HOMEMADE SESAME SEED MILK
Jako, że ostatnio w kilku przepisach, na liście składników polecałam mleko sezamowe, a nie ma go na blogu, to postanowiłam dziś przedstawić mój sposób jego wykonania.
Doskonale pasuje ono do przygotowania batoników śniadaniowych z karobem i tahini, karobowego tortu czy też sezamowego brownie. Aktualnie jestem też w trakcie wykańczania nowego przepisu, gdzie także się ono pojawia, dlatego myślę, że niektórym z Was może się ta receptura przydać.
Bardzo lubię mleko sezamowe i przygotowuję je bardzo często. Jego sposób wykonania, jak większości domowych "mlecznych" napojów roślinnych jest banalny. Wystarczy namoczyć ziarna/nasiona na kilka godzin, a następnie odcedzić, zmiksować i gotowe. Różnice są jedynie w proporcjach i dodatkach. Ja rzadko je "dosmaczam", gdyż najczęściej wykorzystuję je do innych potraw i nie zawsze pasuje mi do nich słodkie mleko, albo po prostu dodatków byłoby już za dużo.
Uwielbiam przygotowywać własne "mleko" i zawsze staram się mieć jego dużą butelkę w lodówce, bardzo się to przydaje na co dzień. Zmieniam tylko produkt, z którego je wykonuję, a tych w krainie roślinnym mlekiem płynącej jest bez liku ;)
Uwielbiam przygotowywać własne "mleko" i zawsze staram się mieć jego dużą butelkę w lodówce, bardzo się to przydaje na co dzień. Zmieniam tylko produkt, z którego je wykonuję, a tych w krainie roślinnym mlekiem płynącej jest bez liku ;)
I takie niepozorne, małe ziarenka np. sezamu, zamienić można na mleko, które jest kremowe i bardzo smaczne samo w sobie, wypijane prosto ze szklanki. A gdy mamy ochotę na słodki napój, po dodaniu syropu i wanilii/cynamonu, będzie smakowało jak chałwa :) Lubię używać go do gotowania owsianki, szejków, wypieków, deserów oraz zup.
Najważniejsze aby sezam był dobrej jakości i najlepiej niełuskany bo taki zawiera więcej wapnia niż ten łusek pozbawiony.
I jest to jeden z najlepszych powodów, dla których warto przygotowywać je jak najczęściej, bo ziarna sezamu są bardzo bogatym źródłem tego cennego pierwiastka choć to oczywiście nie jedyna ich zaleta.
Dostarczają one także duże ilości białka; witamin A,E i B; cynku, fosforu, magnezu, potasu oraz wartościowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Krótko mówiąc, sezam wzmacnia kości, włosy, paznokcie i dobrze odżywia nasze ciało. Dlatego jeśli ktoś z Was jeszcze nie próbował robić z niego mleka, to gorąco polecam.
SKŁADNIKI (na ok. 750 ml):
- 1/2 szklanki ziaren ekologicznego niełuskanego sezamu (80 g)
- 3 szklanki filtrowanej wody (750 ml)
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona sezamu wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy i miksujemy z 3 szklankami filtrowanej wody. Przecedzamy i wlewamy do słoika/butelki. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Na zdrowie! ☺
Recently in several provisions, I recommended sesame seed milk, which I haven't posted on the blog yet, so today I make up with that.
This milk fits perfectly into breakfast bars with carob and tahini, carob layer cake or tahini brownie. Currently I'm also in the middle of finishing a new recipe, where I also use it, so I think some of you may find this recipe handy.
I really like this milk, and prepare it very often. The way of making it is the same as we make other nut/seed milks and is trivial: soak the grains / seeds for few hours, draining and blending with water to end up with the white drink. The differences are only in the proportions and additional ingredients. I rarely add and more flavors to it, because most often I use it in other recipes and the sweet milk doesn't always fit there. I always try to have a large bottle of "pure" milk in the fridge.
Sesame milk is very tasty on it's own, it's great for drinking straight from the glass. But when you crave a sweet drink, add syrup and vanilla / cinnamon and you will get a drink that tastes like halva :) I use this milks for cooking porridge, milkshakes, pastries, desserts and soups.
The key to a good sesame seed milk is to use good quality seeds and preferably unhulled seeds because they contain more calcium.
And this is one of the best reasons why you should make it as often as possible, because sesame seeds are a rich source of this valuable mineral but this is not their only advantage.
They also provide large amounts of protein; vitamins A, E and B; zinc, phosphorus, magnesium, potassium, and valuable unsaturated fatty acids. Sesame seeds strengthens bones, hair, nails and nourish our body very well. Therefore, if any of you haven't tried it yet, I strongly recommend that you will give it a try. I'm sure you will love it ☺
INGREDIENTS (for approx. 750 ml):
- 1/2 C unhulled organic sesame seeds (80 g)
- 3 C filtered water (750 ml)
PREPARATION:
Put the sesame seeds in a jar and cover with water. Put in the fridge and soak overnight. On the next day, drain them, rinse and mix with 3 C of filtered water. Strain the liquid and pour it in a glass jar or a bottle. Store in the fridge for up to 3 days.
Enjoy ☺
Nie pomyślałabym, że można zrobić mleko z sezamu, a to świetny pomysł! Uwielbiam smak sezamu, ono musi być cudowne... :)
ReplyDeletedokładnie! dziękuję :) świat mleka roślinnego jest bardzo bogaty i różnorodny, i można je robić prawie ze wszystkiego ;)
DeleteMoze byc jasny sezam?
ReplyDeleteoczywiście, jak napisałam w poście, najlepszy jest niełuskany bo ma więcej wapnia, ale z jasnego mleko też wychodzi dobre :)
DeleteMoze byc jasny sezam?
ReplyDeleteNie wychodzi gorzkie? U mnie ma zawsze goryczkę, próbowałam sezamu z różnych źródeł.
ReplyDeletenie, gorzkie nie wychodzi... co prawda sezam niełuskany ma bardziej cierpki smak, ale gorzkie mi to mleko nigdy nie wyszło...może to kwestia proporcji, może dawałaś dużo więcej sezamu?
DeleteNie pamiętam, bo się zniechęciłam i dawno nie robiłam. Zrobię wg Twoich proporcji.
ReplyDeletepróbowałam tylko kupnego mleka sezamowego, ale tym razem zrobię domowe, bo smak jest po prostu cudowny :)
ReplyDeleteSezamowe też można sobie wyprodukować? Super, akurat mam sporo sezamu w zapasie, wypróbuję.
ReplyDeleteZ roślinnych najbardziej lubię migdałowe, mmm :-).
A te odcedzone ziarenka sezamowe wykorzystujesz jeszcze do czegoś? :)
ReplyDeletenajczęściej wrzucam do owsianki, ale można je też dodać do milkshake'ów albo podczas pieczenia ciastek owsianych, byle dobrze odcedzone i nie za dużo, żeby się masa nie rozpłynęła ;)
ReplyDeleteBrzmi świetnie!
ReplyDeleteZrobiłam, ale niestety "żyrafą" nie dało rady zmielić dobrze sezamu. W smaku... sezamowe :) Do ulubionych go nie zaliczę, ale od czasu do czasu dla zdrowotności mogę wypić. Dla smakoszy sezamu polecam.
ReplyDelete