WEGAŃSKIE CIASTECZKA MIGDAŁOWO-KASZTANOWE SERCA WALENTYNKOWE Z RÓŻOWYM LUKREM (BEZGLUTENOWE)

VEGAN ALMOND-CHESTNUT COOKIES 'VALENTINE'S HEARTS' WITH PINK ICING (GLUTEN-FREE)





Dziś na blogu, moja kolejna propozycja na zbliżające się Walentynki. Są to pyszne, słodkie, kruche ciasteczka, które możemy przygotować na prezent dla bliskiej osoby, której na pewno zrobi się miło, gdy obdarujemy ją takimi słodkim podarkiem.


Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles


Ciasteczka zrobiłam z kilku naturalnych składników od Free Delikatesy EkologiczneIch interesujący aromat pochodzi od ciekawych mąk. Słodkiej i tłuściutkiej migdałowej i jednej z moich ulubionych mąk do słodkich wypieków, czyli kasztanowej


Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles


Do tego mój ukochany olej kokosowy. Już kiedyś o nim pisałam. Testowałam już wiele różnych olejów, ale ten jest moim numerem jeden. Ma boski zapach i smak i wysoką jakość. Oprócz celów kulinarnych, świetnie nadaje się zamiast balsamu do ciała, doskonale odżywia i uelastycznia skórę, pozostawiając na niej piękny zapach.


Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles


Przy okazji, chciałam Wam też zaprezentować i szczególnie polecić serię produktów BIO VEGAN. To firma, która ma bardzo szeroką ofertę, wysokiej jakości, naturalnych, wegańskich i bezglutenowych specyfików do pieczenia i przygotowywania deserów. Miałam już okazję testować kilka z nich i bardzo je lubię. 

W sklepie Free Delikatesy znajdziecie ich kolorowe
 posypkiroślinne barwniki, fix'y do bitej śmietanybudyniugalaretki, a nawet suszony zakwas na chleb.



W moim przepisie wykorzystuję proszek do pieczenia, który różni się od takiego typowego tym, że nie zawiera fosforu, a zrobiony jest na bazie naturalnego kamienia winnego, który powstaje przy produkcji wina. Drugim produktem, jest okrągła kolorowa posypka, która składa się z odrobiny cukru i naturalnych, roślinnych barwników.


Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles



A same ciasteczka, są szybkie do wykonania i bardzo smaczne. Mąka migdałowa sprawia, że to trochę połączenie ciastek i cukierków, bo pierwszy gryz jest kruchy, a potem ciasto robi się gęste i przypomina cukierki toffi ;) I to nie tylko słodki i przyjemny deser, ale także energetyczna przekąska, pełna białka i cennych kwasów tłuszczowych. Oprócz wspaniałej opcji na smaczny prezent, są doskonałe do szkoły, pracy i w czasie podróży. Wtedy zamiast wycinać masę foremką, wystarczy ją porolować w kuleczki i lekko je spłaszczyć na blasze przed pieczeniem, albo rozwałkować całość i pociąć nożem przed włożeniem do piekarnika. Polecam


Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles



SKŁADNIKI (ok.33 niedużych serc, 4x4 cm):


CIASTECZKA:



LUKIER:

  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z buraka *
  • 1,5 łyżki zmielonego na puder ksylitolu lub brązowego cukru 


POSYPKA:




* można taką mąkę przygotować samemu, mieląc blanszowane, obrane migdały, jednak cenowo wychodzi to podobnie

** szybki sposób na przygotowanie takiego soku, jeśli nie mamy gotowego czy też wyciskarki, to zmiksowanie obranego buraka z odrobiną wody, a następnie dokładne odcedzenie miąższu od pulpy. resztę soku, która nam zostanie polecam wypić, jest pyszny i wartościowy, a pulpę z buraka można wymieszać z chrzanem i octem jabłkowym na ekspresową ćwikłę do obiadu ;)




PRZYGOTOWANIE:

Rozpuszczamy olej kokosowy. Wydłubujemy ziarenka z laski wanilii.
Przesiewamy suche składniki do miski i dokładnie mieszamy.
Odmierzamy syrop i łączymy go z olejem.
Dodajemy mokre składniki do suchych, mieszamy, a następnie chwilę zagniatamy ciasto ręką.
Zakrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Wyjmujemy, odrywamy połowę, a resztę chowamy do lodówki.
Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przez drugi arkusz papieru, na grubość 5 mm.



Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles


Nagrzewamy piekarnik do 170°C.
Wycinamy ciastka i pieczemy je 7- 8 minut.
Powtarzamy z resztą ciasta.
Dekorujemy wedle uznania. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu do tygodnia.

Smacznego ☺



Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles


Lovely almond-chestnut biscuits, that I prepared for the upcoming Valentine's Day. But it's also a great option for a natural snack, that you can take to work or for a trip.

They are very sweet and crunchy, their aroma and taste is amazing. Thanks to the almond meal, they also slightly gooey after the first bite, which makes them taste like toffee.

And all of that with only few, natural and simple ingredients from Free Delikatesy Ekologiczne.


Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles



INGREDIENTS (approx. 33 small hearts, 4x4 cm):


COOKIES:



PINK ICING:

  • 2 tbsp melted coconut oil
  • 2 tbsp beetroot juice *
  • 1,5 tbsp xylitol or brown sugar, grounded to a powder


SPRINKLES:



* You can prepare this yourself, by grinding blanched, peeled almonds


** Quick way to prepare this juice,if you don't have a juicer of course is to blend peeled beetroot with a little bit of water, then straining the liquid from the pulp. After aking your frosting, you can drink this juice, it's delicious and very nutritious. You can also use the pulp to make a lovely side dish for your dinner.



PREPARATION:

Melt the coconut oil. Scrape out the vanilla seeds.
Sift the dry ingredients into a bowl and mix thoroughly.
Measure the syrup and combine it with oil.
Add the wet ingredients to the dry mix, stir and then briefly knead the dough by hand.
Cover with foil and put in the freezer for 15 minutes.
Remove, tear off a half of it, and put the rest in the fridge.
Roll on baking paper, through the second sheet of paper to a thickness of 5 mm.
Preheat oven to 170 ° C.
Cut the cookies and bake them 7-8 minutes.


Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles


Repeat with the remaining dough.
Decorate as desired. Store in an airtight container in a cool dry place, for up to a week.

Enjoy ☺



Vegan almond-chestnut cookies 'hearts' with pink icing and colorful sprinkles

4 komentarze:

  1. chciałabym takie dostać! :)

    ReplyDelete
  2. Hej, a w lukrze 1.5 czego? Miarka sie zagubiła :(
    Zrobie je na walentynki na pewno ❤️❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. ;) łyżki, dzięki, już poprawiam :) p.s. Smacznego

      Delete
  3. A czy można czymś zastąpić syrop z brązowego ryżu?

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION