VEGAN TUSCAN BEAN SOUP
Dziś zapraszam Was na jedną z moich ulubionych zup, do tego banalnie prostą do zrobienia. Doskonała na teraz, na rozgrzanie, ale nadaje się także na smaczny posiłek dla całej rodziny, zaserwowany podczas Bożego Narodzenia. Jeśli w pierwszy lub drugi dzień Świąt, chcecie uraczyć gości zupą, to na pewno ta im zasmakuje.
To danie, to trochę taki mariaż lata z zimą, a to za sprawą dużej ilości świeżych ziół i pomidorów, przywodzących na myśl letnie dni, towarzyszy im duża ilość fasoli, po którą tak chętnie sięgamy w chłodniejsze miesiące. A jeśli jeszcze udało Wam się w lecie przygotować trochę pomidorowych przetworów (np. w postaci domowej passaty) to teraz macie okazję dorzucić je do zupy i znowu się nimi delektować. Dodajcie też koniecznie wędzoną kiełbaskę sojową, nadaje ona daniu charakteru i głębi smaku. No i zioła, najlepiej świeże, robią dużą różnicę. Zupa dobrze smakuje sama w sobie, jest bardzo sycąca, ale pajda dobrego chleba też świetnie się z nią komponuje ☺ Polecam
SKŁADNIKI (2 duże lub 4 małe porcje):
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- 1 cebula
- 2 pałki selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 słoik domowej passaty lub 1 karton pomidorów z bazylią (350-400ml)
- 1 wędzona kiełbaska sojowa
- 1 marchew
- 1 łyżka świeżych listków oregano
- 1 łyżka świeżych listków bazylii
- 1/3 łyżki świeżych listków tymianku
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek.
Kiełbaskę sojową, obraną marchew i pałki selera kroimy w cienkie paski. Przygotowujemy zioła i resztę składników.
W dużym garnku zagrzewamy oliwę, dodajemy kiełbaskę sojową, chwilę podsmażamy, po chwili wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy kilka minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, marchew, seler naciowy i zioła, smażymy kilka minut.
Następnie wlewamy bulion, passatę/pomidory z kartonu, mieszamy i gotujemy 15 minut. Na końcu doprawiamy octem, solą i pieprzem.
Smacznego ☺
Today I want to share a recipe for one of my favorite soups. It's a perfect meal for now, to warm yourself up on cold days, but is also suitable for a delicious meal for the whole family, served at Christmas dinner.
This soup brings the summer in my mind, maybe because of the large amount of fresh herbs and tomatoes, and if you preserved some tomatoes in the summer, made some passata maybe. Now you have a chance to throw them into the pot and enjoy them again. Also remember to add the smoked soy sausage, it gives the character and depth of flavor. Soup also tastes great with a big slice of crusty bread but it's satiating enough on it's own also.
INGREDIENTS (2 large or 4 small portions):
- 1 C cooked red kidney beans
- 1 C cooked white beans (any kind
- 1 onion
- 2 stalks of celery
- 3 garlic cloves
- 2 C vegetable stock
- 1 jar of homemade passata or 1 carton of chopped tomatoes with basil (350-400 ml)
- 1 smoked soy sausage
- 1 carrot
- 1 tbsp fresh oregano leaves
- 1 tbsp fresh basil leaves
- 1/3 tbsp fresh thyme leaves
- 1 tbsp date syrup
- 1 tbsp balsamic vinegar
- 2 tbsp extra virgin olive oil
- salt and pepper, to taste
PREPARATION:
Chop the onion, press the garlic. Slice the soy sausage, peeled carrot and celery stalks. Prepare the herbs and other ingredients.
In a large pot heat the olive oil, add the soy sausage and fry briefly, after a while, throw in the onions and garlic and fry for a few minutes. After that, add the beans, carrots, celery, herbs, and again fry for few minutes.
Then add the broth, passata / tomatoes, stir and cook for 15 minutes. At the end season with vinegar, salt and pepper.
Enjoy ☺
O, fajna sprawa :) Zjadłabym teraz miskę takiej zupy!
ReplyDeleteFasola i pomidory to połączenie idealne :) Ładne zdjęcia!
ReplyDelete