VEGAN BLACK RICE AND MUSHROOM BURGERS WITH BAHARAT
Jakiś czas temu na jednym z moich ulubionych polskich blogów wegańskich readeat.pl pojawiła się receptura na mieszankę przyprawową o nazwie 'BAHARAT'.
Uświadomiło mi to, że jeszcze nie pojawiły się na moim blogu burgery, które bardzo lubię i które często przyrządzam. Zawierają one m.in. czarny ryż i pieczarki, a wyjątkowego aromatu dodaje im właśnie mieszanka baharat.
Słowo "baharat" znaczy "przyprawa" i jest to bardzo powszechny "składnik" w potrawach arabskich, tureckich i irańskich. Istnieje wiele odmian tej aromatycznej mieszanki, niektóre zawierają szafran, inne goździki i kardamon a jeszcze inne miętę.
Justyna z w/w bloga podaje przepis zawierający goździki i czarny kardamon (muszę też wypróbować tej wersji) ja przedstawiam wam opcję z miętą, której mentolowy aromat dodaje mieszance i potrawom, do których jest dodawana dużo świeżości. Ta wersja popularna jest w kuchni tureckiej.
Burgery są bardzo sycące, odpowiednio zwarte, mają doskonałą strukturę i bardzo ciekawy smak.
SKŁADNIKI (4 bardzo duże lub 6 średnich burgerów):
- 1 szklanka ugotowanego czarnego lub czerwonego ryżu pełnoziarnistego (można zastąpić brązowym) (100g nieugotowanego)
- 2 szklanki pieczarek pokrojonych w drobną kostkę (potrzebujemy ok. 4 dużych pieczarek)
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 duża marchewka, starta na grubych oczkach
- 1 szklanka pełnoziarnistej* lub zwykłej bułki tartej (w wersji bez glutenu używamy bezglutenowej bułki tartej lub 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej)
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego wymieszana z 2 łyżkami wrzątku
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka mieszanki BAHARAT (przepis poniżej)
- 1/4 łyżeczki chili (lub więcej jeśli wolimy bardziej ostre)
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra virgin (do smażenia)
* najlepiej robić taką samemu z resztek pełnoziarnistego chleba, odstawiajmy je do wyschnięcia a potem przepuśćmy przez maszynkę do mięsa albo rozdrobnijmy w robocie kuchennym.
BAHARAT (proporcje na 1/3 szklanki):
- 1,5 łyżki suszonej suszonej mięty
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1,5 łyżeczki zmielonej kolendry
- 1,5 łyżeczki zmielonego kuminu (nie mylić z kminkiem)
-
1,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Wsyp wszystkie składniki do małego słoiczka, zakręć i potrząśnij nim kilka razy, aby dobrze się wymieszały.
PRZYGOTOWANIE:
Jeśli nasz ryż jest nieugotowany to wrzucamy go do garnka z gotującą się wodą i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. (czarny ryż, podobnie jak brązowy potrzebuje 30-35 minut na ugotowanie)
Odstawiamy do ostygnięcia.
Siekamy pieczarki (wcześniej je obieramy, jeśli trzeba) i cebulę, wyciskamy czosnek. Zagrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i wrzucamy cebulę, smażymy aż lekko zbrązowieje. Dodajemy czosnek i pieczarki i smażymy aż cała woda z nich wyparuje (około 10 minut).
W międzyczasie zalewamy siemię lniane wrzątkiem i odstawiamy do zgęstnienia. Obieramy i ścieramy marchewkę, siekamy pietruszkę.
Gdy nasze pieczarki są już prawie gotowe, dosypujemy do nich 1 łyżeczkę mieszanki "BAHARAT" i chili i smażymy jeszcze chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki (ugotowany ryż, pieczarki z cebulą i przyprawami, bułkę tartą, marchewkę, zieloną pietruszkę, kleik z siemienia, sól, pieprz) i dokładnie mieszamy, po wstępnym wymieszaniu łyżką, zagniatamy masę ręką, dosyć mocno, aby częściowo rozgnieść ziarna ryżu (pomoże to w odpowiednim sklejeniu masy).
Formujemy burgery i smażymy je na rozgrzanej patelni, po 5-6 minut z każdej strony.
Podajemy w pełnoziarnistej bułce z dodatkami lub same w akompaniamencie lekkiej zielonej sałatki.
PROPONOWANE DODATKI:
- pełnoziarniste bułki (jeśli chcemy przygotować domowe bułki, polecamy przepis na pełnoziarniste bułki pszenno-gryczane lub pszenno-ciecierzycowe z dodatkiem świeżej papryczki pepperoni) (bezglutenowe dla wersji bez glutenu)
- mix drobnych sałat lub jedna ulubiona zielenina
- kiełki lucerny lub inne wybrane np.rzodkiewki czy brokuła
- pocięta papryka z zalewy lub korniszony pocięte w plasterki
- awokado pocięte w plasterki
PROPONOWANE SOSY:
- jogurtowy sos czosnkowy (jogurt sojowy mieszamy z 1-2 wyciśniętymi ząbkami czosnku i odrobiną soli i odstawiamy na chwilę do "przegryzienia")
- ketchup
- ajvar
SMACZNEGO! ☺
These burgers are very tasty, fulfilling and aromatic. Made of very nutritious black rice, seasoned with interesting spices. they make a great and satisfying meal.
Slightly modified recipe from this website.
INGREDIENTS (4 very large or 6 medium burgers):
- 1 cup cooked black or mahogany rice (you can substitute with brown rice)
- 2 cups finely diced button mushrooms (you will need approx. 4 large mushrooms)
- 1 small onion, diced
- 2 cloves garlic, minced
- 1 large carrot, grated
- 1 cup whole wheat or regular bread crumbs (for gluten-free option use 1C gluten-free bread crumbs or use 1/2 C cooked millet)
- 1 tbsp ground flaxseed mixed with 2 tbsp boiling water
- 1/4 cup chopped parsley
- 1/4 tsp cayenne pepper (or more if you like it hot)
- 1 tsp BAHARAT spice (recipe below)
- salt and pepper, to taste
-
extra virgin olive oil, to pan-fry
"Baharat is a spice mixture or blend used in Arab cuisine, especially in the Mashriq area, as well as in Turkish and Iranian cuisine. Bahārāt is the Arabic word for 'spices' (the plural form of bahār 'spice'). Turkish baharat includes mint as the modal ingredient. In Tunisia, bharat refers to a simple mixture of dried rosebuds and ground cinnamon, often combined with black pepper. In the Arab states of the Persian Gulf, loomi (dried black lime) and saffron may also be used for the kebsa spice mixture (also called "Gulf baharat")." (source:here)
BAHARAT (ingredients for 1/3C):
- 1 1/2 tbsp dried mint
- 1 tbsp dried oregano
- 1 1/2 tsp ground cinnamon
- 1 1/2 tsp ground coriander
- 1 1/2 tsp ground cumin
-
1 1/2 tsp ground nutmeg
Mix all ingredients and
store in an airtight container.
PREPARATION:
Cook the rice according to the instructions on the package (black and brown rice needs about 30-35 minutes of cooking). Let cool.
Drizzle a heavy skillet over medium heat with olive oil and add the onions. Cook for few minutes, until slightly brown. Add the mushrooms and cook for about 10 minutes, until liquid has released and evaporated. Add the garlic and baharat spice and stir to combine. Cook another 1-2 minutes. Let cool.
Mix the cooked rice and mushroom mixture with the carrot, cayenne, flaxseed mash, bread crumbs, parsley and a few generous pinches of salt and pepper. If the mixture is a bit wet, add more breadcrumbs or a bit of flour to help dry them out a bit. First mix with a spoon, after that knead the mixture with your hands, making sure you will partially crush the rice (it will help to bond the ingredients better). Form into patties and pan fry on a heavy skillet drizzled with olive oil over medium-high heat. Cook for 5-6 minutes or until golden brown on to bottom. Flip and brown the other side. Place on a bun with favorite components and sauces or serve with fresh green salad.
ADDITIONAL COMPONENTS FOR BURGERS:
- wholewheat buns (if you want to bake your own buns, you can use this recipe). (use gluten-free for GF option)
- favorite lettuce or mixed lettuce
- alfa-alfa sprouts (or different kind)
- sliced avocado
- sliced gherkins
SAUCES:
- garlic yogurt sauce (mix 1 packet of soy yogurt with 1-2 pressed cloves of garlic and and some salt, set aside for minimum 10 minutes to let the flavors combine well)
- ketchup
- ajvar
ENJOY! ☺
Taki zdrowy a tak wygląda, niewiarygodne :D
ReplyDelete;) no takie właśnie jest wegańskie jedzenie
Deleteo jeny, chyba niedługo wystąpi i u mnie! *_*
ReplyDelete;) polecam, warto!
DeleteAwww jak miło <3 a burgery muszę koniecznie zrobić, bo wyglądają przepysznie!
ReplyDeleteo, takie burgery mogłabym jeść!
ReplyDeleteNo takie burgery to ja rozumiem! I cudne, po prostu :)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteWskoczyły jakieś literówki. W każdym razie chciałam pogratulować kolejnego świetnego przepisu, pięknych zdjęć. Miło się tu wraca:) Pozdrawiam ciepło!
Deletedzięki wielkie ;) pozdrawiamy
Delete