BLUEBERRY JAM WITH GINGER
Kolejna propozycja na smaczne i wartościowe przetworzenie dużej ilości owoców, które wpadną nam w ręce niespodziewanie, lub też takich, które np. zbierzemy sami.
W tym wypadku są to jagody, które możemy przynieść z lasu albo kupić na targu. A gdy ich zabraknie, zastąpić je borówką amerykańską, gdyż w obu wersjach dżem wychodzi bardzo smaczny.
Brak w nim jest substancji słodzącej, która nie jest w ich wypadku konieczna, ale oczywiście można coś dodać.
Słodycz jagód delikatnie przełamałam kwaskowatym imbirem, który dodaje im fajnego orzeźwienia.
Po taki dżem na pewno chętnie sięgniecie szczególnie w zimie, gdy poczujecie potrzebę wzmocnienia się podczas chłodów. Ale poza tym, to oczywiście, po prostu smaczny i naturalny dodatek do śniadania, kanapek, naleśników, "pankejków" albo ciast i innych deserów. A i jesienna lub zimowa herbata zyska dzięki niemu na smaku i rozgrzewającym działaniu ;)
Polecam i zapraszam na portal "Hello Zdrowie" (o tutaj), gdzie znajduje się szczegółowy przepis jej wykonania. ☺
Another recipe for tasty and nutritious fruit preserve, that you can make and enjoy in autumn or winter.
This time I used wild blueberries, which you can pick by yourself in the forrest or buy at the market. If it's hard for you to find them, you can replace them with regular blueberries, both versions taste good.
I didn't add any sweeteners, cause it's not necessary, but of course you can add some if you want.
The addition of ginger, adds a fresh note to the blueberies. And I'm sure you will gladly reach for a jar of this jam, especially in winter, when you'll feel the need to strengthen during the cold weather. But beyond that, it's a simple, delicious and natural addition for breakfast, sandwiches, pancakes, or cakes and other desserts. Also, in autumn and winter, you can put some in your tea, it will give it an extra taste and strenghten the warming effect ;)
The recipe was created for a polish website "Hello Zdrowie" and you can find it here ☺ Enjoy!
0 komentarze:
Post a Comment