BIAŁA ZUPA KREM Z FASOLĄ, GRUSZKĄ, PIETRUSZKĄ I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

              WHITE CREAMY SOUP WITH PARSNIP, PEAR AND THYME




Zimą najczęściej mam ochotę na zupę. Najlepiej jak jest gęsta, kremowa i doda energii na kilka godzin. Ta zupa, zaraz po grochówce po indyjsku jest jedną z moich ulubionych potraw na chłodniejsze dni.


Dodatek ziemniaków i fasoli dostarczy nam "paliwa" i białka, gruszka wspaniale dosładza jej smak, imbir go podkręca a to wszystko wyraźnie dopełnione jest orzeźwiającym, ziołowym aromatem tymianku, który oprócz wyjątkowego smaku ma dużo właściwości zdrowotnych: pomaga przy astmie, wzmacnia układ nerwowy, poprawia przyswajanie jedzenia oraz trawienie, pobudza apetyt i pomaga przy biegunce oraz przeziębieniach.
Idealna zupa na zimę.


Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Color me vegan" autorstwa Colleen Patrick-Goudreau





SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):


  • 2  łyżki oliwy z oliwek extra virgin (zamiast oliwy można użyć wody)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe białe cebule
  • 4cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie korzenie pietruszki
  • 1-2 duże gruszki
  • 2 szklanki (400g) ugotowanej białej fasoli (np. piękny jaś karłowy)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 6 gałązek świeżego tymianku ( + kilka dodatkowych do posypania zupy)
  • 3 szklanki (700ml) bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki  (60ml) mleka roślinnego (najlepiej domowego, niesłodzonego migdałowego, ryżowego, owsianego lub sojowego)
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • sól do smaku


Winter vegetables




PRZYGOTOWANIE:

Obieramy wszystkie warzywa i dodatki. Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i imbir. 
Ziemniaki, pietruszkę i gruszkę kroimy w małą kostkę. Siekamy koperek.
W dużym garnku zagrzewamy oliwę/wodę, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy ok. 5 minut.
Dodajemy ziemniaki, pietruszki, gruszki, fasolę, koperek i estragon, podsmażamy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlewamy bulion i wrzucamy gałązki tymianku (całe), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu wyjmujemy gałązki tymianku i miksujemy zupę na gładko, dolewamy mleko (dodajemy gorącej wody, jeśli jest dla nas za gęsta)  doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i rozlewamy do misek.  Dekorujemy świeżymi listkami tymianku, odrobiną oliwy i świeżo zmielonym pieprzem.


Smacznego! ☺


Soup


In winter I like to eat soup. Thick, creamy soup which will give us energy for few hours. This soup, just after Yellow split pea soup is one of my favorite dishes on cooler days.
The addition of potatoes and beans provide us with "fuel" and proteins, pear adds the sweetness, ginger adds spiciness and refreshment, all of that filled with herbal fragrance of thyme, which in addition to exceptional taste has a lot of health properties: helps with asthma, strengthens the nervous system, improves the absorption of food and digestion, stimulates the appetite and helps with diarrhea and colds.
Perfect winter soup.


Thyme



Slightly modified recipe from "Color me vegan" cookbook by Colleen Patrick-Goudreau.

INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):

  • 2  tbsp extra virgin olive oil or water (for sautéing)
  • 3 cloves of garlic
  • 3 small yellow onions
  • 4cm/1,5" piece of fresh ginger
  • 3 medium yellow potatoes
  • 2 medium parsnips
  • 1-2 large pears
  • 2 C (400g) cooked white beans (any kind will work)
  • 1 tsp chopped fresh dill
  • 1 tsp dried tarragon
  • 6 whole sprigs fresh thyme (+ few more for sprinkling the soup)
  • 3 C (700ml) vegetable stock
  • 1/4 C (60ml) vegan milk (the best will be a homemade unsweetened almond, rice,oat or soy milk)
  • 1/2 tsp white pepper
  • salt to taste






PREPARATION:

Peel all the vegetables. Chop the onion, press garlic and ginger. Cut potatoes, parsnips and pears into small cubes. Chop the dill.
Heat the oil/water in a soup pot over medium-low heat. Add the onions, garlic and ginger; cook for about 5 minutes.
Add the potatoes, parsnips, pears, beans, dill and tarragon, cook for another 5 minutes, stirring occasionally. 
Add the stock and thyme sprigs (whole), bring to a boil and cook over medium heat for 20-30 minutes, until the vegetables are tender. 
At the end remove the thyme sprigs and blend the soup until smooth. Add the milk (and some hot water if the soup is too thick for you)) season with salt and pepper, mix thoroughly and pour into bowls. Garnish with fresh thyme leaves, a little bit of olive oil and freshly ground black.

Enjoy! ☺


Soup





6 komentarze:

  1. Co za ciekawe połączenie!

    ReplyDelete
  2. SO delicious and beautiful! I think I might be obsessed with this flavor combination - especially the ginger that you added. I would serve this to a non-vegan in a heartbeat =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) thank you, I love this soup as well

      Delete
  3. Czaje się na tą zupę :) brzmi bardzo smacznie z czym można ją zjeść? Jakaś kasza lub ryż tu pasuje czy zupa jest wystarczająco syta bez tego? Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję, też ją bardzo lubię i polecam ją samą, dodatek ziemniaków i fasoli w zupie sprawia, że jest ona bardzo sycąca :) pozdrawiam również

      Delete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION