APPLE MARMALADE/JAM WITH DATES AND ROSEMARY
Domowa marmolada to coś, co zawsze warto mieć w swojej spiżarce. A ja, zachęcam Was dziś do zrobienia jej z jabłek, szczególnie tych wczesnych, jak np. antonówka, których teraz jest wysyp; choć oczywiście można ją robić przez cały rok, z każdego gatunku tego owocu.
Dosłodzona ona jest daktylami, które gotowane razem z jabłkami, cudownie się karmelizują i zagęszczają całość. Oprócz tego, dodałam też specjalny smakowy "twist", w postaci rozmarynu, który sprawia, że nabiera bardzo ciekawego akcentu.
Ta marmolada sprawdzi się nie tylko na śniadanie, w towarzystwie dobrego pieczywa, ale będzie też świetnym dodatkiem do naleśników, owsianki, ciast i innych deserów.
Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie" (o tutaj), gdzie znajduje się dokładny przepis ☺
Home marmalade is something that is always worth having in a pantry. And today, I'm encouraging you, to make it with apples.
It's sweetened with dates, which wonderfully caramelize during cooking and make it more thick. I also added a special flavor accent in the form of rosemary, which gives it a very interesting "twist".
This marmalade is not only good for breakfast, in the company of a good bread, but will also be a great addition to pancakes, porridge, cakes and other desserts.
The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can get it here ☺ Enjoy
Właśnie szukałam przepisu na wykorzystanie hurtowej ilości jabłek z ogrodu. I to jest właśnie ten przepis :-). Cudo!
ReplyDeleteDziękuję i cieszę się, że przepis się przyda :) polecam również jabłkowy chutney, świetnie się komponuje z różnymi warzywnymi pasztetami.np. ;) http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/08/sodki-chutney-z-jabek-z-kardamonem.html?m=1
ReplyDelete