CARROT CAKE PORRIDGE/OATMEAL
Inspiracją do tego przepisu była marchew i to ciasto marchewkowe, które uwielbiam. Receptura składa się z podobnych składników, ale występują one tym razem w roli śniadaniowej owsianki, w której chciałam odtworzyć smak ciasta.
To ciepła, sycąca i bardzo smaczna opcja na rozpoczęcie dnia. Polecam.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 szklanka płatków owsianych (100g)
- 1 duża, drobno starta marchewka (ok. 100g)
- 3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego (np. mleka sezamowego , migdałowego, laskowego) (750 ml)
- 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieszczamy w
rondelku i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Serwujemy od razu.
Smacznego
The inspiration for this recipe was carrot and this carrot cake, which I love. The recipe consists of similar ingredients, but they occur this time as a breakfast porridge in which I wanted to recreate the taste of the cake.
It's a warm, filling and very tasty option to start the day. Enjoy
INGREDIENTS (2 servings):
- 1 C porridge oats (100g)
- 1 large, finely grated carrot (about 100g)
- 3 C unsweetened vegan milk(for ex. sesame milk or almond milk or hazelnut milk) (750ml)
- 2 tbsp date syrup or maple syrup
- 1 tbsp chopped walnuts
- 1 tbsp raisins
- 1 tbsp shreded coconut flakes
- 1 flat tsp cinnamon
- 1/2 tsp dried ginger
- pinch of nutmeg
- pinch of salt
PREPARATION:
Place all ingredients in a saucepan and bring to a boil.
Cook for 10 minutes, stirring occasionally. Serve right away.
Enjoy
Świetnie! ;-)
ReplyDelete