VEGAN RHUBARB-MARZIPAN CAKE / TART (GLUTEN-FREE)
Pomysł na połączenie rabarbaru i marcepanu w cieście, widziałam kiedyś u Jadłonomii. Bardzo mi się ten duet spodobał i stworzyłam swoją wersję takiego deseru, na który Was dzisiaj zapraszam.
Ciasto jest proste i szybkie do przygotowania, nie zawiera glutenu i można je także przygotować w opcji bez cukru rafinowanego.
Jest słodkie, lekko kwaskowate od rabarbaru i bardzo aromatyczne, dzięki masie marcepanowej. Pycha. Polecam ☺
SKŁADNIKI (8-10 porcji, forma 25 cm):
- 1,5 porcji słodkiego kruchego ciasta z tego przepisu
- 5-6 łodyg rabarbaru (ok. 500 g)
- 200 g masy marcepanowej (przepis poniżej)
- 3 łyżki migdałów w płatkach
masa marcepanowa:
- 200 g blanszowanych migdałów lub mąki migdałowej
- 3-4 łyżki likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (nie mylić z aromatem)
- 8 łyżek ksylitolu lub brązowego cukru (najlepiej zmielonego na puder)
- szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie)
(jeśli używasz migdałów w całości, najpierw zmiel je na mąkę, następnie zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę: ok. 30 sekund w małym pojemniku blendera)
zamiast domowej masy, możesz również użyć gotowej, wegańskiej masy marcepanowej
zamiast domowej masy, możesz również użyć gotowej, wegańskiej masy marcepanowej
PRZYGOTOWANIE:
Odrywamy 2/3 ciasta, smarujemy formę tłuszczem i wylepiamy dokładnie jej spód, pamiętając, aby wysoko wylepić brzegi. Resztę ciasta wkładamy do lodówki i zostawiamy na później, do wyłożenia góry podczas pieczenia całości. Nakłuwamy wyłożony spód ciasta widelcem kilka razy i wkładamy formę do pieca nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 20 minut.
Po wyjęciu, lekko chłodzimy. W międzyczasie myjemy i kroimy rabarbar w słupki lub kostkę.
Na podpieczony spód, rozkruszamy 3/4 masy marcepanowej, na tym układamy rabarbar a potem posypujemy całość resztą ciasta i marcepanu.
Na podpieczony spód, rozkruszamy 3/4 masy marcepanowej, na tym układamy rabarbar a potem posypujemy całość resztą ciasta i marcepanu.
Nagrzewamy ponownie piekarnik do 180°C i pieczemy całość ok. 20-30 minut. W połowie pieczenia, dosypujemy na wierzchu płatki migdałów lub prażymy je na patelni i posypujemy nimi ciasto na końcu.
Po upieczeniu, ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy tak jak jest, lub z lodami, bądź bitą śmietaną.
Smacznego ☺
I saw the idea to combine rhubarb and marzipan in a cake on "Jadłonomia" blog. I really liked it and decided to make my version of this dessert.
This cake is quick and easy to prepare, it doesn't contain gluten and it can be also prepared without refined sugar. It's sweet, slightly acidic from rhubarb and very flavorful, thanks to the marzipan. Lovely combination, perfect to enjoy in rhubarb season ☺
INGREDIENTS (8-10 portions, 25 cm wide cake tin):
Marzipan:
(If you are using whole almonds, first grind them into flour, then blend all the ingredients for approx. 30 seconds in a small blender container)
instead of homemade marzipan, you can also use ready-made vegan marzipan
PREPARATION:
Prepare the crust.
Tear of 2/3 of it, grease the cake tin and line the bottom and the edges with the crust. Put the rest of the crust in the fridge, you will use it later. Pierce the bottom with the fork few times so it will not rise, during baking and bake it for about 20 minutes in 180°C.
Remove from the oven and cool it down. In the meantime, wash and cut the rhubarb into cubes or longer pieces.
Sprinkle 3/4 of the marzipan on top of the baked crust and cover it with pieces of rhubarb, then sprinkle it with the rest of the dough and marzipan.
Preheat the oven to 180 ° C and bake the cake for approx. 20-30 minutes. In the middle of the baking time, add sliced almonds on top or toast them in a pan for few minutes and put on top after you bake the cake.
Leave the cake on a counter for a while to cool down, before slicing. Serve as it is or with ice cream or whipped cream.
Enjoy ☺
I saw the idea to combine rhubarb and marzipan in a cake on "Jadłonomia" blog. I really liked it and decided to make my version of this dessert.
This cake is quick and easy to prepare, it doesn't contain gluten and it can be also prepared without refined sugar. It's sweet, slightly acidic from rhubarb and very flavorful, thanks to the marzipan. Lovely combination, perfect to enjoy in rhubarb season ☺
INGREDIENTS (8-10 portions, 25 cm wide cake tin):
- 1.5 portion of sweet pie crust, from this recipe
- 5-6 stems of rhubarb (approx. 500 g)
- 200 g marzipan (recipe below)
- 3 tbsp almond flakes
Marzipan:
- 200 g blanched almonds or almond flour
- 3-4 tbsp amaretto liqueur or 1 tsp almond extract
- 8 tbsp xylitol or brown sugar (preferably ground in to powder)
- small pinch of dried vanilla (optional)
(If you are using whole almonds, first grind them into flour, then blend all the ingredients for approx. 30 seconds in a small blender container)
instead of homemade marzipan, you can also use ready-made vegan marzipan
PREPARATION:
Prepare the crust.
Tear of 2/3 of it, grease the cake tin and line the bottom and the edges with the crust. Put the rest of the crust in the fridge, you will use it later. Pierce the bottom with the fork few times so it will not rise, during baking and bake it for about 20 minutes in 180°C.
Remove from the oven and cool it down. In the meantime, wash and cut the rhubarb into cubes or longer pieces.
Sprinkle 3/4 of the marzipan on top of the baked crust and cover it with pieces of rhubarb, then sprinkle it with the rest of the dough and marzipan.
Preheat the oven to 180 ° C and bake the cake for approx. 20-30 minutes. In the middle of the baking time, add sliced almonds on top or toast them in a pan for few minutes and put on top after you bake the cake.
Leave the cake on a counter for a while to cool down, before slicing. Serve as it is or with ice cream or whipped cream.
Enjoy ☺
No wprost przepiękne (tak jak Twój sernik jaglany, który przyrządzam co rusz)! Chyba zrobię i to ciasto wktórce :) Raczej się nie powstrzymam :p Super się prezentuje i faktycznie łatwe do wykonania się wydaje. Niech no tylko zakupię migdały <3
ReplyDeletecudowne ciasto i przepiękne zdjęcia, jestem zachwycona! :)
ReplyDeleteTa wersja rabarbarowego ciasta bardzo mi się podoba. I czemuż ja dotąd nie robiłam domowej masy marcepanowej? Czas to zmienić! :-)
ReplyDeleteNie przepadamy za rabarbarem, ale z kolei za marcepan dałybyśmy się zabić! Pewnie w takim połączeniu nawet i rabarbar by nam posmakował :) Super!
ReplyDelete
ReplyDeleteniesamowity melanż i jak smakuje :-)