VEGAN TAHINI BROWNIE
Wspaniałe ciasto, nie tylko dlatego, że smakuje fenomenalnie, ale też dlatego, że ma fajny skład. Dobrej jakości gorzka czekolada, domowe tahini, mąka orkiszowa i brązowy cukier. Zero dodatkowego tłuszczu, tylko ten naturalny z sezamu i kakaowca. Poza tym szybkie do zrobienia, bo piecze się je tylko 20 minut. A jak smakuje... No cóż, można by się tu nad tym rozpisywać długo ;) Brownie jest pyszne, wilgotne i ciekawe za sprawą sezamowej nuty. A po schłodzeniu w lodówce smakuje jak blok czekoladowo-sezamowy...
Jest to kolejna propozycja na zbliżające się Święta. Ale też na jutrzejszego Mikołajka, jeśli chcecie obdarować kogoś pysznym domowym deserem. Planuję już kolejne wersje z nowymi dodatkami, a Wam życzę smacznego :)
Zmodyfikowany przepis stąd.
SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 9 kawałków):
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (100g) o zawartości kakao 70% (użyłam takiej) *
- 1/2 szklanki domowego tahini (można też użyć gotowego ze sklepu)
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (używam takiej)
- 3/4 szklanki brązowego cukru pudru **
- 2/3 szklanki mleka roślinnego, najlepiej sezamowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta różowej soli himalajskiej
* użyłam takiej czekolady bo okazyjnie kupiłam ją na promocji, jest bardzo dobrej jakości, ale niestety dosyć droga, najczęściej jednak sięgam po gorzką czekoladę z Rosmanna (na promocji kosztuje ok. 3,80zł) albo gorzką 70% czekoladę firmy Wawel (kosztuje niecałe 3 zł)
** brązowy cukier puder wykonałam poprzez zmielenie brązowego cukru w młynku do kawy
Nastawiamy piekarnik na 180° C. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W międzyczasie w misce łączymy suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder), w drugiej misce łączymy tahini z mlekiem a następnie z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, energicznie mieszając. Masa będzie bardzo gęsta i sztywna, ale taka ma być. Pieczemy 20 minut. Podajemy po całkowitym ostygnięciu lub dodatkowym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego ☺
Do podania koniecznie zaserwujcie coś do picia, bo można się nim trochę zakleić ;) np. domowe mleko roślinne, dobrą kawę albo kieliszek dobrego czerwonego wina.
Great cake, not only because it tastes phenomenal, but also because it's made with good ingredients. Good quality dark chocolate, homemade tahini, spelt flour and brown sugar. Zero extra fat, only this natural fat from sesame seeds and cocoa beans. Besides that it's quick to prepare, only 20 minutes. in the oven. And tastes like ... well, I could write a lot about it here;) Brownie is delicious, moist and interesting because of sesame flavor. And after chilling in the fridge tastes like chocolate-sesame block of chocolate.
Iliked it so much that I plan to create new versions with the new additions. :)
Serve it with something to drink, cause it's quite sticky, homemade plant milk, a good cup of coffee or a glass of good red wine.
Iliked it so much that I plan to create new versions with the new additions. :)
Serve it with something to drink, cause it's quite sticky, homemade plant milk, a good cup of coffee or a glass of good red wine.
Based on this recipe
INGREDIENTS (7"square pan, 9 pieces):
- 1 bar (100g) of good quality chocolate, 70% cacao content (I used this one)
- 1/2 C homemade tahini (or store-bought one)
- 1,5 C white spelt flour
- 3/4 C brown powdered sugar *
- 2/3 C plant milk, sesame seed milk will be the best
- 1 heaping tsp of baking powder
- pinch of pink himalayan salt
* brown powdered sugar is just brown sugar ground in coffee grinder
PREPARATION:
Set the oven at 180 ° C / 350° F. Melt the chocolate in a water bath. Meanwhile, combine the dry ingredients in a bowl (sifted flour, baking powder and powdered sugar), in another bowl, combine melted tahini with milk, then add meleted chocolate and mix well. Gently add dry ingredients to the wet ingredients and mix everything well. Pour into a baking pan lined with baking paper.
Bake for 20 minutes. Serve after cooling down in a room temperature or after chilling in the fridge.
Enjoy ☺
Jadłabym!
ReplyDeleteczy wyjdzie z tahini kupnym?
ReplyDeletewyjdzie wyjdzie, dodam to info do opisu :)
Deleteczy można użyć mąki orkiszowej typ700?
ReplyDeletetak ;)
DeleteCo to znaczy, że jest ciekawe za wyjątkiem sezamowej nuty? Masz myśli, że jest ona nieciekawa czy to może za jej sprawą ciasto jest ciekawe? ;) zrobię dzisiaj to brownie i zobaczymy, co z tego wyjdzie. Dam znać.
ReplyDelete:P "za sprawą" miało być, już poprawiam ;) dzięki i daj znać koniecznie :)
DeleteJak dla mnie - coś genialnego! Wyobrażam sobie ten mocno czekoladowo-chałwowy smak... i robię się głodna ;)
ReplyDeleteAkurat zrobiłam tahini:) Muszę spróbować:)
ReplyDeletezdecydowanie piszę się na tak pyszne i zdrowe domowe tahini, obłędne! :)
ReplyDeleteBrzmi fantastycznie. Jedno pytanie: czy musi być cukier puder, czy można dodać kryształ?
ReplyDeletemoże być kryształ, ale lepszy jest cukier puder bo lepiej się połączy z resztą składników
ReplyDeleteA co z mlekiem? Dodajemy czy nie? Bo zaczęłam robić, mleko naszykowalam, a dalej w przepisie nie ma mleka i nie wiem co z tym fantem zrobić ;) help!:))
ReplyDeleteBluma
kurcze, zapomniałam dopisać :P mleko połącz z tahini, na końcu dodaj rozpuszczoną czekoladę a potem połącz to z suchymi składnikami ;)
ReplyDeleteDziękuję:) a czy ono ma być takie miękkie? Bo piekę już pół godziny ponad a ciacho mięciutkie.
ReplyDeleteBluma
tak, ono "dojdzie" po wyjęciu z pieca i ostygnięciu, brownie mają inną strukturę niż normalne ciasta, są mokre i ciężkie i przypominają zakalec ;) ale takie mają być, mam nadzieję, że będzie smakować :)
DeletePyszne:) ale chyba jednak za długo trzymałam w piekarniku bo suche mi wyszło a nie wilgotne, następnym razem będzie przepisowe 20minut :) pozdrawiam!
ReplyDeleteBluma
super, cieszę się, że smakuje :)
Deleteużyłam foremki z Duki i chyba ma wymiary 17 na 17 cm (nie zauważyłam) i piekłam 20min jak podano w przepisie. Środek wygląda jakby nieupieczony, czy tak ma być?
ReplyDeletetak, tak ma być. smacznego ;)
Deleteprzepyszne, cudownie ciągiące, sezamowe w smaku, nie mogę się nachwalić:--)) a myślałam że jest zakalec dlatego pytałam o foremkę i środek...:-))
ReplyDeletenie ma problemu, fajnie, że smakuje :)
Deletemożna zastąpić tahini masłem orzechowym? :)
ReplyDeletepewnie :)
Deletemeeeeeeeeeega pyszne!
ReplyDeleteczy jeśli mam zamiar zrobić ciasto z podwojonej ilości składników to 185-gramowy słoiczek tahini (tylko taki mam w tej chwili :( ) wystarczy? czy może dodać jeszcze taką samą ilość masła orzechowego? :)
ReplyDeletetak, tyle tahini wystarczy ;) oczywiście można mieszać z masłem orzechowym, ale to już nie będzie taki efekt, lepiej albo jedno albo drugie :)
ReplyDeleteWczoraj pieczone, dziś jedzone... POEZJA smaku! :-)))
ReplyDeleteGdzie kupiłaś taką kwadratową foremkę? Ja mam kwadratowe ale są duże albo prostokątne. Bardzo chcę zrobić brownie które jest w takiej formie kwadratowej jak Twoje. :D
ReplyDeleteTa jest z duki, ale widziałam podobne w innych sklepach tego typu :)
DeleteA polecasz coś wybitnie z tej strony? Nigdy nie widziałam tego sklepu, a bardzo podobały mi się te kolorowe, ceramiczne formy do pieczenia. Są cudowne. Fajny sklep na prezenty. :)
DeleteMusi być dobrze schlodzone, inaczej się rozpada.
ReplyDeleteczy może być miód zamiast cukru?
ReplyDeleteraczej nie z tymi samymi proporcjami suchych składników, bo płynny miód może za bardzo rozrzedzić masę, wtedy ewentualnie trzeba dodać więcej mąki, ale nie wiem czy i tak wyjdzie tak samo, bo akurat tego brownie nie robiłam z płynnym słodzidłem
DeleteTak naprawdę nie znałam jeszcze takich przypadków, aby jeść tego typu ciasto brownie. Ja najczęściej robię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i uważam że nic mi więcej nie potrzeba. W końcu wychodzi ono mega pyszne.
ReplyDelete