GREEN SMOOTHIE WITH LAMB'S LETTUCE, PEAR AND GINGER
Łacińska nazwa roszponki to "Valerianella locusta" i skojarzenie z walerianą nie jest przypadkowe, bo ta drobna sałata działa kojąco na system nerwowy. Obok szpinaku jest ona najbardziej "neutralnym" w smaku dodatkiem do zielonych koktajli. W połączeniu z odżywczym bananem, bogatą w witaminy i minerały gruszką i orzeźwiającą mandarynką i imbirem daje bardzo dobry,słodki i wartościowy "płynny posiłek".
Jest to już siódmy zielony koktajl z serii "KOKTAJLOVE PIĄTKI". Pozostałych sześć znaleźć możecie tu.
Świeży zielony koktajl to świetna opcja na szybkie śniadanie. Miksujemy, przelewamy do szklanego słoika lub butelki i lecimy do pracy lub na zajęcia. Zastrzyk energii (działa jak kawa) i bomba witaminowa.
"Roszponka znana jest pod kilkoma nazwami jako: roszpunka, rapunkuł, kozłek czy też raszpanka. Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak, dzięki zawartych w niej olejkom eterycznym. Roślina działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy, ma również działanie uspokajające. spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich bogatych wartości odżywczych. Roszponka to świetne źródło witamin: beta karotenu (prowitaminy A), C, B6 a także witamin B1 i B2 oraz soli mineralnych: Jest ona żelaza (potrzebnego w stanach osłabienia, kobietom w ciąży i w czasie miesiączki), potasu, manganu, miedzi a także cynku i wapnia. Roszponka jest znakomitym produktem dla odchudzających się - jest niskokaloryczna (zaledwie 21 kcal) oraz dla chorych na cukrzycę i ludzi z podniesionym poziomem cukru - jest niskoglikemiczna." (źródło:tu)
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
- 4 garście roszponki
- 1 duży dojrzały banan
- 1 dojrzała gruszka
- sok z 1 mandarynki
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 2 szklanki filtrowanej wody
Roszponkę dokładnie myjemy, gruszkę obieramy (jeśli nasz blender nie miksuje skórek dokładnie), wyciskamy sok z mandarynki, obieramy banana i imbir. Kroimy wszystko na mniejsze kawałki, ścieramy imbir. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładko. Jeśli nie wypijamy wszystkiego, przechowujemy resztę w szklanym zamkniętym naczyniu (słoik,butelka) w lodówce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
Lamb's lettuce latin name is "Valerianella locusta" and the association with the herb for calming your nerves is not accidental, because this petite lettuce calms the nervous system. This lettuce and spinach are the most "neutrally" tasting greens for smoothies. In conjunction with nutritional banana, rich in vitamins and minerals pear and refreshing mandarin and ginger gives a very good and sweet liquid "meal".
This is the seventh smoothie from my "SMOOTHIE FRIDAYS" series. If you want to know the other six, go to this link.
Fresh green smoothie is a great option for a quick breakfast. Blend, pour into a glass jar or bottle and we off to work or to class. The injection of energy (works like coffee) and a vitamin bomb.
Corn Salad, Lamb's Lettuce salad or lamb’s lettuce
A vegetable that has been used as a salad since antiquity.
It is rich in vitamins A, B and C, minerals (iron, phosphorus and calcium) as well as saccharides, proteins, and fat.
Corn Salad, Lamb's Lettuce salad stimulated digestion and has a soothing effect on the nervous system.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
- 4 handfuls of lamb's lettuce
- 1 ripe banana
- 1 ripe pear
- juice of 1 tangerine
- 1/2 tsp grated ginger (optional)
- 2 C filtered water
Wash thoroughly the lettuce in cold water , peel the pear (if your blender isn't blending the skins very well), squeeze the juice of one tangerine, peel banana and ginger. Cut everything into smaller pieces, grate the ginger. Put all the ingredients into a blender and mix until smooth. If you do not drink a everything at once, keep the rest in a glass sealed container (jar, bottle) in the refrigerator for up to 2 days.
Cheers! ☺
Uwielbiam roszponkę. Obok rukoli moja ulubiona sałata. Do tej pory bałam się tych zielonych koktajli, ale chyba czas wypróbować ;)
ReplyDeleteNaprawdę nie ma się czego bać, na początek polecam z roszponką i szpinakiem, prawie wcale ich nie czuć, + więcej owoców; a z czasem te bardziej zielone będą coraz bardziej smakowały ;)
Deleteroszponka <3 to będzie moje sobotnie śniadanie!
ReplyDeletePo czym ten słoik? fajny kształt
ReplyDeleteno właśnie niestety nie wiem, dostałam go od kogoś i nie wiem po czym jest :/ ale fakt, do koktajlu ma idealny kształt, poszukaj w sklepach, na pewno natrafisz na coś podobnego ;)
Delete