GREEN SMOOTHIE WITH SUMMER FRUITS
Koktajl idealny dla ciała i dla ducha. Bomba witaminowa odżywiająca nasze komórki i pomagająca naszemu organizmowi oczyścić się z toksyn.
"Borówka to roślina obejmująca około 130 gatunków, z których większość stanowi źródło smacznych owoców jagodowych, obfitujących w składniki odżywcze. Posiadają one zbliżony skład chemiczny, ale mają inne właściwości lecznicze oraz smak.
BORÓWKA BRUSZNICA jest stosowana w medycynie ludowej jako lek przeciw biegunkom, nieżytom żołądka i jelit, a także brakowi apetytu. Świeże owoce służą do sporządzania okładów na oparzenia. Z suszonych owoców sporządza się odwar stosowany przy stanach zapalnych nerek i pęcherza, przeziębieniu, grypie, anginie, zapaleniu płuc lub oskrzeli, a oprócz tego pomocniczo w leczeniu gruźlicy.
BORÓWKA CZERNICA (CZARNA JAGODA): owoce zasobne w cukry, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny oraz kwasy organiczne m.in. bursztynowy i cytrynowy. Wykazują działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze oraz przeciwmiażdżycowe. Stosowane są przy anemii i krwotokach. Spożywanie czarnych jagód pomaga w leczeniu chorób układu krążenia oraz utrzymaniu normalnej przepuszczalności naczyń krwionośnych. Borówka czernica poprawia kondycję naczyń w siatkówce oka. Podczas II wojny światowej była podawana pilotom jako środek poprawiający zdolność widzenia w nocy. Borówka czernica to jeden z najstarszych leków północnej Europy. Stosowano ją przy schorzeniach wątroby, do usuwania kamieni z dróg moczowych, jako lekarstwo w chorobach jelitowych, durze brzusznym, zakażeniach jamy ustnej i skóry, reumatyzmie, czerwonce, szkorbucie oraz jako bazę do syropów na kaszel. Ze świeżych przetartych jagód wykonywano okłady stosowane przy wysypkach, oparzeniach i liszajach. Ze względu na obecność substancji działającej podobnie do insuliny, czarna jagoda jest wskazana również dla osób z cukrzycą, ponieważ obniża poziom cukru we krwi.
BORÓWKA WYSOKA (AMERYKAŃSKA) ma dużą wartość odżywczą i jest bogata w substancje biologicznie aktywne, podobnie jak borówka czernica. Zawiera dużo cukrów, kwasów, soli mineralnych (żelazo, fosfor, wapń), pektyn i witamin (B1, B2, PP, C, prowitamina A)." (źródło:tu)
SZPINAK pomoże nam obniżyć ciśnienie, złagodzić stres, wyregulować pracę serca i dostarczyć żelaza.
SKŁADNIKI (2 duże porcje):
- pęczek świeżego szpinaku, średniej wielkości
- 2 garście mieszanki letnich owoców, świeżych lub mrożonych*
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 2 szklanki filtrowanej wody
* w mojej mieszance znalazły się przechowane w zamrażarce truskawki, maliny, różowa porzeczka, jagody, borówki amerykańskie i borówka brusznica; część z tych owoców zebraliśmy sami w pobliskich lasach a część pochodzi z lokalnych bazarów;
Owoce i szpinak myjemy, jabłko i gruszkę obieramy ze skóry (jeśli nasz blender nie jest w stanie zmiksować ich na gładko), odrywamy liście szpinaku, wrzucamy wszystkie składniki do blendera i dokładnie miksujemy. Jeśli nie wypijamy wszystkiego od razu, przechowujemy koktajl w zamkniętym szklanym naczyniu (słoik,butelka) w lodówce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
Great smoothie for the body and for the mind. Big vitamin bomb which will nourish our body and help it to cleanse itself.
"When it comes to health, berries have a fabulous reputation. Blueberries are packed with antioxidants, called anthocyanins, that may help keep memory sharp as you age, and raspberries contain ellagic acid, a compound with anti-cancer properties. All berries are great sources of fiber, a nutrient important for a healthy digestive system. But if you need more reasons to dig into summer’s sun-kissed little fruits, look no further than two new studies, which suggest that berries may be good for your heart and your bones as well." (more here)
INGREDIENTS (2 large portions):
- 1 medium bunch of fresh spinach
- 2 handfuls of mixed summer fruits, fresh or frozen*
- 1 apple
- 1 pear
- 2 C of filtered water
* we had some mixed summer fruits in the freezer left, strawberries, lingonberries, blueberries,raspberries,pink currants; some of them we picked up in the nearby forests and some of them we bought at local markets, feel free to use any kind of them if you don't have a mixed one.
Wash the spinach and fruits in cold water, peel the apple and pear (if your blender isn't strong enough to mix it properly), separate the spinach leafs and put all the ingredients in a blender, blend until smooth. Drink it all straight away or store in the fridge in a sealed glass container (jar, bottle) for up to 2 days.
Cheers! ☺
tak bardzo tęsknię za borówkami! w tym roku chyba wypełnię zamrażarkę borówkowymi zapasami
ReplyDelete;) warto robić duże zapasy
Delete