RADISHES 5 WAYS (GREEN SMOOTHIE, PESTO, PICKLES, SOUP AND A SALAD)
Sezon nowalijek miło się rozkręca i z dnia na dzień ich zestaw się poszerza. Mamy już m.in. młode szparagi, rabarbar, botwinę, szczaw, szpinak a także rzodkiewki. A, że na te ostatnie na blogu jest już spora liczba, ciekawych moim zdaniem sposobów na ich przygotowanie, postanowiłam zebrać je w zestaw, który na pewno przyda Wam się do końca tego sezonu i na przyszłość.
Bo wbrew pozorom, rzodkiewka to nie tylko przyjemny "chrupacz", lądujący m.in. w sałatkach lub na wiosennych kanapkach, ale warzywo, które można przerabiać na wiele innych sposobów. Dlatego jeśli jeszcze nie próbowaliście ich piec, piklować lub gotować, a z liści kręcić pesto lub pić w zielonym smoothie, to polecam spróbować.
Przepisy na wszystkie potrawy znajdziecie klikając w zieloną nazwę dania nad zdjęciem. Smacznego ☺
Natka rzodkiewki jest lekko ostra, dlatego wykorzystując ją do zielonego smoothie, najlepiej jest łączyć ją z mocno słodkimi owocami, które to złagodzą. Idealnie smakować będzie z bananami, gruszkami, mango, ananasem, truskawkami, brzoskwiniami i winogronami.
To kolejny sposób na wykorzystanie natki. Zamiast orzechów włoskich, świetnie nadadzą się do tego również orzechy laskowe. A takie pesto wspaniale urozmaici wiosenne zupy, dania z makaronem lub np. pizzę.
To bardzo przyjemna opcja na wiosenny obiad, a rzodkiewki tak zaserwowane są miękkie i łagodniejsze w smaku. Jeśli nie przepadasz za ich ostrym smakiem, spróbuj tej zupy lub rzodkiewek w formie pieczonej w sałatce, którą podaję niżej :)
Szybkie do przygotowania i dosyć słodkie, doskonale urozmaicą burgery, sałatki, kanapki i obiady.
To bardzo smaczna opcja na lunch do pracy lub kolację. Jest lekka i świeża, a słodkawe pieczone rzodkiewki stanowią tu bardzo smaczny duet z lekko orzechowymi ziarnami orkiszu.
p.s. jakie są Wasze ulubione sposoby na rzodkiewkowe kreacje? A może szukacie jakiegoś konkretnego sposobu na ich przetworzenie? Dajcie znać w komentarzu lub na maila, a ja chętnie stworzę z nich coś nowego ☺
Spring vegetables is developing and each day we get something new at the farmer's market. We now can enjoy fresh, young asparagus, rhubarb, chard, sorrel, spinach and radishes. And, as I have few nice recipes using the last one (radishes), I've decided to collect them in a small roundup that may be helpful for you to the end of this season and in the future.
Radishes are not only nice, spicy, crunchy vegetables, that we can add to salads or put in sandwiches, but they are really versatile and can be processed in many other ways. Therefore, if you haven't tried baking them, boiling or pickling, or use the leaves to make pesto or drink in agreen smoothie, than I really recommend that you try :)
You will get all the recipes for the dishes below, by clicking on the name of the recipe in green color. Enjoy ☺
Radish tops are slightly spicy, so when you use them for a green smoothie, it's best to combine them with very sweet fruits, that will balance that, like bananas, pears, mango, pineapple, strawberries, peaches and grapes.
This is another way to use the tops. Instead of walnuts, you can also use hazelnuts. And the pesto is an interesting accent in a spring soup, pasta or for eg. pizza.
This is a very nice option for a spring dinner, boiled radishes are softer and milder in taste. So if you don't like their sharp taste, give this soup a try :)
Quick to prepare and slightly sweet. They are a perfect condiment for burgers, salads, sandwiches and dinners.
This is a very tasty option for lunch or dinner. It's light and fresh and sweet roasted radishes pairs great with a slightly nutty spelt grains.
p.s. What are your favorite ways to eat radishes? Maybe you're looking for a particular way of processing them? Let me know in the comments below or send me an e-mail, and I gladly create something new ☺
0 komentarze:
Post a Comment