WEGAŃSKIE BROWNIE SEZAMOWE

                       VEGAN TAHINI BROWNIE






Wspaniałe ciasto, nie tylko dlatego, że smakuje fenomenalnie, ale też dlatego, że ma fajny skład. Dobrej jakości gorzka czekolada, domowe tahini, mąka orkiszowa i brązowy cukier. Zero dodatkowego tłuszczu, tylko ten naturalny z sezamu i kakaowca. Poza tym szybkie do zrobienia, bo piecze się je tylko 20 minut. A jak smakuje... No cóż, można by się tu nad tym rozpisywać długo ;) Brownie jest pyszne, wilgotne i ciekawe za sprawą sezamowej nuty. A po schłodzeniu w lodówce smakuje jak blok czekoladowo-sezamowy... 

Jest to kolejna propozycja na zbliżające się Święta. Ale też na jutrzejszego Mikołajka, jeśli chcecie obdarować kogoś pysznym domowym deserem. Planuję już kolejne wersje z nowymi dodatkami, a Wam życzę smacznego :)


Vegan tahini brownie

Zmodyfikowany przepis stąd.


SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 9 kawałków):

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (100g) o zawartości kakao 70% (użyłam takiej) *
  • 1/2 szklanki domowego tahini (można też użyć gotowego ze sklepu)
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (używam takiej)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru pudru **
  • 2/3 szklanki mleka roślinnego, najlepiej sezamowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta różowej soli himalajskiej


* użyłam takiej czekolady bo okazyjnie kupiłam ją na promocji, jest bardzo dobrej jakości, ale niestety dosyć droga, najczęściej jednak sięgam po gorzką czekoladę z Rosmanna (na promocji kosztuje ok. 3,80zł) albo gorzką 70% czekoladę firmy Wawel (kosztuje niecałe 3 zł)



** brązowy cukier puder wykonałam poprzez zmielenie brązowego cukru w młynku do kawy


Vegan tahini brownie


PRZYGOTOWANIE:

Nastawiamy piekarnik na 180° C. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W międzyczasie w misce łączymy suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder), w drugiej misce łączymy tahini z mlekiem a następnie z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, energicznie mieszając. Masa będzie bardzo gęsta i sztywna, ale taka ma być. Pieczemy 20 minut. Podajemy po całkowitym ostygnięciu lub dodatkowym schłodzeniu w lodówce.

Smacznego ☺


Vegan tahini brownie


Do podania koniecznie zaserwujcie coś do picia, bo można się nim trochę zakleić ;) np. domowe mleko roślinne, dobrą kawę albo kieliszek dobrego czerwonego wina.


Vegan tahini brownie

Great cake, not only because it tastes phenomenal, but also because it's made with good ingredients. Good quality dark chocolate, homemade tahini, spelt flour and brown sugar. Zero extra fat, only this natural fat from sesame seeds and cocoa beans. Besides that it's quick to prepare, only 20 minutes. in the oven. And tastes like ... well, I could write a lot about it here;) Brownie is delicious, moist and interesting because of sesame flavor. And after chilling in the fridge tastes like chocolate-sesame block of chocolate.

Iliked it so  much that I plan to create new versions with the new additions. :)


Serve it with something to drink, cause it's quite sticky, homemade plant milk, a good cup of coffee or a glass of good red wine.



Based on this recipe

INGREDIENTS (7"square pan, 9 pieces):

  • 1 bar (100g) of good quality chocolate, 70% cacao content  (I used this one)
  • 1/2 C homemade tahini (or store-bought one)
  • 1,5 C white spelt flour
  • 3/4 C brown powdered sugar *
  • 2/3 C plant milk, sesame seed milk will be the best
  • 1 heaping tsp of baking powder
  • pinch of pink himalayan salt


* brown powdered sugar is just brown sugar ground in coffee grinder



PREPARATION:

Set the oven at 180 ° C / 350° F. Melt the chocolate in a water bath. Meanwhile, combine the dry ingredients in a bowl (sifted flour, baking powder and powdered sugar), in another bowl, combine melted tahini with milk, then add meleted chocolate and mix well. Gently add dry ingredients to the wet ingredients and mix everything well. Pour into a baking pan lined with baking paper.
Bake for 20 minutes. Serve after cooling down in a room temperature or after chilling in the fridge.

Enjoy ☺


Vegan tahini brownie

35 komentarze:

  1. czy wyjdzie z tahini kupnym?

    ReplyDelete
  2. czy można użyć mąki orkiszowej typ700?

    ReplyDelete
  3. Co to znaczy, że jest ciekawe za wyjątkiem sezamowej nuty? Masz myśli, że jest ona nieciekawa czy to może za jej sprawą ciasto jest ciekawe? ;) zrobię dzisiaj to brownie i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Dam znać.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :P "za sprawą" miało być, już poprawiam ;) dzięki i daj znać koniecznie :)

      Delete
  4. Jak dla mnie - coś genialnego! Wyobrażam sobie ten mocno czekoladowo-chałwowy smak... i robię się głodna ;)

    ReplyDelete
  5. Akurat zrobiłam tahini:) Muszę spróbować:)

    ReplyDelete
  6. zdecydowanie piszę się na tak pyszne i zdrowe domowe tahini, obłędne! :)

    ReplyDelete
  7. Brzmi fantastycznie. Jedno pytanie: czy musi być cukier puder, czy można dodać kryształ?

    ReplyDelete
  8. może być kryształ, ale lepszy jest cukier puder bo lepiej się połączy z resztą składników

    ReplyDelete
  9. A co z mlekiem? Dodajemy czy nie? Bo zaczęłam robić, mleko naszykowalam, a dalej w przepisie nie ma mleka i nie wiem co z tym fantem zrobić ;) help!:))
    Bluma

    ReplyDelete
  10. kurcze, zapomniałam dopisać :P mleko połącz z tahini, na końcu dodaj rozpuszczoną czekoladę a potem połącz to z suchymi składnikami ;)

    ReplyDelete
  11. Dziękuję:) a czy ono ma być takie miękkie? Bo piekę już pół godziny ponad a ciacho mięciutkie.
    Bluma

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak, ono "dojdzie" po wyjęciu z pieca i ostygnięciu, brownie mają inną strukturę niż normalne ciasta, są mokre i ciężkie i przypominają zakalec ;) ale takie mają być, mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Delete
  12. Pyszne:) ale chyba jednak za długo trzymałam w piekarniku bo suche mi wyszło a nie wilgotne, następnym razem będzie przepisowe 20minut :) pozdrawiam!
    Bluma

    ReplyDelete
  13. użyłam foremki z Duki i chyba ma wymiary 17 na 17 cm (nie zauważyłam) i piekłam 20min jak podano w przepisie. Środek wygląda jakby nieupieczony, czy tak ma być?

    ReplyDelete
  14. przepyszne, cudownie ciągiące, sezamowe w smaku, nie mogę się nachwalić:--)) a myślałam że jest zakalec dlatego pytałam o foremkę i środek...:-))

    ReplyDelete
  15. można zastąpić tahini masłem orzechowym? :)

    ReplyDelete
  16. meeeeeeeeeega pyszne!

    ReplyDelete
  17. czy jeśli mam zamiar zrobić ciasto z podwojonej ilości składników to 185-gramowy słoiczek tahini (tylko taki mam w tej chwili :( ) wystarczy? czy może dodać jeszcze taką samą ilość masła orzechowego? :)

    ReplyDelete
  18. tak, tyle tahini wystarczy ;) oczywiście można mieszać z masłem orzechowym, ale to już nie będzie taki efekt, lepiej albo jedno albo drugie :)

    ReplyDelete
  19. Wczoraj pieczone, dziś jedzone... POEZJA smaku! :-)))

    ReplyDelete
  20. Gdzie kupiłaś taką kwadratową foremkę? Ja mam kwadratowe ale są duże albo prostokątne. Bardzo chcę zrobić brownie które jest w takiej formie kwadratowej jak Twoje. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta jest z duki, ale widziałam podobne w innych sklepach tego typu :)

      Delete
    2. A polecasz coś wybitnie z tej strony? Nigdy nie widziałam tego sklepu, a bardzo podobały mi się te kolorowe, ceramiczne formy do pieczenia. Są cudowne. Fajny sklep na prezenty. :)

      Delete
  21. Musi być dobrze schlodzone, inaczej się rozpada.

    ReplyDelete
  22. czy może być miód zamiast cukru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. raczej nie z tymi samymi proporcjami suchych składników, bo płynny miód może za bardzo rozrzedzić masę, wtedy ewentualnie trzeba dodać więcej mąki, ale nie wiem czy i tak wyjdzie tak samo, bo akurat tego brownie nie robiłam z płynnym słodzidłem

      Delete
  23. Tak naprawdę nie znałam jeszcze takich przypadków, aby jeść tego typu ciasto brownie. Ja najczęściej robię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i uważam że nic mi więcej nie potrzeba. W końcu wychodzi ono mega pyszne.

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION