NAJLEPSZY WEGAŃSKI CHLEBEK BANANOWY ~ THE BEST VEGAN BANANA BREAD




Chlebek i ciasto w jednym. Jest słodki, wilgotny i pięknie pachnący. Gdy zrobicie go z nisko przetworzonej razowej mąki, posłodzicie karobem, dosypiecie trochę orzechów i aromatycznych przypraw otrzymacie pyszne i dodające dużo energii śniadanie, a jeśli popołudniu nabierzecie ochoty na coś słodkiego też chętnie po niego sięgniecie. 



bananas



Chlebek bananowy jest bardzo popularny w Stanach, w internecie znajdziecie setki przepisów, w których wykorzystywane są różne ciekawe dodatki. Bardzo popularny jest przepis znanej i lubianej autorki kulinarnej Sophie Dahl. W polsce jednym z najbardziej rozpowszechnionych przepisów jest ten, który znajduje się na portalu puszka.pl
Do tej pory też piekłam go według tego przepisu, jednak teraz, gdy w mojej kuchni na dobre zadomowiły się nowe, bardzo lubiane przeze mnie produkty, takie jak: karob, wanilia w proszku czy ziarna kakaowca, postanowiłam odświeżyć nieco recepturę i wykorzystać je wszystkie podczas pieczenia tego wyjątkowego chlebka. 



W efekcie powstało coś naprawdę wyjątkowego. Polecam



vegan banana bread





SKŁADNIKI (forma 26x12cm):


  • 2,5 szklanki mąki razowej, grubo mielonej (typ 2000) orkiszowej/żytniej/pszennej (lub innej)
  • 5 średnich bardzo dojrzałych bananów*
  • 5 łyżek płynnego karobu (melasy z chleba świętojańskiego)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki niesiarkowanych rodzynek (nie trzeba ich namaczać)
  • 1 garść posiekanych orzechów laskowych**
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich**
  • 2 łyżki surowych ziaren kakaowca lub tzw. "dark chocolate chips"(czekoladowe groszki) lub drobno pokruszonej wegańskiej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonej wanilii***
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



* Banany muszą być miękkie a ich skóra ciemno żółta z ciemnymi plamkami, dzięki temu, łatwiej będzie rozgnieść je widelcem i ciasto będzie miało lepszą strukturę, aromat i będzie też bardziej słodkie.

** Jeśli macie możliwość, kupcie świeże orzechy w łupinkach, będą bardziej miękkie i aromatyczne

*** Wanilię w proszku znajdziecie w stacjonarnych lub internetowych eko-sklepach, ja używam tej. Wbrew pozorom takie małe opakowanie jest bardzo wydajne i starcza na długo. 
Całkowicie zastąpiłam olejki i ekstrakty wanilią w proszku, ma bardzo przyjemny i naturalny smak. Używam jej do pieczonych lub surowych deserów a także do aromatyzowania różnych rodzajów domowego mleka roślinnego i koktajli.


banana bread ingredients


walnuts and hazelnuts


PRZYGOTOWANIE:

Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Z bananów robimy purée, możemy rozgnieść je widelcem, tłuczkiem do ziemniaków albo użyć blendera. 
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre i dokładnie łączymy zawartość ich obu.
Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem.
Pieczemy 50-60 minut.

Smacznego! ☺


vegan banana bread


Moist, rich and beautifully scented sweet banana bread, full of fiber and full of flavor, the perfect breakfast.


INGREDIENTS ( 10x5" / 26x12cm  loaf tin):

  • 2,5 C wholemeal flour (spelt/rye/wheat or other type)
  • 5 medium very ripe bananas*
  • 5 tbsp carob molasses
  • 1/3 C water
  • 1/3 C vegetable oil
  • 1/2 C organic raisins
  • 1 handful chopped hazelnuts
  • 1 handful chopped walnuts
  • 2 tbsp raw cocoa nibs or vegan dark chocolate chips (optional)
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp pure vanilla powder (more about it here)
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder


* look for very soft bananas, their skin should be dark yellow with few brown spots; or buy unripe bananas and leave them on your counter for few days to ripe.


carob molasses


PREPARATION:

Preheat oven to 180°C / 350°F. 
Peel and mash bananas with a fork, potato masher or use your blender. 
In one bowl, mix the dry ingredients, in the second bowl mix wet ingredients.
Combine the content of those two bowls and mix well.
Pour the mixture into a loaf tin, lined with baking paper.
Bake for about 50-60 minutes. 

Enjoy! ☺


vegan banana bread


14 komentarze:

  1. Jaka fajna , podrasowana wersja, świetna

    ReplyDelete
  2. o rany, ale genialne zdjęcia!
    ps: nazwa bloga mnie urzekła :)

    ReplyDelete
  3. czy zamiast melasy można użyc miodu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, każde płynne słodzidło się nadaje (melasa, miód, syrop z agawy, syrop klonowy) wybór zależy od naszych preferencji ;)

      Delete
    2. dzięki :)

      Delete
  4. achhh te Wasze zdjęcia... <3 :)

    ReplyDelete
  5. hej, myślisz, że uda się z jakąś mąką bezglutenową, np. ryżową? zdjęcia pycha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, będzie się różnić strukturą, ale wyjdzie. p.s. dzięki ;)

      Delete
  6. czym zastapic plynny korab? mam dostepny tylko w proszku ... prosze podpowiedz bo mialabym chec wyprobowac ten przepis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Każdym innym syropem słodzącym, bądź cukrem ;)

      Delete
  7. Dzieki za blyskawiczna odpowiedz! Teraz tylko czekam az mi banany dojrzeja :D

    ReplyDelete
  8. A te 180° to z termoobiegiem czy bez

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION