Chlebek i ciasto w jednym. Jest słodki, wilgotny i pięknie pachnący. Gdy zrobicie go z nisko przetworzonej razowej mąki, posłodzicie karobem, dosypiecie trochę orzechów i aromatycznych przypraw otrzymacie pyszne i dodające dużo energii śniadanie, a jeśli popołudniu nabierzecie ochoty na coś słodkiego też chętnie po niego sięgniecie.
Chlebek bananowy jest bardzo popularny w Stanach, w internecie znajdziecie setki przepisów, w których wykorzystywane są różne ciekawe dodatki. Bardzo popularny jest przepis znanej i lubianej autorki kulinarnej Sophie Dahl. W polsce jednym z najbardziej rozpowszechnionych przepisów jest ten, który znajduje się na portalu puszka.pl.
Do tej pory też piekłam go według tego przepisu, jednak teraz, gdy w mojej kuchni na dobre zadomowiły się nowe, bardzo lubiane przeze mnie produkty, takie jak: karob, wanilia w proszku czy ziarna kakaowca, postanowiłam odświeżyć nieco recepturę i wykorzystać je wszystkie podczas pieczenia tego wyjątkowego chlebka.
W efekcie powstało coś naprawdę wyjątkowego. Polecam
SKŁADNIKI (forma 26x12cm):
- 2,5 szklanki mąki razowej, grubo mielonej (typ 2000) orkiszowej/żytniej/pszennej (lub innej)
- 5 średnich bardzo dojrzałych bananów*
- 5 łyżek płynnego karobu (melasy z chleba świętojańskiego)
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki niesiarkowanych rodzynek (nie trzeba ich namaczać)
- 1 garść posiekanych orzechów laskowych**
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich**
- 2 łyżki surowych ziaren kakaowca lub tzw. "dark chocolate chips"(czekoladowe groszki) lub drobno pokruszonej wegańskiej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka suszonej wanilii***
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* Banany muszą być miękkie a ich skóra ciemno żółta z ciemnymi plamkami, dzięki temu, łatwiej będzie rozgnieść je widelcem i ciasto będzie miało lepszą strukturę, aromat i będzie też bardziej słodkie.
** Jeśli macie możliwość, kupcie świeże orzechy w łupinkach, będą bardziej miękkie i aromatyczne
*** Wanilię w proszku znajdziecie w stacjonarnych lub internetowych eko-sklepach, ja używam tej. Wbrew pozorom takie małe opakowanie jest bardzo wydajne i starcza na długo.
Całkowicie zastąpiłam olejki i ekstrakty wanilią w proszku, ma bardzo przyjemny i naturalny smak. Używam jej do pieczonych lub surowych deserów a także do aromatyzowania różnych rodzajów domowego mleka roślinnego i koktajli.
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Z bananów robimy purée, możemy rozgnieść je widelcem, tłuczkiem do ziemniaków albo użyć blendera.
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre i dokładnie łączymy zawartość ich obu.
Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem.
Pieczemy 50-60 minut.
Smacznego! ☺
Moist, rich and beautifully scented sweet banana bread, full of fiber and full of flavor, the perfect breakfast.
INGREDIENTS ( 10x5" / 26x12cm loaf tin):
- 2,5 C wholemeal flour (spelt/rye/wheat or other type)
- 5 medium very ripe bananas*
- 5 tbsp carob molasses
- 1/3 C water
- 1/3 C vegetable oil
- 1/2 C organic raisins
- 1 handful chopped hazelnuts
- 1 handful chopped walnuts
- 2 tbsp raw cocoa nibs or vegan dark chocolate chips (optional)
- 1 tsp cinnamon
- 1 tsp pure vanilla powder (more about it here)
- 1 tsp baking soda
- 1 tsp baking powder
* look for very soft bananas, their skin should be dark yellow with few brown spots; or buy unripe bananas and leave them on your counter for few days to ripe.
PREPARATION:
Preheat oven to 180°C / 350°F.
Peel and mash bananas with a fork, potato masher or use your blender.
In one bowl, mix the dry ingredients, in the second bowl mix wet ingredients.
Combine the content of those two bowls and mix well.
Pour the mixture into a loaf tin, lined with baking paper.
Bake for about 50-60 minutes.
Jaka fajna , podrasowana wersja, świetna
ReplyDelete;) tak, dobre określenie, dzięki
Deleteo rany, ale genialne zdjęcia!
ReplyDeleteps: nazwa bloga mnie urzekła :)
czy zamiast melasy można użyc miodu?
ReplyDeletetak, każde płynne słodzidło się nadaje (melasa, miód, syrop z agawy, syrop klonowy) wybór zależy od naszych preferencji ;)
Deletedzięki :)
Deleteachhh te Wasze zdjęcia... <3 :)
ReplyDeletehej, myślisz, że uda się z jakąś mąką bezglutenową, np. ryżową? zdjęcia pycha :)
ReplyDeletetak, będzie się różnić strukturą, ale wyjdzie. p.s. dzięki ;)
DeleteJutro robię!
ReplyDeleteczym zastapic plynny korab? mam dostepny tylko w proszku ... prosze podpowiedz bo mialabym chec wyprobowac ten przepis.
ReplyDeleteKażdym innym syropem słodzącym, bądź cukrem ;)
DeleteDzieki za blyskawiczna odpowiedz! Teraz tylko czekam az mi banany dojrzeja :D
ReplyDeleteA te 180° to z termoobiegiem czy bez
ReplyDelete