HUMMUS Z BURAKIEM

                    BEETROOT HUMMUS





Po hummusie z pieczoną dynią i garam masala, przyszedł czas na kolejną, jesienną odsłonę, tego jakże ulubionego przez wszystkich dipu i smarowidła. 


Beetroot hummus


Pieczony burak nadaje całości słodkości i pięknego koloru, a kumin bardzo fajnie dopełnia smak. Polecam.


Beetroot hummus


SKŁADNIKI (2 szklanki gotowego humusu):

  • 2 duże pieczone buraki *
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek tahini **
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju lnianego lub oliwy z oliwek extra virgin (można pominąć i dodać więcej tahini)
  • 2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • sól i pieprz, do smaku
  • świeże listki oregano (do dekoracji i dla smaku)


* buraki owijamy folią aluminiową i układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu (mogą puścić sok), pieczemy około godziny w ok. 200°C, najlepiej jest to zrobić przy okazji pieczenia jakiegoś ciasta albo innej potrawy, w ten sposób zaoszczędzimy czas i energię elektryczną ;)

** tahini z łatwością przygotujecie w domu, przepis tutaj


Beetroot hummus

PRZYGOTOWANIE:

Kiedy buraki ostygną, obieramy je ze skóry i kroimy w cząstki. Przygotowujemy resztę składników. Wrzucamy wszystko do kielicha blendera i miksujemy na gładko. Udekoruj listkami oregano. Podawaj na kanapkach lub jako dip do chlebków pita czy warzyw. 


Beetroot hummus


Rewelacyjnie smakuje z piklowaną szalotką, przepis tu . Smacznego ☺

Beetroot hummus


After hummus with roasted pumpkin and garam masala, it's time for another, autumn version of this popular dip and spread. Roasted beets give it the sweeteness and beautiful color, and cumin very nicely complements the flavor. 



INGREDIENTS (2C of ready made hummus):



  • 2 large baked beetroots *
  • 1 C cooked chickpeas
  • juice of 1/2 lemon
  • 5 tbsp tahini **
  • 1 garlic clove
  • 1 tbsp cold-pressed flaxseed oil or extra virgin olive oil (you can omit that and add more tahini instead)
  • 2 tsp ground cumin
  • salt and pepper, to taste
  • fresh oregano leaves (for decoration and extra flavor)

* to bake the beetroots, cover them with kitchen foil, place on a baking tray or in a casserole dish and bake for 1 hour in 200°C / 400°F. It's the best to do it while baking a cake or other dish, this way you will save some time and electricity ;)

** you can easily make it at home, recipe here


PREPARATION:

When the beets have cooled down, peel them and cut into small pieces. Prepare the rest of the ingredients. Transfer everything into the blender cup and mix until smooth. Decorate with oregano leaves. Serve on sandwiches or as a dip for pita breads or vegetables.

They taste perfect with shallot pickles, recipe here.



4 komentarze:

  1. pięknie się prezentuje ten hummus!

    ReplyDelete
  2. Pięknie się prezentuje :) ale bym sobie zjadła te kanapeczki :D chyba zrobię sobie dzisiaj takie ;)

    Zapraszam do mnie na gwiazdkową akcję blogerską :)
    http://testacja.blogspot.com/2014/11/ho-ho-ho-gwiazdka-blogerska-z-testacja.html
    PS> oczywiście obserwuję:)
    testacja.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. jak wielbicielka buraków i hummusu nie widzę innej opcji jak od razu iść do kuchni i zalać cieciorkę :D jest świetny!

    ReplyDelete
  4. Pięknie wygląda, te kolory... cudowne

    An@Mari

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION