReplyDeletenajlepsze chrupki! :D
ReplyDelete