ZIELONY KOKTAJL Z ANANASEM I SAŁATĄ KARBOWANĄ

GREEN SMOOTHIE WITH PINEAPPLE AND LOLO BIONDA LETTUCE



Piąty koktajl z serii KOKTAJLOVE PIĄTKI


Dlaczego warto pić zielone koktajle? Są one doskonałym źródłem chlorofilu i wielu innych cennych składników.
"Chlorofil nazywany jest również "roślinną krwią", a jego podstawowa cząsteczka ma budowę niemal identyczną z cząsteczką hemoglobiny. Różni się od cząsteczki ludzkiej krwi tylko jednym atomem. W cząsteczce krwi znajduje się atom żelaza, a w cząsteczce chlorofilu - atom magnezu." (źródło:tu) Zielenina doskonale łączy się z owocami, przyrządzane w ten sposób koktajle są lekkostrawne i bardzo odżywcze. Pozwala nam to również włączyć więcej zielonych roślin do naszego dziennego jadłospisu. Więcej na ten temat przeczytacie w pierwszym poście rozpoczynającym moją serię tu.




Tym razem wybór padł na sałatę karbowaną, jej włoska nazwa to Lollo, podobno pochodzi ona od znanej włoskiej aktorki Giny Lollobrigidy i jej "karbowanej" bielizny (zdjęcie tu), w której była często fotografowana. Drugim składnikiem jest ananas, który teraz możemy znaleźć w sklepach w dobrej cenie. Warto jest zaopatrzyć się w jego większą ilość, obrać, pokroić i zamrozić, dzięki temu będziemy mieli jego zapas, kiedy już będzie go mniej i jego cena będzie wyższa. Ja nadal w zamrażarce mam jeszcze zapas letnich owoców, które wykorzystam podczas przyrządzania następnego koktajlu. Ananas zawiera bromelainę, która ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Więcej o tym poniżej. Trzecim składnikiem jest grapefruit, którego teraz też pod dostatkiem i którego zbawienny wpływ na obniżanie cholesterolu i oczyszczanie organizmu znają chyba wszyscy.





SAŁATA KARBOWANA / LOLLO BIANCO

Odmiana sałaty wywodząca się z Włoch, występuje w 2 różnych kolorach (zielonym-bianco i czerwonym-rosso). Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem.
"Sałata swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje. Trzeba dodać, że w ciemnozielonych liściach zewnętrznych, które najczęściej odrzucamy, jest więcej witamin i składników mineralnych aniżeli w jasnozielonych środkowych. Sałata zawiera także przeciwutleniacze takie jak luteina i zeaksantyna. Dostarcza też antynowotworowych indoli. Sałata jest dobrym źródłem witaminy A (beta karotenu), kwasu foliowego, witaminy K, witamin z grupy B, potasu, żelaza i manganu. " (źródło:tu)






ANANAS

"Jego ojczyzną jest Ameryka Południowa, a konkretnie Brazylia i tylko tam występuje w stanie dzikim. Uprawia się go tam, gdzie temperatura przekracza 20 stopni Celsjusza, plantacje zakładane są więc m.in. w Chinach, Malezji, na Filipinach i Hawajach.
Jedząc ananasy sporo zyskujemy. Zawierają cukry, błonnik, potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz bromelainę, która jest chyba najbardziej znacząca. Ma ona działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, zapobiega powstawaniu zakrzepów, rozkłada białka. Ma zastosowanie: pomocniczo w chorobach wieńcowych – ze względu na właściwości przeciwzakrzepowe, przy zapaleniach stawów oraz innych stanów zapalnych – ma działanie przeciwbólowe, podobne do ibuprofenu , może zwalczać gorączkę, wspomaga gojenie ran, oparzeń, siniaków, opuchnięć, ukąszeń – ma działanie odkażające, badania wykazują, że ma zdolność do usuwania martwych tkanek z ran po oparzeniach, nie uszkadzając przy tym zdrowych, pomocniczo przy alergiach i chorobach dróg oddechowych, przy problemach trawiennych." (źródło:tu)






GRAPEFRUIT / GREJPFRUT

"Grejpfruty zostały sprowadzone i zadomowione pod koniec XVIII wieku na karaibskiej wyspie Barbados. W stanie dzikim nie występuje, powszechnie sądzi się, że grejpfrut to naturalna krzyżówka owocu pomelo (który wyglądem bardzo przypomina grejpfruta) oraz słodkiej pomarańczy. Na początku XIX wieku po raz pierwszy owoce te zasadzono na amerykańskiej Florydzie. Nazwa grejpfrut pochodzi od angielskich słów "grape" czyli grono oraz "fruit" czyli owoc – ma to związek z faktem, że owoce te rosną na gałązkach rozmieszczonych w gronach.
Grejpfrut jest niskokaloryczny, Szczególnie czerwone odmiany grejpfrutów są bogate w likopen. Badania wykazały, że likopen chroni przed uszkodzeniem skóry pod wpływem promieniowania UV oraz zapewnia ochronę przed rakiem prostaty. Generalnie czerwone grejpfruty są zdrowsze niż np. żółte, gdyż mają więcej zdrowych przeciwutleniaczy, m.in. antocyjanów i flawonoidów. Jedzenie grejpfrutów oczyszcza wątrobę, zwiększa wydzielania żółci, pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny. Grejpfrut zawiera składniki czynnie obniżające poziom cholesterolu we krwi i mogące powodować neutralizację już istniejących złogów w naczyniach, owoc ten to także dobre źródło witamin: C, A, z grupy B, bioflawonoidów i minerałów: potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku." (źródło:tu)



SKŁADNIKI (4 duże porcje):

  • 1 główka sałaty karbowanej (odmiana Lollo Bianco)
  • 1 mały ananas (ok. 1 kg) *
  • sok z 1 czerwonego grapefruita
  • 2 szklanki wody




*jak najlepiej sprawdzić świeżość ananasa? Najpierw wąchamy go od spodu, jeśli jest przejrzały będziemy czuć zapach podobny do wina, najlepszy będzie taki który pachnie świeżym ananasem. Następnie sprawdzamy czy jeden ze środkowych listków odchodzi z łatwością, jeśli ananas nie jest w pełni dojrzały ciężko jest oderwać jego górne liście





Sałatę dokładnie myjemy w zimnej wodzie, oddzielamy liście i odrywamy twarde końce. Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry i odkrawamy miękką zewnętrzną część od twardego środka, zdrewniały środek plastrów wyrzucamy. Wyciskamy sok z grapefruita. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie w blenderze. Koktajl pijemy od razu lub przechowujemy w szklanym naczyniu w lodówce do 2 dni.




Na zdrowie! ☺




Fifth from the SMOOTHIE FRIDAYS series. 

I chose lollo lettuce, pineapple and grapefruit.


LOLLO BIONDA LETTUCE

"Lettuce leaves are one of the very low calorie green-vegetables. Vitamins in lettuce are plentiful. Fresh leaves are an excellent source of several Vitamin A and beta carotenes. Just 100 g of fresh, raw-lettuce provides 247% of daily vitamin A, and 4443 µg of beta-carotene (Carotenes convert to vitamin A in the body; 2 µg of carotene is considered equivalent to 1 IU of vitamin A). These compounds have antioxidant properties. Vitamin A is required for maintaining healthy mucus membranes and skin, and is also essential for vision. Consumption of natural fruits and vegetables rich in flavonoids helps to protect the body from lung and oral cavity cancers. It is a rich source of vitamin K. Vitamin K has a potential role in the bone metabolism where it thought to increase bone mass by promoting osteotrophic activity in the bone cells. It also has established role inAlzheimer's disease patients by limiting neuronal damage in the brain. Fresh leaves contain good amounts folates and vitamin C. Folates require for DNA synthesis and therefore, vital in prevention of the neural tube defects in-utero fetus during pregnancy. Vitamin C is a powerful natural antioxidant; regular consumption of foods rich in vitamin C helps the body develop resistance against infectious agents and scavenge harmful, pro-inflammatory free radicals. Zea-xanthin (1730 µg per 100 g), an important dietary carotenoid in lettuce, is selectively absorbed into the retinal macula lutea, where it thought to provide antioxidant and filter UV rays falling on the retina. Diet rich in xanthin and carotenes is thought to offer some protection against age-related macular disease (ARMD) in the elderly. It also contains good amounts of minerals like iron, calcium, magnesium, and potassium, which are very essential for body metabolism. Potassium is an important component of cell and body fluids that helps controlling heart rate and blood pressure. Manganese is used by the body as a co-factor for the antioxidant enzyme, superoxide dismutase. Copper is required in the production of red blood cells. Iron is essential for red blood cell formation. It is rich in B-complex group of vitamins like thiamin, vitamin B-6 (pyridoxine), riboflavins." (source:here)



PINEAPPLE

"Pineapple fruit contains a proteolytic enzyme bromelain that digests food by breaking down protein. Bromelain also has anti-inflammatory, anti-clotting and anti-cancer properties. Studies have shown that consumption of pineapple regularly helps fight against arthritis, indigestion and worm infestation. Fresh pineapple is an excellent source of antioxidant vitamin; vitamin C. 100 g fruit contains 47.8 or 80% of this vitamin. Vitamin C is required for the collagen synthesis in the body. Collagen is the main structural protein in the body required for maintaining the integrity of blood vessels, skin, organs, and bones. Regular consumption of foods rich in vitamin C helps the body protect from scurvy; develop resistance against infectious agents (boosts immunity) and scavenge harmful, pro-inflammatory free radicals from the body. This fruit is rich in B-complex group of vitamins like folates, thiamin, pyridoxine, riboflavin and minerals like copper, manganese and potassium. Potassium is an important component of cell and body fluids, helps controlling heart rate and blood pressure. Copper is a helpful cofactor for red blood cell synthesis. Manganese is a co-factor for the enzyme superoxide dismutase, which is a very powerful free radical scavenger." (source:here)


GRAPEFRUIT

"The fruit contains very good levels of vitamin-A (provides about 1150 IU per 100g), and flavonoid antioxidants such as naringenin, and naringin. Besides, it is a moderate source of lycopene, beta-carotene, xanthin and lutein. Studies suggest that these compounds have antioxidant properties and are essential for vision. The total antioxidant strength measured in terms of oxygen radical absorbance capacity (ORAC) of grapefruit is 1548 µmol TE/100 g. Further, vitamin A is also required maintaining healthy mucus membranes and skin. Consumption of natural fruits rich in vitamin-A, and flavonoids helps to protect from lung and oral cavity cancers. It is an excellent source of antioxidant vitamin-C; providing about 52% of DRI. Vitamin-C is a powerful natural anti-oxidant and helps the body develop resistance against infectious agents and scavenge harmful free radicals. It, furthermore, is required for the maintenance of healthy connective tissue and aids in early wound healing. It also facilitates dietary iron absorption from the intestine. 100 g of fresh fruit contains about 135 mg of potassium electrolyte. Potassium is an important component of cell and body fluids, helps controlling heart rate and blood pressure through countering sodium effects. Red varieties of grapefruits are especially rich in the most powerful flavonoid antioxidant, lycopene. Studies have shown that lycopene protects skin damage from UV rays, and offers protection against prostate cancer. Additionally, it contains moderate levels of B-complex group of vitamins such as folates, riboflavin, pyridoxine, and thiamin in addition to some resourceful minerals such as iron, calcium, copper, and phosphorus." (source:here)




INGREDIENTS (4 large portions):
  • 1 Lollo Bionda lettuce
  • 1 small fresh pineapple (about 1kg)
  • juice of 1 red grapefruit
  • 2 C of water


Wash the lettuce in cold water, separate the leafs and remove the hard ends. Peel the pineapple, slice it and cut of the soft outside part of the ring, discard the hard middle part. Squeeze the juice from the grapefruit. Put all the ingredients in a blender and mix until smooth. Drink straight away or refrigerate in a glass container for up to 2 days.

Cheers! ☺




6 komentarze:

  1. Uwilbiam Wasze fotki pojedynczych produktów. Po prostu te owocki i warzywka pozują Wam jak modelki :D

    ReplyDelete
  2. Pozwoliłam sobie nominować Cię do Liebster Award :)
    Szczegóły w notce na moim blogu:
    http://veganicious.blogspot.com/2014/02/nominacja-do-liebster-award.html

    ReplyDelete
  3. Robię bardzo podobny, tylko grejpfruta nigdy nie używałam, lubię za to dawać pomarańczę :)

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION